marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nenechajte sa oklamať pri predaji veci cez internetový bazár a dávajte si pozor aj inak

Podvodníci striehnu na každú možnú príležitosť ako oklamať poctivých a slušných ľudí a obrať ich o peniaze. Veľakrát sa už stalo, že o peniaze prišli ľudia, ktorý chceli niečo kúpiť na internetovom bazári. Natrafili však na podvodníka a nemali ani tovar ani peniaze.
Opatrný však treba byť aj keď chcete niečo predať na internetovom bazári. Podvodníci totiž vedia ako môžu okradnúť dôverčivých ľudí aj pri predaji. Jeden akruálny príklad z Humenného.
Na internetovom bazári zverejnil muž z Humenného inzerát, v ktorom ponúkal na predaj bicykla za sumu 400.- €. Prostredníctvom mobilnej aplikácie ho kontaktoval neznámy páchateľ, ktorý o bicykel prejavil záujem. Pri vzájomnej komunikácii sa dohodli, že kupujúci za tovar zaplatí cez kuriérsku spoločnosť, pričom predávajúcemu zaslal link na internetovú stránku, ktorá sa podobala stránke známej kuriérskej spoločnosti. Po kliknutí na tento link tam predávajúci zadal údaje svojej platobnej karty. Po zadaní týchto údajov boli bez jeho súhlasu a vedomia uskutočnené platby v prospech dvoch ruských spoločností v celkovej sume 384,58.- €.
Prípad prevzal humenský vyšetrovateľ, ktorý začal trestné stíhanie pre prečin Neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku a prečin Podvod.

RADY POLÍCIE
Seriózne spoločnosti fungujú tak, že adresát dostane e-mail o existencii zásielky, s odkazom na približný termín jej doručenia, prípadne meno a telefónne číslo kuriéra. Takisto zväčša obsahuje špecifický identifikátor zásielky. Skutočné výzvy nikdy neobsahujú odkazy na platobný nástroj alebo portál s požiadavkou na platbu.
V prípade, že vznikne neočakávaný finančný náklad v súvislosti so zásielkou, jeho úhrada je spravidla konzultovaná s klientom telefonicky a v prípade vyriešenia problému dostane klient e-mail alebo sms správu s odkazom na platbu, či QR kód. Rovnako prílohu tvorí vyčíslenie dodatočného nákladu na faktúre alebo dodacom liste, dnes už štandardne v elektronickej podobe.


Svoje cennosti nespúšťajte z oka ani na sekundu

O peňaženku s peniazmi, dokladmi a kartami pripravil včera v Prešove zlodej 36 ročnú Košičanku.
Žena stála včera podvečer s dodávkou na Tomášikovej ulici na prístupovej ceste k jednej z tamojších firiem. Zlodej využil moment keď žena bola otočená bokom k vozidlu pri spolujazdcových dverách a otvoril zatvorené, neuzamknuté vodičove dvere a zo sedadla ukradol čiernu koženkovú peňaženku. V nej sa nachádzali peniaze, osobné doklady a platobné karty. Spôsobená škoda bola predbežne vyčíslená na 1700 Eur.
Polícia začala trestné stíhanie pre prečin krádeže.

Akékoľvek voľne položené veci v aute sú pre zlodejom lákadlom, platí totiž, že príležitosť robí zlodeja. Či ide o obyčajné auto alebo o luxusnejšie je úplne jedno. Taktiež ani miesto, kde je auto zaparkované nehrá významnú úlohu

Nikdy nenechávajte v aute žiadne veci ani na krátku chvíľu! Aj keď opúšťate vozidlo len na malú chvíľu, vezmite si svoje cennosti so sebou.


Zdroj: mjr. JUDr. Mgr. Daniel Džobanik, vedúci oddelenia komunikácie a prevencie

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.