apríl 24, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Remastrovaný Avatar už 22. septembra

Pred trinástimi rokmi predstavil držiteľ Oscara James Cameron filmovým divákom svet, ktorý sa nepodobal žiadnemu, ktorý dovtedy videli, so svojím úchvatným eposom „Avatar“.

Cameronov vizionársky príbeh priniesol úplne pohlcujúce filmové dobrodružstvo nového druhu, mapujúce boj jedného muža za záchranu mimozemského mesiaca, ktorý sa naučil nazývať domovom. Teraz môžu diváci zažiť majestátnosť a zázrak filmu nanovo, pretože remastrovaný „Avatar“ dorazí do kín po celom svete 23. septembra 2022. Teraz v rozlíšení 4K, pri vyššej snímkovej frekvencii a s vysokým dynamickým rozsahom sa „Avatar“ vráti na veľkú obrazovku v 2D aj 3D na obmedzený čas.
Píše sa rok 2154 a Jake Sully (Sam Worthington) je bývalý námorník pripútaný na invalidný vozík, no napriek svojim fyzickým obmedzeniam zostáva srdcom bojovník. Je naverbovaný, aby precestoval celé svetelné roky naprieč vesmírom na ľudskú základňu na Pandore, kde podnikové konzorcium ťaží vzácny minerál, ktorý je kľúčom k vyriešeniu energetickej krízy Zeme. Keďže atmosféra Pandory je toxická, vedci vytvorili program Avatar, v ktorom majú ľudskí „vodiči“ svoje vedomie spojené s avatarom, diaľkovo ovládaným biologickým telom, ktoré dokáže prežiť aj v smrteľnom vzduchu. Títo avatari sú geneticky upravené hybridy ľudskej DNA zmiešané s DNA domorodcov z Pandory... Na'vi.
Jake, znovuzrodený vo forme avatara, môže opäť chodiť a dostane za úlohu infiltrovať sa medzi príslušníkov Na’vi, ktorí sa stali hlavnou prekážkou pri ťažbe vzácnej rudy. Ale keď Jakeovi zachráni život krásna žena Na’vi, Neytiri (Zoe Saldana), všetko sa zmení. Jake je unesený jej klanom a stáva sa jedným z nich absolvovaním skúšok sily a odvahy. Ako sa Jakeov vzťah s jeho neochotnou učiteľkou Neytiri prehlbuje, učí sa rešpektovať spôsob Na’vi a nakoniec zaujme svoje miesto v domorodom kmeni. Čoskoro ho udalosti vtiahnu do stretu civilizácií a Jake čelí ultimátnej skúške, keď vedie monumentálnu bitku, ktorá rozhodne o osude celého sveta.
„Chcel som vytvoriť známy typ dobrodružstva v neznámom prostredí,“ vysvetľuje scenárista a režisér James Cameron, „zasadením klasického príbehu o nováčikovi v cudzej krajine a kultúre na cudzej planéte. Sníval som o vytvorení filmu, ako je tento, odohrávajúci sa v inom svete veľkého nebezpečenstva a krásy, už od detstva som čítal pulp sci-fi a komiksy pri nákladnom aute a sedel som na hodine matematiky a kreslil som si rôzne stvorenia a mimozemšťanov za podopretou učebnicou. S „Avatarom“ som konečne dostal svoju šancu.“
Cameron napísal pre film rané spracovanie už v roku 1994, aj keď prostriedky na realizáciu jeho vízie ešte neexistovali. Priekopnícky filmár, ktorý sa pustil do produkcie o viac ako desať rokov neskôr, priniesol množstvo vedomostí, ktoré nazhromaždil na scénach svojich predchádzajúcich triumfov – vrátane takých nezabudnuteľných trhákov ako “Titanic”, “Terminátor”, “Terminátor 2: Súdny deň”, „Votrelci“, „Pravdivé lži“ a „Priepasť“ – až po „Avatar“, čím vznikol živý akčný film, ktorý posunul technológiu zachytávania výkonu hercov a vizuálnych efektov na novú a úžasnú úroveň. Napriek tomu sa Cameron na každom kroku postaral o to, aby revolučná technológia vynájdená pre film nikdy nepremohla emócie postáv, ani dej príbehu.
V tom momente svojej jedinečnej kariéry predstavoval „Avatar“ najnáročnejší film, aký kedy Cameron natočil, a po štyroch rokoch neúnavnej tvorivej práce odhalil svoje majstrovské dielo 18. decembra 2009 v 3 452 kinách v Severnej Amerike a v ďalších 17 222 po celom svete. Film Avatar, ktorý ohromil kritikov aj divákov, sa stal najúspešnejším filmom všetkých čias a celosvetovo zarobil viac ako 2,8 miliardy dolárov. Získal celkovo deväť nominácií na Oscara® vrátane najlepšej réžie a najlepšieho filmu, pričom tri získal za svoju úchvatnú kinematografiu, inovatívne vizuálne efekty a produkčný dizajn.
Najdôležitejšie však je, že „Avatar“ nastavil nový štandard pre filmový zážitok tým, že rázne spojil divadlo, presvedčivé postavy a technické čarodejníctvo v službách rozprávania pohlcujúceho a emotívneho príbehu. Odborným využitím vylepšenej 3D technológie Cameron preniesol filmových divákov do príbehu, čo im umožnilo skutočne zažiť bohato detailné prostredie Pandory a umožnilo im prechádzať jej magickým terénom po boku statočných a odvážnych hrdinov Jakea a Neytiri.

KDE A KEDY
„Avatar“ sa odohráva na Pandore, mesiaci s prostredím podobným Zemi, ktorý obieha okolo plynnej obrovskej planéty nazývanej Polyphemus v hviezdnom systéme Alpha Centauri-A. Alpha Centauri je od nás vzdialená 4,4 svetelných rokov a je našim najbližším hviezdnym susedom, a keď sa zistí, že Pandora je bohatá na minerál vzácnych zemín nazývaný Unobtainium, ide o preteky v ťažbe zdrojov nového sveta. Unobtainium v našej slnečnej sústave neexistuje, ale je kľúčom k vyriešeniu energetickej krízy Zeme v 22. storočí, takže Správa rozvoja zdrojov (RDA) vynakladá stovky miliárd dolárov na ťažbu vo vzdialenom svete.
Náš príbeh sa odohráva v roku 2154, tri desaťročia po založení baníckej kolónie na Pandore. Zasahovanie do územia domorodých Na’vi ľudskými aktivitami vytvorilo medzi týmito dvoma druhmi rastúce napätie a postavilo ich na cestu k vojne. Zvratom osudu – smrťou svojho brata – dvojčaťa – je Jake Sully vtiahnutý do stredu tejto napätej situácie. Je na Pandore ako najnovší „vodič“ programu Avatar, pokusu ľudských vedcov vytvoriť „most dôvery“ s Na’vi pomocou geneticky upravených tiel avatarov na prechádzanie medzi týmito mimozemskými obrami v známej podobe.
Ale Jakea povolá plukovník Miles Quaritch, šéf bezpečnosti pre ľudskú kolóniu, aby sa infiltroval do miestneho klanu a naučil sa, ako ich ovládnuť alebo poraziť. Quaritch je veliteľom Secops, súkromnej bezpečnostnej služby, ktorá bráni ľudskú základňu Hell's Gate proti divokým predátorom Pandory a rovnako divokým Na'vi. Je to špinavá, ale dobre vybavená armáda žoldnierov, doplnená ťažko vyzbrojenými lietadlami so sklápacím rotorom a „AMP oblekmi“ – obrovskými bojovými exoskeletonovými oblekmi. Jake sa stáva „nesprávnym chlapom“, ktorý sa dostal do tak nestabilnej pozície. Keď sa Jake ocitne rozpoltený medzi silami Na’vi a RDA, ktoré sú odhodlané zničiť domov ich predkov po 10 000 rokov, podnikne kroky.
A celé peklo sa rozpúta.

AKO TO UROBILI
Cameron nemal záujem používať make-up na vytvorenie svojho mimozemského druhu. Humanoidných mimozemšťanov hrali herci v mejkape po celé desaťročia, od béčkových filmov z 50. rokov a počas štyroch desaťročí spin-offov „Star Trek“ a iných sci-fi filmov a televíznych relácií. Prakticky každý dizajn a spôsob nanášania gumy na tváre hercov bol teraz preskúmaný - navyše je to proces, ktorý je vo svojej podstate obmedzujúci. Veľkosť a rozstup očí sa nedajú zmeniť. Proporcie tela sa nedajú zmeniť, rovnako ako celková veľkosť postavy. Líčenie s gumeným zariadením obmedzuje výkon herca, pretože pôsobí ako bariéra medzi hercom a objektívom.
