apríl 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prešov má konzulát Poľskej republiky

Foto: Diela Ja pútnik pred budovou Honorárneho konzulátu Poľskej republiky, archív TV7 - 2017 Foto: Diela Ja pútnik pred budovou Honorárneho konzulátu Poľskej republiky, archív TV7 - 2017

V Prešove otvorili Honorárny konzulát Poľskej republiky na Slovensku

Úlohou Honorárneho konzulátu Poľskej republiky na Slovensku je rozvoj kontaktov v oblastiach, ako hospodárstvo, školstvo, kultúra, veda či turizmus. Mesto Prešov so svojím poľským partnerským mestom Nowy Sącz intenzívne spolupracuje. Žiaci z mesta Nowy Sącz sa predstavili na vianočnom volejbalovom turnaji žiakov a žiačok s medzinárodnou účasťou, ktorého hlavným organizátorom bolo ABC Centrum voľného času v Prešove v dňoch 10. a 11. decembra na Sibírskej a Súkromnej strednej športovej škole ELBA. Bolo to jeho už 55. pokračovanie pod názvom Vianočný volejbalový turnaj žiakov a žiačok.

Foto: volejbalové družstvo žiačok Nowy Sącz, 55. ročník Veľkonočného turnaja, archív TV7 

Zúčastnilo sa ho 16 družstiev žiačok a 10 družstiev žiakov z Prešova, Košíc, Svidníka, Stropkova, Sniny, Kežmarku, Lendaku, Popradu, Vranova, Starej Ľubovne, Žiaru nad Hronom, Žiliny, Banskej Bystrice, Bratislavy, Nitry, Noweho Saczu a Nyíregyházy. V kategórii žiakov sa z víťazstva po 23 rokoch tešil domáci VK MIRAD PU Prešov pred VK Junior Poprad a ŠVK Tatran Banská Bystrica. A v kategórii ži­ačok zvíťazili hráčky z VK ZŠ Mlynská Stropkov. Druhé skončili dievčatá VK Spišská Nová Ves a tretie družstvo z maďarskej Ny­íregyházy.

V roku 2019 poctil Prešov svojou návštevou veľvyslanec Poľska na Slovensku, Krzysztof Strzałka, ktorý vtedy do Prešova prišiel po prvýkrát od zvolenia do funkcie. Zaujímal sa o spoluprácu Prešova a jeho partnerského mesta Nowy Sacz, ale aj o dopravu či projekty, ktoré Prešov realizuje v spolupráci s Poľskom. Ide o miniprojekty História miest v novodobom dizajne a Pohľad do minulosti: historické a kultúrne dedičstvo Krosna a Prešova. Oba projekty boli realizované s finančnou podporou Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Ich cieľom bola propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov s cieľom zvýšiť atraktivitu pohraničia pre návštevníkov a obyvateľov.

V mestskej Galérii v Caraffovej väznici sa vlani už po druhýkrát uskutočnila spoločná výstava umelcov z partnerských miest Prešova pod názvom PRIATEĽSTVO – BARÁTSÁG – PRZYJAŹŃ, a to s cieľom oživiť partnerské vzťahy medzi najbližšími susedmi, mestami, s ktorými má Prešov veľa spoločného. Do medzinárodnej spolupráce sa s radosťou zapájajú aj školy. Podobnou akciou bolo aj Medzinárodné stretnutie výtvarných umelcov, ktoré usporiadalo občianske združenie J.D. - Galéria J.L a bolo súčasťou projektu Svätomariánska púť - Svetlo z východu. Cezhraničný projekt zameraný na rozvoj pútnického turizmu. Diela vznikali počas dní v rámci umeleckého sympózia. Niektorí z umelcov nám predstavili ako svojim umeleckým pohľadom videli tému. Projekt získal finančnú podporu v rámci programu Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014-2020. Diela boli predstavené na vernisáži a aj na Hlavnej ulici v Prešove, práve kde sa usídlil Honorárny konzulát.

Honorárnym konzulom sa stal Ján Hudacký. Medzi jeho hlavné ciele tiež patrí prehlbovanie a upevňovanie medzinárodných vzťahov medzi Slovenskom a Poľskom. Honorárny konzulát Poľskej republiky na Slovensku sídli v Prešove, na Hlavnej ulici č. 139 v centre mesta. 30. júna 2020 ho slávnostne otvoril veľvyslanec Poľska na Slovensku Krzysztof Strzałka, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. „Dobrá cezhraničná spolupráca je základom pre rozvoj čohokoľvek na medzinárodnej úrovni, preto ma veľmi teší, že sme dnes mohli slávnostne otvoriť honorárny konzulát Poľskej republiky na Slovensku práve so sídlom v Prešove. Verím, že aj vďaka tomuto kroku sa vzťahy s našim partnerským mestom Nowy Sącz ešte viac prehĺbia," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Zdroj: Mesto Prešov

Naposledy zmenené streda, 01 júl 2020 12:49

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.