apríl 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Na území okresu Prešov sa v poslednom období rozmohla trestná činnosť páchaná na našich senioroch.

Ide o podvody pri ktorých páchateľ pomocou legendy zneužije dôverčivosť a ochotu starších ľudí pomáhať.
Páchateľ napríklad vystupuje ako lekár, ktorý telefonicky oznamuje poškodenej osobe, že jej blízky rodinný príbuzný (napr. vnuk) mal autonehodu a aby vec neriešila polícia požaduje peniaze. Súčasťou komunikácie zo strany páchateľa je aj to, že uvádza, že príbuzný sám nemôže zavolať, lebo je zranený. Využíva emocionálny tlak na staršie osoby a požaduje zaslať peniaze rôznymi spôsobmi, či už vkladom na účet, prevodom na účet alebo zaslaním cez rôzne platobné služby. V ojedinelých prípadoch aj osobným odovzdaním peňazí. Zväčša ide o niekoľko tisícové sumy, ktoré sú celoživotnými úsporami seniora.

Páchateľ oslovuje staršie osoby aj pod legendou, že je zamestnancom banky, kde má poškodená osoba účet a pod rôznymi zámienkami v rámci systému a fungovania v banke od nich vyláka údaje k platobnej karte, overovacie kódy a takto im z účtov prevedie peniaze na iný účet. Stotožnenie páchateľa je mimoriadne problematické a náročné, nakoľko v prevažnej väčšine prípadov takto protizákonne získané platby sú smerované na zahraničné účty evidované na tzv. biele kone. Ide o krajiny, s ktorými je problematická medzinárodná spolupráca
Polícia preto opakovane apeluje na širokú verejnosť, hlavne seniorov, aby sa takéhoto konania vyvarovali, aby nekomunikovali s neznámymi osobami a aby nezasielali finančné prostriedky neznámym osobám, resp. im neposkytovali žiadne osobné ani platobné údaje. Falošné tvrdenia páchateľov je potrebné si overiť u svojich blízkych!

Ak máte podozrenie zo spáchania podvodu, krádeže alebo vás navštívia neznáme podozrivé osoby, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na známom čísle 158. Akékoľvek informácie k páchateľom môžu polícii pomôcť zabrániť ďalšej trestnej činnosti.

Zdroj: KRPZ v Prešove

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.