Pri metóde zachytávania výkonu neplatí žiadne z týchto negatív. Hoci CG postavy v „Avatarovi“ pripomínajú hercov, ktorí ich hrajú, ich základné proporcie sú odlišné. Oči Na'vi majú dvojnásobný priemer ako ľudské oči a sú od seba vzdialené. Na’vi sú oveľa štíhlejší ako ľudia, s dlhšími krkmi a majú odlišnú štruktúru kostí a svalov, vrátane najzrejmejších rúk s tromi prstami. Ako CG postavy môžu byť Na'vi a avatari oveľa väčší ako ľudia. Modrý mejkap by pleť zmatnil, ale pomocou CG môžu postavy získať priesvitnú pokožku, ktorá sa správa ako skutočná pokožka, v ktorej pigment na povrchu nezakrýva červenú žiaru krvi pod ňou, napríklad keď silné slnečné svetlo udiera do zadných uší postáv. Všetky tieto nepatrné detaily sa spájajú, aby umožnili vytvorenie zdanlivo živých tvorov.
Cameron hľadal spôsob, ako preniesť tvorbu mimozemských postáv do 21. storočia. V roku 1995 Cameron videl rýchly pokrok v CG postavách a myslel si, že jeho vysnívaný projekt v inom svete by mohol byť možný. Cameron, ktorý už vytvoril CG míľnikové postavy v „Priepasti” a „Terminator 2: Súdny deň“, chcel posunúť CG umenie do nových výšin, a tak bol napísaný vizuálne ambiciózny „Avatar“. Keď však odborníci na CG efekty rozobrali jeho predstavy, Cameron si uvedomil, že technológie potrebné pre fotorealizmus sú ešte roky vzdialené, takže projekt bol odložený.
Keď Cameron oživil projekt v roku 2005, zdalo sa, že potrebné techniky sú hneď za rohom. V tom čase stále existovala obava, že postavy nebudú vyzerať celkom reálne a budú trpieť rušivým efektom „mŕtveho oka“, ktorý možno vidieť v niektorých skorších filmoch. Cameronov tím sa snažil ísť ďaleko nad rámec predchádzajúcich snáh, aby zabezpečil úplnú realitu postáv. Aby to dosiahli, vyvinuli nový systém „zachytenia výkonu tváre na základe obrázkov“, ktorý pomocou kamery s nasadením hlavy presne zaznamenáva tie najmenšie nuansy tvárových výkonov hercov. Namiesto použitia techniky snímania pohybu umiestňovaním reflexných značiek na tváre hercov na zachytenie ich výrazov, herci nosili špeciálnu pokrývku hlavy, podobnú futbalovej prilbe, ku ktorej bola pripevnená malá kamera. Súprava smerovala k tváram hercov a kamera zaznamenávala výraz tváre a pohyby svalov v takej miere, ako to nebolo nikdy predtým možné. Najdôležitejšie je, že kamera zaznamenávala pohyb očí, čo v predchádzajúcich systémoch nebolo zvykom.
Systém head-rig umožnil zachytenie tvárových výkonov hercov s bezprecedentnou jasnosťou a presnosťou. A keďže systém head-rig sa nespoliehal na kamery na zachytávanie pohybu z minulosti, tieto kamery sa teraz používali iba na zachytenie pohybu tela, takže ich bolo možné presunúť oveľa ďalej od hercov. To umožnilo tímu „Avatar“ použiť oveľa väčšie prostredie snímania alebo „Volume“, než aké bolo kedykoľvek predtým použité. Volume pre „Avatar“ bol šesťkrát väčší ako priestory predchádzajúcich zachytení a bol použitý na zachytenie živých cválajúcich koní, kaskadérskych kúskov vyžadujúcich komplikované drôtené vybavenie a dokonca aj leteckých súbojov medzi lietadlami a lietajúcimi tvormi. Revolučné náhlavné súpravy boli kľúčom nielen k najjemnejším nuansám emócií postáv, ale aj k najúžasnejšiemu spektáklu filmu.
Ďalšou inováciou vytvorenou špeciálne pre „Avatara“ bola virtuálna kamera, ktorá Cameronovi umožnila natáčať scény v jeho počítačom vytvorenom svete, rovnako ako keby natáčal na hollywoodskej zvukovej scéne. Prostredníctvom tejto virtuálnej kamery by režisér nevidel Zoe Saldañu, ale jej 10-metrovú postavu s modrou kožou, Neytiri. Namiesto Sama Worthingtona a Sigourney Weaver by videl ich obrích modrých avatarov s chvostmi a obrovskými zlatými očami. A namiesto strohého šedého priestoru filmového objemu by videl bujný dažďový prales Pandory alebo možno plávajúce pohorie Hallelujah alebo ľudskú kolóniu pri Hell’s Gate.
Po vypracovaní podrobností o tom, ako presne zachytiť herecké výkony, bolo ďalším krokom požiadať o pomoc veľmoc v oblasti vizuálnych efektov WETA Digital na Novom Zélande, ktorá získala ocenenie Peter Jackson’s Academy®. Prelomové fotoreálne postavy WETA – ako Glum vo filmoch „Pán prsteňov“ a úplne živý King Kong – viedli Camerona k presvedčeniu, že dokážu vdýchnuť život jeho postavám Na’vi.
Pre Camerona bolo od začiatku rozhodujúce, aby bol v posledných CG postavách, ktoré sa objavia na obrazovke, zachovaný každý detail hereckých výkonov. WETA ho uistila, že ich tím animátorov svetovej triedy si vezme za úlohu sprostredkovať 100 percent hereckých výkonov jeho postáv Na’vi alebo avatarov. Zahŕňalo to zabezpečenie toho, aby boli zaznamenané vysoko presné údaje v momente, keď sa scéna odohrala, a tiež si to vyžadovalo viac ako rok práce animačného tímu na vytvorení „výbav“, ktoré umožnili postavám prežívať CG emócie presne ako u hercov, ktorých výkony zrkadlili.

NAJLEPŠIE ZACHYTENIE VÝKONU
Umelci vizuálnych efektov vo WETA si vyžadovali veľkú zručnosť, aby zabezpečili, že postavy Avatara budú hrať presne tak, ako to robili herci. Od toho neboli oslobodení. Herecké výkony neboli nijako prikrášlené ani prehnané. Umelci VFX sa snažili byť k práci hercov úplne pravdiví, nerobili viac a určite nie menej ako to, čo urobili Sam Worthington, Zoe Saldaña alebo Sigourney Weaver. Samozrejme, pridali jemné pohyby chvostov a uší Na’vi, ktoré by herci sami nedokázali. Ale aj v týchto prípadoch bolo cieľom vždy zostať v súlade s emóciami vytvorenými hercami počas pôvodného snímania výkonu. Takže keď Neytiri bičuje chvostom a jej uši sú od zúrivosti nižšie, len ďalej vyjadrujú hnev, ktorý vytvorila Saldaña vo chvíli, keď scénu zahrala.
„Herci sa ma pýtajú, či sa ich snažíme nahradiť,“ hovorí Cameron. „Naopak, snažíme sa im dať silu, dať im nové spôsoby vyjadrovania sa a vytvárať postavy bez obmedzenia. Nechcem nahrádzať hercov; Milujem prácu s hercami. To je to, čo robím ako režisér. To, čo sa snažíme nahradiť, je päť hodín v kozmetickom kresle, čo je spôsob, akým ste vytvárali postavy ako mimozemšťania, vlkolaci, čarodejnice, démoni a tak ďalej. Teraz môžete byť kýmkoľvek alebo čímkoľvek chcete, v akomkoľvek veku, dokonca aj zmeniť pohlavie a bez času a nepohodlia zložitého líčenia.“
Saldaña mesiace trénovala, aby vytvorila pre svoju postavu fyzickú realitu, aby mohla naplno prejaviť Neytiriin prirodzený atletický pôvab. Vedela, že to nie je len hlasové predstavenie pre typický animovaný film, ale namiesto toho „totálny výkon“ a že bude zachytená každá nuansa jej výrazu tváre a pohybu tela.
