apríl 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, izba CSS Vita Vitalis archív TV7 Foto: ilustračné, izba CSS Vita Vitalis archív TV7

Výsledky testovania v CSS Vita Vitalis sú negatívne

V Centre sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ul. v Prešove sa nepotvrdil výskyt nového koronavírusu. Výsledky PCR testov u všetkých 217 prijímateľov i otestovaných zamestnancov sú negatívne. Zariadenie je ale naďalej v karanténe a platia v ňom sprísnené protiepidemické opatrenia. Testovanie i prijatie sprísnených režimov súvisia s hláseným pozitívnym nálezom u ošetrujúceho lekára a jeho zdravotnej sestry z Chminianskej Novej Vsi, ktorí v zariadení začiatkom júla ordinovali. Prešovský samosprávny kraj i samotné zariadenie na vzniknutú situáciu zareagovali okamžite prijatím karanténneho režimu s vyčlenenými červenými zónami, doplnením potrebných ochranných prostriedkov a testovaním.

Foto: ilustračné, izba CSS Vita Vitalis archív TV7

V stredu 8. júla zriaďovateľ PSK zabezpečil rýchlotesty pre tých prijímateľov a zamestnancov, ktorí boli alebo mohli prísť do styku s lekárom a sestrou. Všetky výsledky boli negatívne. V spolupráci s RÚVZ v nasledujúcich dňoch prebehlo virologické vyšetrenie a testovanie presnejšími PCR testami. Odbery vzoriek vykonali priamo ošetrujúce sestry tohto zariadenia, ktoré kraj už skôr na tento účel vyškolil. Prvé negatívne výsledky boli známe v piatok 10. júla a týkali sa 63 zamestnancov, priamo prítomných v zariadení. Negatívnymi testami na ochorenie COVID-19 po uplynulej sobote disponuje aj 112 prijímateľov sociálnej služby a ďalší 42 zamestnanci zriadenia v domácej karanténe.

Foto: ilustračné, CSS Vita Vitalis archív TV7

Aj po negatívnych výsledkoch prešovské CSS Vita Vitalis ostáva naďalej v karanténe a funguje v sprísnenom režime do vykonania opakovaných kontrolných PCR testov, ktoré prebehne pravdepodobne koncom tohto týždňa. Situácia v zariadení je momentálne pokojná, sledovaný je zdravotný stav zamestnancov i prijímateľov. Dočasne pozastavené je poskytovanie sociálnej služby ambulantnou formou, platí zákaz vychádzok, návštev, zabezpečená je zvýšená dezinfekcia i dostatočný počet ochranných pracovných prostriedkov. Dodržiavajú sa všetky sprísnené hygienické a protiepidemické opatrenia.

Prešovská župa v súvislosti s novými prípadmi ochorenia Covid-19 na Slovensku ostáva smerom k svojim zariadeniam sociálnych služieb ostražitá. Situáciu kraj monitoruje a postupuje podľa usmernení a odporúčaní vydanými Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a Úradu verejného zdravotníctva. Prihliada pritom na miestne podmienky a aktuálnu situáciu rámci Prešovského kraja.

Zdroj: Daša Jeleňová, PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.