marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Umožniť deťom plnohodnotné zapojenie do života

Nevyrastám v rodine, rastiem vďaka priateľstvu. Nájdeš si čas?

Už viac ako 90 detí z Centier pre deti a rodiny (bývalé detské domovy) trávi svoj voľný čas s dospelým dobrovoľníkom. Nejde však len o vyplnenie času detí, dobrovoľníci sa pre ne stávajú človekom, ktorému môžu dôverovať a ktorý im vie byť oporou na ich ceste k samostatnosti. Preto program BUDDY hľadá, školí a spája dobrovoľníkov s deťmi z domovov, aby im dali to najvzácnejšie, čo majú – svoj čas. Pri budovaní ich vzájomného vzťahu sa k tomu postupne pridáva priateľstvo, dôvera a láska. Svojho BUDDY dobrovoľníka majú dnes už deti z centier z Bratislavy, Bernolákova, Malaciek, Holíča, Pečeniad, Trnavy, Piešťan, Kolárova, Nitry či Trenčína. Od roku 2021 sa k nim postupne pridávajú aj deti z Košíc a Prešova, kde už vzniklo prvých päť dvojíc. V slovenských centrách však žije viac ako 3 500 detí, a preto BUDDY stále potrebuje a hľadá dospelých, ktorí vystúpia zo svojej komfortnej zóny a raz týždenne venujú niekoľko hodín vzťahu s dieťaťom.

Ako sa stať dobrovoľníkom

Dobrovoľníkom sa môže stať každý dospelý od 25 rokov, ktorý prejde výberovým procesom. Program dôsledne vyberá dospelých záujemcov, ktorí prechádzajú až sedemstupňovým výberom. Ak ich tento proces neodradí, na jeho konci získajú možnosť spoznať a zmeniť budúcnosť jedného mladého človeka. „Vidím jej lásku, snahu, má veľa otázok, ako by mohla byť lepším človekom, ako by mohla prežiť lepší život, nechá sa viesť a poučiť. Vidím jej ochotu, snaží sa pomáhať ostatným, formuje svoje názory, pripúšťa svoju nedokonalosť, uvedomuje si, že slušným správaním sa dostane ďalej. Hospodári s peniazmi a uvažuje nad budúcnosťou,“ hovorí Magda, ktorá je BUDDY dobrovoľníčkou a dlhodobou oporou pre dieťa, ktoré nevyrastá v rodine, už štyri roky.

Počas celého procesu výberu, ako aj neskôr počas BUDDY vzťahu, sú dobrovoľníci v kontakte s tímom psychológov a odborníkov na sociálnu prácu. Na pravidelných stretnutiach s BUDDY psychológom hľadajú cesty, ako čo najlepšie podporiť svoje dieťa na jeho ceste k samostatnosti. Zároveň majú možnosť pravidelne absolvovať aj odborné školenia, ktoré im pomáhajú lepšie spoznať svet detí z domovov, ale aj seba samého. Úspešný kandidát na BUDDY dobrovoľníctvo je zrelý, dospelý človek, ktorý dieťa z centra prijíma také, aké v skutočnosti je. „Počas výberového konania sme si prešli rôznymi modelovými situáciami, vypočuli sme si, čo nás čaká a čo deti majú za sebou. Prednášali nám ľudia s reálnymi a bohatými skúsenosťami. A už len toto je na nezaplatenie,“ spomína na svoje začiatky v programe dobrovoľník Viktor a zároveň dodáva, že „dobrovoľník by mal brať dieťa ako kamaráta. Byť mu zároveň vzorom, pomáhať mu, keď o to požiada, byť tu pre neho, keď treba“. Úspešný kandidát si bude vedieť s dieťaťom vytvoriť bezpečný vzťah a zároveň mu po odchode z centra pomáhať počas mnohých rokov malými krôčikmi posúvať sa k samostatnému a dôstojnému životu.

Venuj svoj čas

Každé dieťa by určite rado vyrastalo v stabilnej a harmonickej rodine. Ak to z rôznych dôvodov nie je možné, pomáhajú práve BUDDY dobrovoľníci. „Doprial by som ho každému dieťaťu, aby takto získalo individuálny a nezištný vzťah s človekom, ktorý je predvídateľný, trpezlivý a môže sa s ním cítiť bezpečne. Postupne tak môžu deti z domovov získať viac pokoja, vyrovnanosti, sebavedomia i menej stresu. Každému dobrovoľníkovi, ktorý sa doteraz do programu BUDDY zapojil, patrí obrovská vďaka a radi medzi seba prijmeme aj ďalších zo západného i z východného Slovenska,“ hovorí Ladislav Kossár, zakladateľ programu BUDDY.

Priateľský vzťah, ktorý vzniká medzi dobrovoľníkom a dieťaťom, umožňuje deťom plnohodnotné zapojenie do života. Program tak zvyšuje ich šance nájsť si dôstojnú prácu a bývanie. Znižuje tiež u mladých dospelých bezdomovectvo, kriminalitu a nezamestnanosť. Zároveň sa mení aj život dobrovoľníkov. Po prvom stretnutí za účasti nášho koordinátora sa dobrovoľník pravidelne stretáva s dieťaťom väčšinou mimo centra – môžu zájsť na prechádzku, na pizzu, zahrať si futbal v parku či naučiť sa spolu navariť obed. Naozaj ide len o kvalitné trávenie času a proste „iba spolu byť“ pri obyčajných veciach. Neskôr ho vie dobrovoľník cielenejšie podporiť pri výbere školy, hľadaní práce alebo iných životných výzvach. Po dohode s BUDDY tímom môžu deti časom nazrieť aj do rodín dobrovoľníkov, prípadne s nimi stráviť viac dní. „Keď sme boli spolu na Vianoce, to, čo ma príjemne prekvapilo, bolo, že sme s dieťaťom a mojou manželkou trávili spolu veľa času. Veľa sme sa rozprávali,“ spomína si na prvé spoločné Vianoce Lukáš.

Vzájomný vzťah často trvá aj po tom, čo dieťa opustí brány centra. Príkladom je Simona, ktorá buduje priateľstvo so svojím dieťaťom aj v dospelosti. Za sedem rokov sa z nich stali nielen blízke priateľky, ale čas spoločne trávia už aj ich vlastné rodiny. Dnes sú totiž obidve šťastné mamy krásnych detí, vzájomne si pomáhajú a rešpektujú sa. Zároveň veria, že ich priateľstvo vydrží navždy. „Som hrdá na to, aký človek z nej vyrástol. Nie že by som na ňu predtým nebola. Ale tým všetkým, čím si musela v živote prejsť, to, ako sa s tým popasovala a aký je z nej človek, som z nej úplne najšťastnejšia na svete, že to takto dala,“ hovorí Simona.

Pomôžte deťom, ktoré nemôžu vyrastať v rodine, ale môžu rásť vďaka vášmu priateľstvu. Staňte sa BUDDY dobrovoľníkom na https://tvojbuddy.sk/budbuddyň

Zdroj: ts

Naposledy zmenené utorok, 02 november 2021 10:07
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.