Cameron a herci spolupracovali viac ako rok, striedavo s nimi a bez nich. Bol to v každom kúsku taký intenzívny pracovný vzťah ako na scéne s fotografickým filmom, až na to, že tam neboli žiadne svetlá, fotoaparáty ani koľajnice. Bolo to čisté herectvo. A to umožnilo každému skutočne sa sústrediť na výkon a emocionálnu pravdu každého okamihu bez všetkých rušivých vplyvov fotografovania. Režisér aj herci boli týmto procesom nadšení a tešili sa zo spojenia a sústredenia, ktoré nahrávanie predstavenia umožňovalo. Ale až keď Cameron a jeho herci videli prvé dokončené scény vracajúce sa z WETA, úplne si uvedomili, aký revolučný tento film bude. Neytiri, Jake a Grace boli nažive.
Pri „Avatarovi“ bolo rozhodujúce dosiahnuť absolútnu autentickosť výkonu pre všetky z mnohých postáv. CG postavy filmu „Avatar“ by boli, hovorí producent filmu Jon Landau, „skutočné, oduševnené a emocionálne“. Cameron dodáva: „Každá nuansa a každý kúsok výkonu bol vytvorený hercami, ktorí robia všetko, čo ich CG postavy vo filme robia, až po najmenšie gesto rukou. Tieto postavy SÚ presne a jedine tým, čo herci vytvorili.“
„Avatar“ ide o krok ďalej tým, že umiestni tieto fotorealistické postavy do sveta, ktorý je tiež generovaný počítačom, ale zdá sa úplne skutočný. Každá rastlina, každý strom, každá skala je vytvorená a vykreslená v počítačoch WETA Digital. Významné prelomy v osvetlení, tieňovaní a vykresľovaní umožnili spoločnosti WETA vytvoriť fotoreálny svet, ktorý bol vo svojich detailoch cudzí, no na pohľad pôsobí úplne prirodzene. Viac ako petabajt (1 000 terabajtov) digitálneho úložiska potrebovala WETA pre všetky CG „aktíva“ filmu... pre nespočetné množstvo rastlín a živočíchov, hmyzu, skál, hôr a oblakov. Aby sme to uviedli do perspektívy, „Titanic“ potreboval 2 terabajty na vytvorenie (a potopenie) lode a jej tisícok pasažierov, čo je asi l/500-tina množstva použitého na „Avatar“.
Okrem tejto zložitosti bol „Avatar“ vyrobený v stereoskopickom 3D. Takže nielenže WETA potrebovala pracovať v 3D pri vytváraní svojich CG scén, ale aj živé akčné scény museli byť natočené v 3D. Cameron na to použil systém Fusion Camera System, ktorý vyvinul spolu s Vinceom Paceom. Vytvorenie systému Fusion, ktorý je svetovo najpokročilejším stereoskopickým kamerovým systémom, trvalo sedem rokov vývoja. Kamery fungovali bezchybne, čo umožnilo, aby sa živé akčné scény hladko spojili so scénami CG do jednotného celku.
Kvôli mnohým vrstvám technológie vyvinutej špeciálne pre tento projekt bol „Avatar“ zďaleka najnáročnejší zo všetkých Cameronových filmov do tej doby. Filmári sa ocitli na neprebádanom území a za pochodu zisťovali odpovede. Osemnásť mesiacov sa strávilo vývojom „potrubia“ na zachytávanie predstavenia, kým bola zachytená jedna scéna s hercami. "Vždy som sa snažil prekročiť limity," poukazuje Cameron, "ale tentoraz sa to posunulo späť. Museli sme teda tlačiť viac. Zážitok z výroby „Avatara“ prirovnávam k skoku z útesu a plachteniu padákom cestou dole.“
Ale tieto revolučné technológie sú len nástrojmi v „súbore nástrojov“ filmára a vždy slúžia príbehu, emóciám a postavám. Producent Landau hovorí: “Reakcia publika na ‘Avatar’ nebude v konečnom dôsledku o technológii; bude to o postavách a príbehu, ktorý Jim vytvoril. Táto technológia umožňuje Jimovi rozprávať príbeh, ktorý by sa inak nedal povedať.“ Cameron dodáva: „Vždy sa to scvrkáva na túto otázku: Je to dobrý príbeh? V konečnom dôsledku sa diskusia bude týkať postáv – mimozemšťanov a ľudí – a ich ciest.“
Landau porovnáva Cameronovo použitie týchto prelomových nástrojov vo filme „Avatar“ so spôsobom, akým použil vtedy najmodernejšie pokroky vo svojej dráme Titanic, ocenenej Oscarom® za najlepší film. „Na Titanicu použil Jim vizuálne efekty, aby sa ľudia cítili ako súčasť histórie; na ‘Avatar’ používa novú technológiu na prepravu ľudí do budúcnosti do iného sveta.“ Cameron poznamenáva: "Technológia je na takej vysokej úrovni, že zmizne a zostane len kúzlo... pocit, že ste naozaj tam, a že príbeh, postavy a emócie sú skutočné."
HERCI, POSTAVY A ICH CESTY
„Avatar“ skúma hrdinskú cestu Jakea Sullyho, zraneného bývalého mariňáka pripútaného na invalidný vozík, ktorého statočnosť a osud pomáhajú definovať svet, o ktorom ani nevedel, že existuje. Keď je Jake naverbovaný, aby cestoval na Mesiac Pandora, aby prijal obrovskú výzvu – podrobnosti, o ktorých spočiatku nevie – sotva zaváha. "Jake sa pripojil k námornej pechote kvôli ťažkostiam, aby sa otestoval," hovorí Cameron. „Takže keď ho požiadajú, aby odcestoval na Pandoru, zdvihne svoj batoh a, ako by povedali námorníci, ‚trmáca sa ďalej‘.“ Vďaka Jakeovmu postihnutiu, tvrdohlavosti a odvahe je z neho okamžite rozpoznateľná a spoľahlivá postava. „Je to každý s emocionálnou rezonanciou, s ktorou sa môžu diváci stotožniť,“ hovorí Landau.
Jakea naverbovala RDA, aby cestoval na Pandoru, aby nahradil svojho geneticky identického brata – dvojča, mladého vedca, ktorý trénoval na misiu, ale zomrel tesne pred odchodom zo Zeme. Jake nie je vedec, ale vďaka svojej DNA má jedinečnú kvalifikáciu, pretože DNA jeho brata bola skombinovaná s DNA domorodého Na’vi na Pandore, aby sa vytvoril hybrid človeka a Na’vi... alebo avatar. Teraz môže iba Jake „šoférovať“ alebo telepaticky ovládať to, čo bolo kedysi avatarom jeho brata.
Prostredníctvom tela svojho avatara dostane Jake nový zmysel, nové výzvy a dobrodružstvo, ktoré ho privedie až na jeho hranice – a ešte ďalej. Herec Sam Worthington hovorí: „Pandora dáva Jakeovi príležitosť nájsť samého seba, uvedomí si svoj potenciál a pochopí, že prostredníctvom svojich rozhodnutí sa môže stať lepším človekom.“
Jake je bohatá a komplexná postava so vzácnou kombináciou vášne, sily, pouličnej inteligencie a duše. Je to rola, ktorá si od herca vyžaduje veľa – fakt, ktorý Cameron uznal, keď on, Landau a castingová režisérka Margery Simkinová začali hľadať, ako túto rolu obsadiť. „Trikom na Jakeovi nebolo napísať postavu,“ hovorí Cameron. "Trik bol nájsť chlapa, ktorý by ho zahral."
Po mesiacoch strávených prezeraním na hercov v USA a Európe Simkinová oznámila Cameronovi, že našla kandidáta... v Austrálii. Sam Worthington, povedala Simkinová filmárovi, mal „viscerálnu kvalitu a prinútil divákov veriť, že ho ľudia budú nasledovať. V jeho očiach bola inteligencia a intenzita, ktorá nikdy nezakolísala.“
Zaujatí filmári ponúkli Worthingtonovi konkurz, no on bol spočiatku skeptický kvôli tajnostiam okolo projektu a skromným podrobnostiam o postave Jakea, ktorý bol v tom čase ponúknutý Worthingtonovi. „Zavolali ma na tento konkurz, ale nepovedali mi nič o scenári ani o tom, kto bol režisér,“ spomína Worthington. "A pomyslel som si:" No, tu je ďalšia strata času." Potom, o týždeň neskôr, som dostal ďalší telefonát... "Pozri, Jim Cameron s tebou chce letieť do L.A. na konkurz." A povedal som ,,Áno, ale načo?"
