marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Po našom oslavujú sedemdesiatku čokoládky

Cieľom je osveta slovenskej ľudovej kultúry

S tvárou dievčatka v červenej šatke s bodkami a s modro - bielymi pruhmi. Slávi už 70 rokov. Za toto obdobie sa DEVA stala obľúbenou a tradičnou slovenskou značkou, no pre mnohých aj symbolom spomienok na detstvo. 70-te výročie sa značka DEVA rozhodla osláviť spoluprácou so skupinou ICONITO a FS Zemplín, ktorí prezentujú tradície Slovenska prostredníctvom originálneho projektu KORENE. V krátkom promo videu v zemplínskom nárečí sa predviedli okrem DEVA tyčinky, aj krásne devy a švárni mládenci z folklórneho súboru Zemplín z Michaloviec.

Okrem krásnej prírody máme na Slovensku aj kvalitné tradičné výrobky, krásne tradície a obdivované ľudové umenie. V čase pandémie sme si možno viac uvedomili dôležitosť lokálnej a komunitnej podpory, či hodnoty kultúry, ktorá je v každej spoločnosti dôležitá. Oslavujme spoločne slovenské tradície.



SPOZNAJ SVOJE „KORENE“
Vďaka popovej kapele ICONITO a folklórnemu súboru Zemplín z Michaloviec vznikol jedinečný projekt s názvom „KORENE“. Jeho cieľom je osveta slovenskej ľudovej kultúry. „Chceme vzdelávať a informovať ľudí o rôznorodosti slovenských tradícií. Jednoducho chceme všetkým ukázať, na čo môžeme byť na Slovensku hrdí. V roku 2022 plánujeme vydať náš prvý dvojalbum s piesňami, ktoré nebudú iba „recykláciou“ hitov kapely ozvláštnených ľudovými úpravami. Naopak, budú výsledkom osobitého štýlu kapely prepojenou s ľudovou hudbou,“ uviedol Kristián Dufinec, jeden z autorov projektu. Korene sa venujú šiestim folklórnym regiónom a častiam Slovenska: Myjave, Podpoľaniu, Horehroniu, Kysuciam a Terchovskej doline, Goralom a Zemplínu. Na pripravovanom albume a celom projekte sa nepodieľajú len folkloristi. Projekt Korene tvoria ľudia nadchnutí pre myšlienku oživiť hudobný folklór v čo najmodernejšej podobe, atraktívnej pre súčasného diváka a poslucháča.

AJ DEVA OSLAVUJE KORENE
Silnú väzbu na Slovensko a tradície videli aj majitelia značky DEVA, bratia Juraj a Jaroslav Kaiferovci, keď v roku 2013 čokoládovňu odkúpili. „Mali sme predstavu, že slovenský zákazník chce slovenské výrobky, navyše tu vtedy nebol slovenský výrobca, ktorý by dokázal splniť potreby obchodných reťazcov a dodal im dostatok čokoládových výrobkov. Dnes tyčinka DEVA Klasik a iné sladké dobroty značky nemôžu chýbať na žiadnom pulte ktorejkoľvek predajne na Slovensku. Silný odkaz na tradíciu chceme zachovať aj v budúcnosti, a práve preto sme sa rozhodli, v rámci oslavy sedemdesiatych narodenín značky, podporiť krásny projekt „KORENE“, vysvetlil Jaroslav Kaifer, jeden z majiteľov značky DEVA, ktorá už začiatkom päťdesiatych rokov mala v logu postavu tanečníčky v bodkovanej sukni a v blúzke. Až v ďalšom desaťročí sa logo zmenilo na tvár červenolíceho dievčatka s červenou šatkou. Brány závodu DEVA sa prvýkrát otvorili 1.mája roku 1951, ako odštepného závodu Čokoládovny Praha š. p.. Najskôr sa tu začal vyrábať kakaový prášok, postupne aj tabuľková čokoláda, tyčinky, dezerty, cukríky i želé nielen pre vtedajšie Československo.
Pri príležitosti 70. výročia značky DEVA pripravil tím projektu KORENE promo video, v ktorom účinkuje nielen DEVA tyčinka, kapela INCONITO, ale aj krásne devy a švárni mládenci z folklórneho súboru Zemplín z Michaloviec. Pieseň, dej i partnerstvo dvoch silných značiek s odkazom na tradíciu -

KORENE a DEVA sú zárukou kvalitného umenia, či už v umeleckej sfére alebo pri výrobe tradičných cukroviniek.

Projekt KORENE odštartoval vydaním titulnej pieseň „Korene“ v máji. Videoklip si doteraz na Youtube pozrelo viac ako 1,4 milióna ľudí. Tvorcovia plánujú natočiť a následne vydať 6 videoklipov podobných klipu k piesni KORENE. Každý klip opíše jeden zo 6-tich nosných regiónov projektu i remeslá pre nich typické. V prípade Myjavy to bude roľníctvo, Podpoľanie je charakteristické výrobou fujár, na Horehroní dominuje drevorubačstvo, Terchová je známa pastierstvom a furmanstvom, Gorali zasa pltníctvom a Zemplín vinárstvom. Posledný, siedmy videoklip spojí všetky príbehy hlavných hrdinov. Projekt „KORENE“ je autorským počinom mladej slovenskej hudobnej skupiny Iconito a folklórneho súboru Zemplín. Režisérmi a autormi prevažnej časti diela sú bývalí študenti VŠMU - Kristián Dufinec , líder skupiny Iconito, bývalý člen FS Zemplín a súčasný sólista umeleckého súboru Lúčnica a Miroslav Kisty, súčasný pedagóg i choreograf FS Zemplín, ktorý je taktiež bývalým sólistom Lúčnice.

Zdroj: ts

Naposledy zmenené piatok, 17 december 2021 11:30
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.