apríl 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Opäť premávajú historické električky

https://www.tatranskaelektricka.sk/ https://www.tatranskaelektricka.sk/

Vo Vysokých Tatrách opäť premávajú historické električky

Jazdu historickými električkami si môžu opäť vychutnať návštevníci Vysokých Tatier. Na trase začínajú počas víkendu (19. – 20. 6.) v rámci otvorenia letnej sezóny v slovenských veľhorách premávať historické súpravy Kométa a Trojča.
Kométa bude premávať na trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. Bude za sebou ťahať aj historické vozne TEVD 12 a TEVD 16. „Najstarší z nich, takzvaný letniak bol vyrobený v roku 1908 a cestovanie v ňom je skutočným zážitkom, nemá totiž žiadne okná. Pre návštevníkov, ktorí prídu v sobotu je nachystaná jazda Trojčaťom na trase Poprad – Starý Smokovec – Štrbské Pleso,“ hovorí výkonný riaditeľ Občianskeho združenia Veterán klub železníc Poprad Ján Sabaka.

Za Trojča počas leta pripoja aj unikátny nákladný vozeň v ktorom si cestujúci budú môcť odviezť aj bicykel či kolobežku. „Sprístupníme im tak vyššie položené cyklotrasy, aby nemuseli šliapať hore kopcom,“ približuje Sabaka. „Kométa bola vyrobená v továrni Ganz Budapešť ešte za čias Rakúsko-Uhorskej monarchie v roku 1912 ako jeden jediný kus. Na trať sa dostala o rok neskôr. Najskôr vozila poštu, nákladné vlaky a od roku 1922 aj snehový pluh. Umožnila tak celoročnú prevádzku tatranskej železnice. Trojča bola jedna z osemnástich električiek vyrobená pri modernizácii tatranskej dráhy pred Majstrovstvami sveta v klasickom lyžovaní v roku 1970. Jej červené laminátové sedadlá si snáď pamätá každý z nás, keď ako dieťa cestoval na túru alebo za inými zážitkami v Tatrách,“ približuje Sabaka.

Tohtoročnou novinkou je možnosť zakúpenia si cestovných lístkov online. O električky je podľa riaditeľa veľký záujem a tak si cestujúci, ktorí plánujú cestu, môžu lístky kúpiť z pohodlia domova. Na stránke www.tatranskaelektricka.sk nájdu formulár. Online predaj sa uzatvára večer pred prvou jazdou. „Tatranská železnica je ekologická a aj naše električky poháňa elektrický prúd už od roku 1908. Odporúčame preto návštevníkom Tatier aby svoje automobily nechali doma a do hôr, či medzi strediskami sa presúvali práve ekologickou tatranskou železnicou. Ak práve zastihnú naše historické električky, budú mať bonus navyše. Prenesieme ich o 100 rokov späť,“ dopĺňa Sabaka.

Cestujúci sa môžu čo sa týka pandémie v električkách cítiť bezpečne. Personál dbá na dodržiavanie protiepidemických opatrení. „Nedávny výskum vedcov zo Slovenskej akadémie vied potvrdil, že cestovanie vlakmi je úplne bezpečné. Aj tie naše historické sú čistené a udržiavané nad rámec opatrení. Cestujúci si okrem toho môžu otvoriť okno alebo sa posadiť do letného vyhliadkového vozňa a dýchať čerstvý tatranský vzduch,“ uisťuje Sabaka.

Otvorenie letnej sezóny, ktoré je realizované s finančnou podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky sme pripravili na nedeľu 20. júna.

Zdroj: ts

 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.