Samozrejme, konkurz bol na „Avatara“ a úlohu, ktorú Worthington prijal. Potom, čo mu Cameron doplnil príbeh a postavu Jakea, položil zaujímavú otázku, aby doplnil jeho predstavu hercovi: „Si pripravený začať dobrodružstvo?” -Worthington mal pred začatím svojej cesty na Pandoru splniť jednu pozemskú prioritu. "Povedal som Jimovi, áno, samozrejme, že sa k nemu pripojím na dobrodružstve, ale najprv si musím opraviť brzdy na mojom aute."
Pre Camerona a Landaua sa na Worthingtona oplatilo počkať. „Myslím si, že jedna z najťažších vecí, ktorú možno nájsť u herca v Samovom veku, je kombinácia citlivosti, zraniteľnosti a sily, a to všetko Sam má,“ hovorí Landau.
Worthingtonova vrodená nebojácnosť mu nielen pomohla zachytiť Jakeovho ducha a odvahu, ale tiež mu pomohla pracovať s režisérom, ktorý je sám osebe nadživotnou postavou. „Svoju prácu beriem vážne, rovnako ako Jim berie svoju prácu vážne,“ hovorí Worthington. "Obaja prichádzame do práce s tým, že chceme dať všetko, čo máme."
Hoci mnohí herci, vrátane Worthingtona, absolvovali špeciálny fyzický a zbraňový výcvik, Worthingtona viac zaujímala mentálna príprava na stvárnenie Jakea. "Nechcel som, aby moja príprava bola ako výcvikový tábor," hovorí. „Ktokoľvek môže robiť kliky. Stretol som sa s Jimovým bratom Johnom Davidom, bývalým námorníkom. Pre mňa to bolo skôr o zachytení spôsobu, akým títo mariňáci vidia svet a ako ich tréning môže prinútiť myslieť si, že sú nezastaviteľní.“
Jakeovo prvé stretnutie s Pandorinými domorodými Na’vi je osudové a vedie k nečakaným emocionálnym rezonanciám, ako aj k akčným dobrodružstvám. Pri skúmaní bujného dažďového pralesa na Mesiaci je Jake napadnutý niektorými z jeho najsmrteľnejších zvierat. Keď Jake čelí istej smrti, zachráni ho Neytiri, nebojácna a krásna lovkyňa, ktorá je členkou neďalekého klanu Omaticaya. Ich stretnutie je nabité silnými emóciami, negatívnymi aj pozitívnymi, a v konečnom dôsledku vedie k spojeniu, ktoré ani jeden z nich nemohol predvídať. „Jake si začína uvedomovať, že je to silná, nezávislá žena, ktorá mu môže pomôcť stať sa lepším človekom,“ hovorí Worthington.
Počiatočný dojem Neytiri z Jakea nie je priaznivý; v skutočnosti je pohŕdavý. Aj ako avatar predstavuje Jake pre Neytiri ľudskú mentalitu, ktorá ohrozuje samotnú existenciu Na’vi. Aby Jakeovi zachránila život, musela zabiť vlkozmije, ktorých krutosť z nich robí neoddeliteľnú súčasť planétového ekosystému, ku ktorému majú Na’vi silné spojenie. „Neytiri, rovnako ako všetci jej ľudia, nechápe spôsoby ľudí a ich metódy a poslanie ľudskej krutosti,“ hovorí Zoe Saldaña, ktorá stvárňuje Neytiri. "Na'vi tiež nedokážu pochopiť, ako ľudia zle zaobchádzajú s prostredím, ktoré je pre Na'vi sväté."
„Podľa mňa Neytiri a jej ľudia predstavujú naše lepšie ja v tom, ako žijú vo svojom svete – v symbióze, empatii a harmónii,“ dodáva Cameron. „Toto je niečo, o čo by sme sa mali všetci usilovať. Za týmto účelom si myslím, že príbeh oslavuje spojenie s prostredím, možno v čase, keď sme s ním stratili kontakt.“
Inštinktívne dary Neytiri jej umožňujú vidieť za Jakeovu hrubosť. „Vidí na Jakeovi niečo, čo ju priťahuje,“ hovorí Saldaña. "Iste, najprv ho absolútne nenávidí, ale jej pocity sa stávajú zložitejšími, mätú ju a nútia ju robiť najdôležitejšie rozhodnutia jej života."
Postava Neytiri poukazuje na Cameronov záujem o vytváranie silných ženských postáv a Neytiri sa pripája k predošlým Cameronovským ikonickým hrdinkám ako Ellen Ripleyová vo filme „Votrelci“, ktorú stvárnila Sigourney Weaver, ktorej výkon sa stal predlohou pre akčné hrdinky a ktorá sa s Cameronom opäť stretla vo filme „Avatar“ po viac ako 20 rokoch od ich prelomovej spolupráce. Medzi túto elitnú skupinu patrí aj Sarah Connor z „Terminátora“ a „Terminátora 2“; Rose DeWitt Bukaterová z „Titanicu“; Lindsay Brigmanová z „Priepasti“; a Helen Taskerová z filmu „Pravdivé lži“. Žiadna z týchto postáv nemôže byť zredukovaná na to, že ide len o milostný záujem, a Neytiri nasleduje túto bohatú tradíciu, ktorá spája silu, pôvab, atletiku, krásu, sexualitu, zraniteľnosť a emocionálnu jasnosť. „Zoe zachytila každý aspekt postavy, ktorú som si predstavoval,“ poznamenáva Cameron, ktorý obzvlášť obdivoval jej „kombináciu jemnosti, dravosti a neuveriteľnej fyzickosti“, ktorá sa vyvinula počas rokov profesionálneho tanca.
„Neytiri bola fyzicky najnáročnejšia rola, akú som kedy hrala, a niekoľko mesiacov pred produkciou som trénovala, aby som zachytila pôvab a silu postavy,“ hovorí Saldaña. "Chcela som začleniť svoje telo do postavy a "Avatar" bola na to úžasná príležitosť." Reakcia Saldañovej na CG stvárnenie Neytiri? "Ďakovala som Jimovi. Neytiri je sexi a ostrá, dlhá a chudá. A výkon bol celý ja!“
Predprodukčný tréningový režim Saldañy zahŕňal jazdenie, bojové umenia, lukostreľbu, pohybové štúdium a cvičenie. Okrem toho spolu s ďalšími hlavnými hercami cestovali s Cameronom na Havaj, čo nahradilo prostredie, ktoré si predstavoval pre Pandoru. „Museli sme žiť bez sofistikovaných technológií, nástrojov a komfortu,“ spomína Saldaña. „Tri dni som bola takmer nahá, kopala som, liezla a bola som zablatená ako mŕtvy potkan,“ smeje sa. "Chýbalo mi pohodlie stvorenia a hovorila som si, 'Nemôžem sa s tým popasovať.' A Jim povedal: ,No tak, Neytiri, vyrovnaj sa s tým!"
Keď herci a filmári dorazili na scénu filmovania predstavenia v Los Angeles, Saldaña bola vďačná, že zažila havajské dobrodružstvo. „Na tomto holom javisku, ktoré nemalo žiadne scény, sme sa museli správať, ako keby sme boli v pandorskom bahne, vode, vlhkosti, stromoch, nadmorskej výške – všetko,“ hovorí Saldaña. "Byť na Havaji nám dalo mentálny odtlačok, z ktorého sme mohli čerpať, keď sme museli simulovať akciu na virtuálnom javisku."
Ďalšou ženou v Jakeovom novom živote na Pandore je Grace Augustinová, vedkyňa, ktorá vedie program Avatar. Vyštudovaná botanička Grace žije na Pandore už 15 rokov, pričom Zem už dávno opustila, pretože na preľudnenej, ekologicky zdevastovanej planéte už nie je biodiverzita hodná štúdia. Na Pandore sa Grace pohybuje tam a späť medzi svojou vedeckou prácou na ľudskej základni, Hell’s Gate, a prácou v teréne ako avatar v pandorskom dažďovom pralese. „Grace sa snaží vytvoriť most dôvery s Na’vi, no vojaci na základni ju stále sabotujú,“ hovorí Sigourney Weaver, ktorá stvárňuje Grace. "Grace miluje Pandoru a Na’vi celým svojím srdcom a dúfa, že ich dokáže nejako ochrániť pred silami priemyselnej Zeme."
Grace nie je potešená príchodom Jakea na Pandoru, aby sa zapojil do programu Avatar. Vidí ho ako zle pripraveného, ak nie úplne nekvalifikovaného, stať sa súčasťou elitného vedeckého tímu. „Grace je naštvaná, že sa Jake stal avatarom,“ hovorí Weaver. „Myslí si: ‚Je tu, pretože sa hodí k obleku?!‘“ s odkazom na jeho zhodu DNA s bývalým „vodičom avatara“, Jakeovým zosnulým bratom vedcom.
