apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Centrum Križovatka v Prešove: Pomoc a vzdelávanie pre všetkých

Pri Veľkej križovatke v Centre Križovatka, vznikol priestor, ktorý ponúka pomoc a podporu pre tých, ktorí sa ocitli na križovatke svojho života. Koordinátorka centra, Zuzana Gabaniová, nám poskytla bližší pohľad na ich prácu a poslanie.

Pracujeme so sociálnym cítením

Zuzana Gabaniová zdôrazňuje, že centrum je zamerané na deti a mládež, ktoré sa nachádzajú v náročnej sociálnej situácii. Ich práca sa venuje rôznym skupinám, vrátane rómskych detí, ukrajinských migrantov a detí z majoritnej populácie. Centrum organizuje voľnočasové a vzdelávacie aktivity, ktoré majú pomôcť týmto mladým jednotlivcom.

Výučba slovenského jazyka pre odídencov

Jednou z dôležitých iniciatív v centre je výučba slovenského jazyka pre odídencov z Ukrajiny. Oleksandr Volik, jeden z účastníkov kurzov, zdieľa svoje dojmy: "Je to pre mňa ťažké, ale štúdium je veľmi zaujímavé. Pútavé hodiny, naši učitelia sú veľmi dobrí. Som veľmi rád, že sa môžem naučiť nový jazyk. Dúfam, že to bude úspešné."

Tlmočníčka Yuilia Pivtorykopna, sama z Ukrajiny, pridáva: "Začala som tu pracovať ako dobrovoľníčka. Robím kurzy slovenčiny pre začiatočníkov i pokročilých. Prešov sa mi páči a po skončení vysokej školy tu plánujem zostať."

Dobrovoľníci s nadšením a láskou k výučbe

Martin Jurica, dobrovoľník a učiteľ slovenčiny, spomína, že medzi ich klientmi sú aj tí, ktorí už ovládajú gramatiku, ale potrebujú sa zlepšiť v konverzácii. Je to úsilie spojené s nadšením a láskou k výučbe, ktoré prispieva ku kvalite života tých, ktorí prichádzajú do Centra Križovatka.

Centrum Križovatka tak nie je len miestom pomoci, ale aj miestom vzdelávania a integrácie, kde sa prelínajú príbehy ľudí z rôznych kultúr a spoločenstiev, tvoriac tak bohatú mozaiku ľudských skúseností v srdci Prešova.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.