marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pre druhé kolo prijímačiek voľných 737 miest

Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Pretrváva zvýšený záujem o štúdium na gymnáziách

Prešovský samosprávny kraj má pre druhé kolo prijímacích skúšok v prebiehajúci školský rok na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pre budúcich stredoškolákov ešte 737 voľných miest.

V prípade druhého kola prijímacích pohovorov pre školský rok 2021/2022 má Prešovská župa na svojich stredných školách voľných 737 miest, z toho 67 miest na gymnáziách. Konkrétne je to 11 voľných miest pre 8-ročnú formu a 56 miest pre 4-ročnú formu štúdia.
Voľné miesta hlási Gymnázium L. Stöckela Bardejov, Spojená škola J. Henischa – org. zložka Gymnázium Bardejov, Gymnázium P.O. Hviezdoslava Kežmarok, Gymnázium J.F. Rimavského Levoča, Spojená škola T. Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským Prešov, Gymnázium Snina a Gymnázium duklianskych hrdinov Svidník.

Župné stredné odborné školy majú pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl v druhom kole prijímačiek k dispozícii 670 voľných miest, to najmä v trojročných učebných odboroch. Napríklad pre oblasť strojárstva je to 156 miest, elektrotechniky a techniky 102 miest, potravinárstvo 55, drevárstvo 42 a odevníctvo 38 miest. Stredné školy zamerané na stavebníctvo majú 49 voľných miest, tie so zameraním na dopravu 25 a poľnohospodárstvo 35 miest. Najviac voľných miest pre druhé kolo prijímacieho konania hlásia školy ekonomického zamerania, obchodu a služieb, a to 132.

Záujemcovia o štúdium na školách s umeleckým zameraním, napríklad v odboroch reklamná tvorba či dizajn, sa môžu v druhom kole prijímacích skúšok prihlásiť na župné stredné umelecké školy v Kežmarku (7 voľných miest), Prešove (10 voľných miest) a Svidníku (2 voľné miesta) .
Ešte osem voľných miest je k dispozícii pre skupinou odborov zameraných na učiteľstvo a sociálne veci v SOŠ pedagogickej Prešov je to päť miest a v Spojenej škole v Bardejove tri miesta.

Z trinástich okresov Prešovského kraja majú najviac voľných miest pre druhé kolo prijímacích pohovorov okresy Poprad - 151 a Prešov - 148, ktoré majú zároveň v ponuke najviac stredných škôl, a ďalej školy v okresoch Kežmarok - 94 a Bardejov - 73 voľných miest.

Štandardne je aj v tomto školskom roku zo strany deviatakov najväčší záujem o štúdium na gymnáziách (najmä vo väčších mestách). A tiež na stredných školách, ponúkajúcich študijné a učebné odbory, ktoré sa vyučujú len na niekoľkých školách v kraji a sú teda lukratívnejšie.

Druhé kolo prijímacích skúšok na stredné školy je na programe v utorok 22. júna, prípadne je z organizačných dôvodov je možné ho realizovať aj v stredu 23. júna. Aktuálne informácie o počte voľných miest zverejňuje každá škola na svojom webovom sídle.

Zdroj: PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.