Grace zmení názor na Jakea, ktorý na svojho nového šéfa zapôsobí svojou rastúcou náklonnosťou a rešpektom k Na’vi. Weaver si užila hranie dynamiky Jake-Grace oproti Samovi Worthingtonovi, ktorého vníma ako nového akčného hrdinu – a ešte viac. A Weaver – navždy milovaná pre svoju rolu Ellen Ripleyovej z filmovej série „Votrelci“ – očividne vie niečo o ikonách akčných filmov. „Je ťažké hrať akčných hrdinov,“ vysvetľuje. „Musíte byť veľmi konkrétny, pokiaľ ide o váš prístup. Ľudia si myslia, že akčné filmy sú o fyzickosti; nie sú. Musíte mať ostatné „životy“ prebiehajúce v rovnakom čase. Postave musíte dať toľko špecifickosti. Videla som Sama robiť to všetko v Avatarovi.
Augustinovej “bete noir” je plukovník Miles Quaritch, šéf bezpečnosti pre ľudskú základňu na Pandore. Poslaním Quaritcha je napomáhať cieľu RDA ťažiť na Pandore, nie získať srdcia a mysle Na’vi. Pohŕda programom Avatar, pretože je v rozpore s jeho poslaním, ktorým je chrániť ľudí, ktorí žijú a pracujú na Pandore. Quaritch má vlastnosti, ktoré sú menej než obdivuhodné, ale herec Stephen Lang hovorí, že v tejto postave našiel veľa čo obdivovať a dokonca aj ľutovať. „Quaritch má zmysel pre poslanie a disciplínu a to ma oslovilo,“ hovorí Lang, známy okrem iného tým, že sa stal agentom FBI z obdobia depresie v dráme Michaela Manna „Verejní nepriatelia“. „Je to schopný líder v prvej línii; nikto nepochybuje o jeho schopnostiach."
Ale je darebák? "No, určite to nie je pokrytec," hovorí Lang. „S Quaritchom to, čo vidíte, dostanete. Zistil som, že Quaritch je veľmi dojímavý pre to, čo mu chýbalo – že jeho duša bola v takom stave chaosu a úpadku. Je pre neho smutné, že je v skutočnom raji a napriek tomu nie je schopný to pochopiť. Myslím si, že je príbuzný mnohým ľuďom, ktorí zažili skúšky a utrpenie vojny."
Ďalším schopným a tvrdým človekom v Hell’s Gate je Trudy Chaconová, pilotka so sklápacím rotorom, ktorá má za úlohu prepraviť ľudí aj avatarov zo základne na vedecké miesta v divočine. Ale na rozdiel od Quaritcha je Trudy cool, uvoľnená a rozhodne nie ako ostatní vojaci. „Trudy sa v podstate stará o vedcov v programe Avatar a lieta s nimi tam a späť z laboratória do ich povinností v krajine,“ vysvetľuje Michelle Rodriguez, ktorá prevzala túto úlohu – ďalšiu skvelú akčnú hrdinku Jamesa Camerona.
Rodriguezová, ktorá najskôr upútala svojim filmovým debutom, uznávanou nezávislou drámou „Girlfight“, oceňuje Cameronovu schopnosť písať skvelé ženské postavy, ako aj jeho vnímanie herectva a hercov. "Myslím, že Jim má naozaj schopnosť vidieť cez ľudí," hovorí Rodriguezová. "Naozaj rozumie ľuďom pre to, čím a kým v skutočnosti sú."
Norm Spellman, ďalší vedec/avatar v programe, bol zlatým chlapcom projektu, ktorý na svoju cestu na Pandoru pracoval a študoval päť rokov. To sa však zmení, keď príde Jake. „Norm je knihomol, ale nevyrovná sa Jakeovým vrodeným vodcovským schopnostiam,“ hovorí Joel David Moore, ktorý hrá Norma a medzi ktorého zásluhy patrí komediálny hit „Dodgeball: A True Underdog Story“. "Norm je naštvaný a žiarli na Jakea, ale ako mnohí na Pandore, aj on postupne začína obdivovať Jakea a necháva sa ním inšpirovať."
Na ťažobnú operáciu, vedcov a všetky aktivity v Hell’s Gate pozorne dohliada Parker Selfridge, inteligentný, silný a charizmatický správca stanice, ktorý sa zameriava na úspech operácií RDA na Pandore. Giovanni Ribisi („Verejní nepriatelia“, „Stratení v preklade“) hovorí, že Selfridge je „pokojný a nemilosrdný pri dosahovaní svojich cieľov. Je správcom, ale má veľa arogancie a považuje sa skôr za generálneho riaditeľa alebo prezidenta spoločnosti.“ Ale aj taký zarytý korporátny typ ako Selfridge, ktorý poznamenáva, že „jedna vec, ktorú akcionári RDA nenávidia viac ako zlú prezentáciu v tlači, je zlá štvrťročná správa“, môže na Pandore prejsť životnými zmenami.
Ďalšie kľúčové úlohy v „Avatarovi“ preberá CCH Pounder („The Shield“) ako Na’vi matriarcha Mo’at, ktorej velenie a dôstojnosť si zachovávajú úctu jej ľudu; Wes Studi („Posledný Mohykán“) ako vodca klanu Na'vi Eytukan, prísna, veliteľská prítomnosť, ktorá sa stará o Na'vi a chráni ich pred poškodením; Laz Alonso ako Tsu’tey, najdokonalejší lovec klanu, ktorý Jakea neustále vyzýva počas jeho cesty po Pandore; Dileep Rao („Pretiahnite ma do pekla“) ako Dr. Max Patel, vedec v programe Avatar; a Matt Gerald („Terminátor 3: Rise of the Machines“) ako Corp. Lyle Wainfleet, krutý Secops vojak, ktorý je typickým znakom pohŕdania ľudí Na’vi.
Pridanú dimenziu k špecifickým aspektom hereckých výkonov poskytuje známy lingvista Paul Frommer, Ph.D., ktorý spolupracoval s Cameronom na návrhu celého jazyka pre Na'vi; ako aj Terry Notary, bývalý predstaviteľ Cirque du Soleil, a slávna choreografka Lula Washingtonová, ktorí pomáhali vytvárať pohyby Na'vi a choreografie pre tanečníkov Na'vi.
Rovnako ako pri mnohých aspektoch „Avatara“ aj jazyk Na’vi spája úplne originálne so známym a príbuzným. Frommer, profesor na USC, vysvetľuje: „Na’vi majú podobné zvukové obmedzenia ako ľudia, čo umožňuje vedcom z Avataru skutočne sa učiť a hovoriť [jazykom Na’vi].
Na začiatku procesu Cameron poskytol Frommerovi druhy zvukov, ktoré mal filmár na mysli pre Na’vi. Frommer potom navrhol lingvistickú paletu. „Celé to bolo o tom, dať Jimovi možnosti.“ hovorí Frommer. „Niektoré zvuky sa mu páčili; niektorí nie. Potom sme zachytili štrukturálne vlastnosti jazyka, pravidlá výslovnosti a to, ako boli slová zostavené.“
Výsledkom tejto komplexnej práce bolo vytvorenie slovnej zásoby s viac ako 1000 slovami, ako aj špecifická štruktúra a gramatika, čo sa herci naučili zručne a rýchlo. Herci tiež úzko spolupracovali s trénerkou dialektov Carlou Meyerovou, aby doladili dialekt pre vynájdený jazyk.
Jazykové problémy Sama Worthingtona umocnila skutočnosť, že austrálsky rodák sa musel naučiť hovoriť nielen novým jazykom; musel získať americký prízvuk. „Bolo to ako učiť sa dva jazyky,“ hovorí Worthington. „A poviem vám: Na’vi [jazyk] bol jednoduchší ako americký prízvuk! Strávil som aspoň dve hodiny denne prácou na americkom prízvuku a učením sa jazyka Na’vi. Pracoval som na tom, aby som foneticky rozobral jazyk, a aby to neznelo, ako keby som rozprával cez gázu.“
Štúdium tanca a pohybu umožnilo hercom hlbšie sa ponoriť do svojich postáv. Tanečná choreografka Na’vi Lula Washingtonová, umelecká riaditeľka tanečného divadla Lula Washington, poznamenáva, že domorodci z Pandory sa oslavujú tancom. „Sú to elegantní, hrdí ľudia, ktorí milujú svoju zem. V tomto ohľade majú blízko k našim domorodým kultúram.“ Tanečníci z Lulinho súboru sa stali súčasťou obsadenia ako členovia klanu Omaticaya a ich ladný, divoký pohyb je možné vidieť počas celého filmu.

ZACHYTENIE EMÓCIÍ
Keďže herci neúnavne pracovali na tom, aby začlenili všetky fyzické, jazykové a emocionálne nuansy, ktoré boli ústredné pre ich postavy a pre Cameronovu víziu, bol filmár odhodlaný zachytiť to všetko v počítačovo vytvorených inkarnáciách hercov. Worthington a ďalší herci považovali za oslobodzujúce pracovať na holom javisku známom ako Volume, pričom mali na sebe špeciálne obleky a pokrývky hlavy. „Prijali sme zachytenie predstavenia a užili sme si s ním veľa zábavy,“ hovorí Worthington. „Hoci je Jakeov avatar vysoký desať stôp a modrý, má moju osobnosť a dušu. Je úžasné, že to Jim dokáže.”
„Zachytenie výkonu je neuveriteľne oslobodzujúce,“ pokračuje Worthington. „Nemôžeš sa skrývať, takže každý záber musí byť pravdivý. Spočiatku je to trochu o nervy, ale časom zabudnete, že máte na hlave pokrývku hlavy a niekoľko stoviek bodiek na tvári.“
„Pýtate sa, či máte mentálnu kapacitu pozrieť sa na sivú, strohú scénu [zachytenie výkonu] a vidieť obrovského hada alebo bujný les,“ dodáva Laz Alonso. „Chcem povedať, že Volume je tak jednotvárne, ako sa len dá. Ale vďaka Jimovej réžii, zachyteniu výkonu a virtuálnej kamere sa začne diať niečo skvelé – naozaj začnete vidieť tieto zvieratá a toto neuveriteľné prostredie. Dostanete sa tak hlboko do toho sveta, že začnete vidieť, voňať, počuť a cítiť Pandoru.“
Joel David Moore hovorí, že spôsob, akým Volume podnietil predstavivosť, mu pripomenul návrat k základom herectva. „Práca na scéne zachytávania predstavenia vás vráti do starých divadelných čias,“ vysvetľuje. „Všetko, čo by ste mali [na divadelnej scéne], je stena, stôl a nejaké stoličky. Všetko ostatné ste si museli predstaviť."
Ďalším revolučným pokrokom bola virtuálna kamera, vďaka ktorej sa práca CG nielen zamerala na režiséra a výkon, ale vytvorila aj novú produkčnú paradigmu, ktorá dala Cameronovi bezprecedentnú schopnosť skutočne vidieť hercovu CG postavu a CG prostredia pred kamerou. „Virtuálna kamera umožnila Jimovi režírovať hercov tak bezprostredne, ako to nebolo predtým možné,“ vysvetľuje producent Landau. „Zároveň herci získajú oveľa lepší cit pre svoje CG postavy, pretože uvidia scénu a prostredie CG takmer okamžite, namiesto toho, aby museli mesiace čakať, kým efektový dom dodá zábery.
CG snímky vo fotoaparáte mali iba rozlíšenie videohry tej doby, ale potom, čo Cameron dokončil natáčanie a úpravu špecifickej sekvencie, WETA na nich pracovala celé mesiace, aby vytvorila konečné fotografické obrázky s vysokým rozlíšením. V skutočnosti bol každý záber vytvorený dvakrát; raz s Cameronom vo Volume a znova potom, čo WETA dokončila svoju niekoľkomesačnú prácu na dokončení záberu.
Virtuálna kamera, ktorá sa podobá na ovládač videohier s pripojeným videomonitorom, nie je v skutočnosti fotoaparátom, pretože nemá ani šošovku; namiesto toho napodobňuje kameru, keď ju „kŕmi“ CG obrazmi skupina najmodernejších počítačov obklopujúcich Volume. Na malej obrazovke zariadenia sa zobrazuje obraz CG, ktorý doň privádzajú tieto počítače. To Cameronovi umožnilo natočiť akciu z akéhokoľvek uhla alebo prístupu, čo mu poskytlo bezprecedentnú spontánnosť, flexibilitu a možnosti na virtuálnej produkčnej scéne.
Jim by nám napríklad mohol povedať, aby sme vytvorili vertikálnu stupnicu päť ku jednej,“ hovorí Stephen Rosenbaum z WETA. „A keď pohne kamerou, namiesto toho, aby ju posunul o tri stopy, je to 15-metrový pohyb žeriava v reálnom čase. V skutočnosti by Jim mohol zmeniť kamerový štáb na tím 10-metrových Na’vi.“ Cameron dodáva: „Dlho potom, čo herci odišli domov, som stále bol v spojení s virtuálnou kamerou a natáčal zábery zo scény. Len prehrávaním záberu môžem získať scénu z rôznych uhlov pohľadu. Môžeme robiť všeličo."
„Je to filmová tvorba na inej úrovni – ako porovnávanie základnej školy s doktorandským programom na M.I.T.,“ hovorí Laz Alonso.
Ďalším prelomovým nástrojom v Cameronovej „súprave nástrojov“ bola Simul-Cam, ktorá v reálnom čase integrovala CG postavy a prostredia do okuláru fotoaparátu Fusion naživo. Táto technológia v podstate zaobchádza s fotografickým fotoaparátom ako s virtuálnym fotoaparátom, pričom berie súpravu virtuálnych produkčných nástrojov a prekrýva ich s fyzickou produkciou. „Schopnosť strieľať na scénu naživo a vidieť v okuláre fotoaparátu CG postavy a prostredia, ktoré tam nie sú, umožnila Jimovi nakrútiť túto scénu s rovnakou citlivosťou, ako keby scénu natáčal naživo,“ vysvetľuje Landau.

VYTVORENIE PANDORY
Keďže všetky akcie „Avatara“ sa odohrávajú na Pandore, či už v rámci ľudskej základne v Hell’s Gate alebo vonku v divočine dažďového pralesa, každá jedna vec, ktorá prešla pred kamery alebo bola vykreslená v CG, musela byť navrhnutá od začiatku. Paralelne s vývojom technológie trval proces návrhu dva roky, kým sa začalo natáčanie. Tvorcovia filmu prizvali tím umelcov svetovej triedy, aby navrhli každú postavu, tvora, rastlinu, kostým, zbraň, vozidlo a prostredie v „Avatarovi“. Vytvorili nie jednu kultúru, ale dve: vysoko technologickú ľudskú kolóniu so všetkými vozidlami a zbraňami a spoločnosť Na’vi.
Tak ako to urobil s postavami, Cameron vytvoril Pandoru tak, aby bola rozpoznateľná bez toho, aby stratila svoje exotické, nikdy predtým nezažité kvality. Je to svet, ktorý spája klasické a známe. Stromy merajúce viac ako 1 000 stôp a hory, ktoré sa nejakým spôsobom vznášajú, patria k orientačným bodom, ktoré vzbudzujú úctu svojou čírou predstavivosťou a rozsahom, ale ktorých návrhy vychádzajú zo štruktúr, ktoré pozná každý.
„James Cameron nielenže vytvoril a nakrútil film odohrávajúci sa vo vzdialenom svete; bolo to, ako keby tam skutočne cestoval, urobil si veľa poznámok, potom sa vrátil a dal každý detail, ktorý absorboval, na papier a potom na film,“ hovorí produkčný dizajnér Rick Carter.
To bol dojem, ktorý svetoznámy filmár zanechal na vedúcich svojich oddelení, hercoch a takmer každom, kto pracoval na „Avatarovi“. Skúmal veľmi dizajnový detail „Avatara“ – každé stvorenie, steblo trávy, strom, horu, oblak, vozidlo a kostým.
„Myslím si, že Jim dokončil „Avatara” už dávno v mysli,“ hovorí koprodukčný dizajnér Robert Stromberg, ktorý dohliadal na veľkú časť dizajnu Pandory. "Priniesol nám to, aby sme to znova vytvorili." Rick Carter dodáva: „Bolo ťažké držať krok s Jimom, pretože predstavoval svet, ktorý videl a nie len vymyslel. Videl to a hlásil nám to. Jim by vysvetlil svoje nápady na dizajn tak podrobne, že by ste si mysleli, že tieto fiktívne zvieratá skutočne existujú. Toľko myslel na každé zviera a hmyz. Vie, čo jedia, ako spia a ako sa navzájom ovplyvňujú.“
Cameron, Stromberg, Carter a ich tímy si pravidelne kladú kľúčovú otázku: „Fungovalo by to [dizajn]? Cieľom filmárov bolo prinútiť divákov, aby prestali veriť, a rozpoznali a stotožnili sa s tým, čo videli na obrazovke.
Jake prichádza na ľudskú vojenskú a vedeckú základňu, Hell’s Gate, jazvu vyrezanú rukou človeka uprostred tohto panenského sveta. Ako Jake čoskoro zistí, dažďový prales pred Hell's Gate je bohatý na exotickú flóru a faunu, ako aj na divokú zver. Pandora je, ako Cameron opisuje, „rajská záhrada so zubami a pazúrmi“.
Okolo Pandory je roztrúsených veľa klanov Na’vi, ale ten, ktorý Jake spozná, je klan Omaticaya, ktorý žije vo vnútri 1000 stôp vysokého Hometree už 10 000 rokov. Klan Omaticaya používa rôzne úrovne vnútornej štruktúry stromu ako svoju dedinu. Sociálna hierarchia Omaticaya je jasne definovaná, Eytukan, „Olo'eyctan“ alebo vodca klanu, je na vrchole. Ukázalo sa, že Eytukan je otcom Neytiri a jej matka Mo’at zdieľa moc ako „Tsahik“ alebo šaman klanu. Tus’tey, silný a hrdý mladý lovec, je ďalším v poradí na pozíciu Olo’eyctana a je sľúbený Neytiri v dohodnutom manželstve.
Medzi mnohé divy Pandory patrí svetová neurónová sieť, cez ktorú je prepojený všetok jej rastlinný a živočíšny život. Táto sieť podobná ľudskému nervovému systému umožňuje, aby celý život na Pandore fungoval ako jediný harmonický systém. Stredom tejto siete – a srdca a mozgu Mesiaca – je mohutná, hrboľatá a starodávna vŕba, ktorá je epicentrom Na’vi, rozšírením ich životnej krvi a miestom regenerácie a poznania. Tento „Strom duší“ sa nachádza v strede najmocnejšieho magnetického poľa Pandory, Flux Vortex. Pred vekmi vytvorilo neviditeľné pole nezvyčajné geologické formácie oblúkov, ktoré tvoria dúhy z kameňa, nad hlbokou kalderou so Stromom duší v jej strede.
V týchto neuveriteľných prostrediach žije nespočetné množstvo stvorení, z ktorých niektoré vytvoril interný tím dizajnérov tvorov „Avatar“ pod vedením Nevilla Pagea a ostatné navrhol tím Johna Rosengranta v Stan Winston Studios. Najobávanejším z pandorských tvorov je Thanator. „Thanator mohol zjesť T-Rexa a dať si mimozemšťana ako dezert,“ hovorí filmár. "Je to panter z pekla." Potom sú tu Viperwolves, ktorých Cameron opisuje ako „bezsrstých s lesklou pokožkou, ktorá vyzerá ako prekryté brnenie. Najviac znepokojujúce sú jeho labky, ktoré sú ako kožovité ruky.“
Okrídlené stvorenie známe ako Banshee je kľúčovou postavou na Jakeovej ceste; v rituály prechodu Na'vi musí Jake dominovať a jazdiť na banshee, aby zaujal oprávnenú pozíciu v klanovej komunite. V stávke testu sa ďalej zvyšuje skutočnosť, že banshee, ktorý ho chce najviac zabiť, je „vyvolený“, ktorého musí chytiť.
Rôznorodý zverinec Pandory zahŕňa aj jeleňovitý Hexapede; ozrutný Hammerhead Titanothere, bylinožravec podobný nosorožcovi so zlým postojom a hlavou ako perlík; a Leonopteryx, kráľovský predátor oblohy, so šarlátovými, žltými a čiernymi pruhmi a rozpätím krídel 80 stôp. Menším a jemnejším pandorským druhom je medúza podobná Woodsprite, ktorá máva hodvábnymi úponkami, aby sa elegantne pohybovala nočným vzduchom. Na’vi ich nazývajú Atokirina a v skutočnosti sú to semená posvätného „Stromu hlasov“ Utraya Mokri, a teda dôležitou súčasťou „duše“ dažďového pralesa. Keď pristanú na Jakeovi, Neytiri si to vyloží ako dôležité znamenie a veci naberú nečakaný spád.
Držiteľ Oscara® Richard Taylor a jeho tím vo WETA Workshop navrhli rekvizity a zbrane pre Na’vi aj ťažko ozbrojené RDA. Renomovaný umelec TyRuben Ellingson navrhol mnohé z vozidiel používaných vojenskými silami so sídlom v Hell's Gate, ktoré figurujú na poprednom mieste v epickej bitke v treťom dejstve proti banshee a zocelenému vojakovi proti bojovníkovi Na’vi.
AMP Suit („AMP“ je skratka pre „Amplified Mobility Platform“) „zosilňuje“ pohyby ľudského operátora. Obleky AMP a ich vojaci sú prepravovaní pravdepodobne najsmrteľnejším lietadlom RDA – C-21 Dragon. Toto obrie rotorové lietadlo pripomína dravý hmyz a má viacero prístreškov. Takmer rovnako ničivé je AT-99 Scorpion Gunship, vysokorýchlostné, vysoko manévrovateľné vojenské útočné lietadlo. A vo svete bez pristávacích dráh majú tieto lietadlá so sklopným rotorom dôležitú schopnosť vertikálneho vzletu a pristátia. Hoci vojenské lietadlá vo filme „Avatar“ sú futuristické rotorové lietadlá, mali sa zdať také známe ako bojové lode Huey z vietnamskej éry, aby divákov priviedli k silnému zmyslu pre realitu.
Najväčšie vozidlo „Avatara“ s dĺžkou viac ako kilometer je ISV Venture Star, medzihviezdna loď, ktorá prepravuje personál RDA – vrátane Jakea – na Pandoru. Jeho antihmotové motory ho poháňajú na 7/10 rýchlosti svetla, ale cesta na Pandoru stále trvá takmer šesť rokov, počas ktorých sú pasažieri zmrazení v kryogénnej pozastavenej animácii. Aby sa nováčikovia dostali na povrch planéty z obežnej dráhy, nastúpili do Valkyrie TAV (Trans-Atmospheric Vehicle), vzdialeného potomka raketoplánu.
Návrhy kostýmov od Mayes C. Rubeo a Deborah L. Scott poskytujú ďalšiu vstupnú bránu do kultúry Na'vi. Hoci mnohé z kostýmov a doplnkov nosia kreácie CG, predmety boli vytvorené prakticky tak, aby čo najlepšie komunikovali jemnosť textúr kostýmov, štýly tkania a priesvitnosť šperkov. Praktickosť a pohodlie definujú oblečenie Na'vi, ktoré odráža pôvab a krásu pôvodných obyvateľov Pandory.

AKČNÉ FOTOGRAFIE
Práca kameramana Maura Fioreho, ASC bola zameraná na vytvorenie drsného vzhľadu priemyselného komplexu pri Hell’s Gate. „Čo zachytili pri nakrúcaní výkonov a čo som vytvoril v živých akčných sekvenciách potrebných na súdržnú existenciu v jednom filme,“ hovorí Fiore, ktorý okrem iných titulov nakrútil aj „The Kingdom“ a „Smokin' Aces“. Fiore si osvojil kamerový systém 3D Fusion a po rozsiahlom testovaní zvládol natáčanie naživo štýlovo a presne. Výsledné obrázky hladko splývajú so CG vytvoreným spoločnosťami WETA Digital a ILM.
Väčšina živých akčných scén filmu „Avatar“ bola natočená vo Wellingtone na Novom Zélande, kde boli postavené obrovské kulisy. Toto úsilie bolo neuveriteľným záväzkom; výroba vytvorila obrovskú subštruktúru viac ako 150 dodávateľov na stavbu súprav. Praktické súpravy zahŕňali Link Room, v ktorej sa nachádza spojenie podobné sarkofágu, ktoré prenáša vedomie ľudí do tiel avatarov; Bio-Lab, vedecké zariadenie a domov amnio nádrží, v ktorých sú umiestnené telá avatarov, ktoré dorástli do dospelosti počas svojej šesťročnej cesty zo Zeme na Pandoru; Operačné centrum, čo je centrálny nervový systém základne Hell’s Gate; a vojenská pevnosť Armor Bay, v ktorej sa nachádzajú obleky a vrtuľníky AMP.
Vo všetkých prostrediach filmu „Avatar“ Cameron vytvára pohlcujúci zážitok, v ktorom budú mať diváci pocit, že sú spolu s postavami na ich dobrodružstvách. On a Landau sú už dlho šampiónmi 3D kina a neúnavne pracovali na tom, aby tento formát využili na zlepšenie pohlcujúcej kvality filmu. Poznamenávajú však, že chcú, aby bol „Avatar“ aj pohlcujúcim zážitkom v 2D. „Jim a ja sme zdieľali našu vášeň pre 3D s distribúciou, výstavami a celosvetovým publikom,“ hovorí Landau. „Máme pocit, že 3D renesancia je konečne tu. Svoj život žijeme v 3D, tak prečo nezažiť filmy rovnako. Ako už bolo povedané, v 2D alebo 3D budete mať pocit, že ste boli vo vzdialenom svete a kráčali medzi jeho obyvateľmi.“
Mnohé 3D filmy zo staršej éry používali tento formát ako „gag“ alebo efekt sám osebe – hádzanie predmetov do publika alebo aranžovanie postáv či rekvizít, ktoré vyzerali, že vychádzajú z plátna do kina. Pre Camerona je 3D oknom do sveta, kde formát namiesto toho, aby na seba upozorňoval, mizne v rozprávaní.
Počas vývoja filmu „Avatar“ sa Cameron pustil do práce na novom systéme digitálnej 3D kamery, ktorý vyvinul s partnerom Vinceom Paceom z Pace Technologies s využitím technológie Sony a Fujinon HD. Ale predtým, ako sa „Avatar“ stal realitou, Cameronovým cieľom s novým digitálnym 3D fotoaparátom bolo vrátiť zážitok z prieskumu hlbokého oceánu s bezprecedentnou jasnosťou globálnemu publiku. Jeho historický prieskum vnútra Titanicu bol predmetom Cameronovho 3D IMAX filmu „Ghosts of the Abyss“, po ktorom nasledoval „Aliens of the Deep“.
Cameronove skúsenosti s týmito filmami nielenže posunuli jeho víziu trojrozmernej prezentácie filmu „Avatar“, ale tiež informovali o jednom z charakteristických dizajnových a svetelných prvkov filmu: Na dne oceánu bol Cameron svedkom javu, v ktorom isté životné formy doslova žiarili takmer nadpozemským svetlom uprostred neúprosného šera. Cameron aplikoval túto „bioluminiscenciu“ na prostredie Pandory, ktoré v noci ožíva prostredníctvom tohto ovplyvňujúceho žiarenia.

DOKONČENIE
Postprodukčný proces filmu „Avatar“, rovnako ako takmer všetko ostatné o filme, bol rozhodne atypický. Vo väčšine filmov sa strih začína v postprodukcii, ale pri filme „Avatar“ Cameron a jeho kolegovia strihači Stephen Rivkin, A.C.E. a John Refoua, A.C.E. začali strihať počiatočné zachytené sekvencie už počas predprodukcie. Strihači a ich Avidi boli počas produkcie pravidelnou prítomnosťou na pľaci a doručovali sekvencie do mesačníka WETA. „Predtým, ako sme nakrútili snímku hraného filmu, pravdepodobne sme do WETA doručili 70 minút upravených záberov,“ hovorí Landau.
Kľúčovou súčasťou postprodukčného obdobia bola partitúra skladateľa Jamesa Hornera, ktorá kombinuje klasické symfonické prvky, ktoré poháňajú epickú akciu filmu, so zvukmi, ktoré nás prenesú do iného sveta; posledný obsahuje vokalistov spievajúcich v jazyku Na’vi filmu, ako aj nezvyčajných akustických a elektronických inštrumentalistov.
Filmoví fanúšikovia a fanúšikovia hudby netrpezlivo očakávali spoluprácu Cameron-Hornerovho „Avataru“; Hornerova práca na filme „Votrelci“ z roku 1986 priniesla jedno z najlepších skóre akčných filmov a „Titanic“ z roku 1997 sa zapísal do histórie filmu a soundtracku. Pri skladbe „Avataru“ sa Horner zišiel so spolupracovníkom „My Heart Will Go On“ Simonom Franglenom, aby vytvorili novú pieseň. „I See You“ spieva medzinárodná senzácia Leon Lewis a možno ju počuť v záverečných titulkoch filmu. Pieseň vyjadruje Na’vi myšlienku „videnia“, keď človek rozumie svojim srdcom a duchom, nielen svojou mysľou.
Keď Cameron vstúpil do záverečnej fázy filmu „Avatar“, chcel sa podeliť o svoju víziu so svetom. Prezrel si rozšírené scény na kľúčových domácich a medzinárodných stretnutiach vystavovateľov a na obrovskej enkláve popkultúry v San Diegu, Comic-Con International. Cameron, spokojný s reakciou na tieto skoré vzhľady, pokračoval v dolaďovaní úprav a kontrole dokončených alebo takmer dokončených vizuálnych efektov, ktoré denne prichádzali od spoločnosti WETA Digital a ďalších predajcov vizuálnych efektov (vrátane ILM, Framestore, Prime Focus, Hybride a hy*drau”lx), to všetko preto, aby bol film „Avatar“ jedinečným zážitkom pre divákov.
„Jim nerobí filmy pre seba,“ hovorí Jon Landau. "Robí ich pre divákov." Cameron dodáva: „Naozaj chcem, aby diváci mali úplne uspokojivý filmový zážitok. A dúfam, že diváci vyjdú z kina so slovami: ‚Nevidel som film; Zažil som film.‘“

O REŽISÉROVI
JAMES CAMERON (režisér, scenárista, producent, strihač) je uznávaný filmár a prieskumník. Ako režisér, spisovateľ a producent je zodpovedný za niektoré z najpamätnejších filmov za posledné tri desaťročia: „Terminátor“, „Votrelci“, „Priepasť“, „Terminátor 2: Súdny deň“, „Pravdivé lži“, „Titanic“ a „Avatar“.
„Avatar“ je najlepšie zarábajúcim filmom v histórii s viac ako 2,8 miliardami dolárov v celosvetových pokladniach, čím prekonal predchádzajúceho držiteľa rekordu, Cameronov vlastný film „Titanic“, ktorý tento rekord držal 12 rokov. Cameronove filmy si tiež vyslúžili množstvo nominácií a ocenení, najmä 14 nominácií na Oscara® filmu Titanic (rekord) a 11 Oscarov® (tiež rekord), vrátane Cameronových troch Oscarov® za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepší strih. Filmy Titanic aj Avatar získali Zlatý glóbus® za najlepšiu réžiu a najlepší film. „Avatar“ bol nominovaný na deväť Oscarov® a získal tri.
Za posledných 17 rokov Cameron vyvinul špičkové 3D kamerové systémy pre filmy a dokumentárne filmy, ako aj pre športové prenosy a špeciálne udalosti. Bol predvojom 3D renesancie, ktorá v posledných rokoch zmenila filmový priemysel. Vyvinul tiež bezprecedentné vozidlá na prieskum hlbokých oceánov, osvetlenie a 3D kamerové vybavenie. Najnovšie Cameron viedol svoju ôsmu hlbokooceánsku expedíciu do niektorých z najhlbších priekop na svete. 26. marca 2012 vytvoril svetový rekord v sólovom hĺbkovom potápaní 35 787' v Challenger Deep vo vozidle vlastnej konštrukcie.
Cameron je rezidentným prieskumníkom National Geographic a držiteľom ich najprestížnejšieho ocenenia, Hubbardovej medaily, ako aj medaily Klubu prieskumníkov pre Prieskumníka roka.
Cameron sa tiež vášnivo venuje otázkam trvalej udržateľnosti, preto založil nadáciu Avatar Alliance Foundation s cieľom prijať opatrenia v oblasti klimatických zmien, energetickej politiky, odlesňovania, práv pôvodných obyvateľov, ochrany oceánov a udržateľného poľnohospodárstva. Jeho produkčná spoločnosť Lightstorm Entertainment nainštalovala na strechy svojich zvukových scén v Manhattan Beach Studios jednomegawattové solárne pole, aby generovala všetku energiu pre pokračovania filmu „Avatar“. James a Suzy Amis Cameron, obaja environmentálni vegáni, založili organizáciu Plant Power Taskforce na podporu povedomia o vplyve živočíšnej výroby na životné prostredie a klímu.
Momentálne je v postprodukcii film „Avatar: The Way of Water“, ktorý sa v kinách objaví 16. decembra 2022.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.