marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ako skrášliť panelák a jeho okolie

Mestská zeleň má pre obyvateľov nepochybne pozitívny vplyv, a to aj medzi panelákmi.

Vytvára možnosť oddychu či rekreácie. Spríjemniť si svoje okolie aj keď žijete v bytovom dome môžete prostredníctvom malej komunitnej záhradky či výsadbou kvetín a okrasných stromčekov.

Vnútrobloky
K mestskej zástavbe neodmysliteľne patria aj vnútrobloky. Ide o priestor, ktorý je vo väčšine prípadov prístupný aj verejnosti, no nájdu sa aj také, ktoré výlučne slúžia pre obyvateľov z priľahlých bytových domov. Ak máte k dispozícií takýto priestor, pri troške kreativity z neho viete vyčarovať zónu pre oddych či športové aktivity. Náklady na vytvorenie a údržbu takéhoto priestoru nemusia byť vôbec vysoké, pričom pre vaše okolie budú veľkým prínosom. Veľmi účinným a nápaditým spôsobom ako ozeleniť vaše okolie je trávnik a menšie kríky. Efektívne a praktické sú aj malé chodníčky, ktoré môžu viesť cez takýto parčík. Vďaka zeleni takisto pomôžete znížiť dopady znečistenia ovzdušia a pomôcť počas horúcich dní absorbovať teplo. Čoraz populárnejšie sú rôzne work-out zóny pre obyvateľov vyznávajúcich aktívny životný štýl.

Predzáhradka
Pokiaľ sa váš bytový dom nenachádza v zástavbe, ktorá tvorí vnútroblok, ideálnym riešením ako skrášliť panelák je predzáhradka. Aj nevzhľadný trávnik pred bytovkou má šancu na upravenú a rozkvitnutú plochu lahodiacu oku. Vchod tak bude pôsobiť štýlovo a budete mať pocit akoby ste sa nachádzali niekde na dedine. Predzáhradku tvorí pás rastlín vysadený popri fasáde domu, najmä pri hlavných vchodoch do bytoviek. Do predzáhradiek sa odporúča vysádzať rôzne druhy kvetov, ideálne trvalky a cibuľoviny. Vhodné sú aj drobné kríky ktoré by však nemali rásť do vysokých rozmerov. Pri výsadbe je rovnako dôležité si overiť, či pod výsadbou nebudú vedené inžinierske siete, aby nedošlo k ich poškodeniu.

Ale pozor. Pred plánovaním predzáhradky je potrebné si vybaviť povolenie. Ak chcete sadiť na verejnom priestranstve alebo pozemku, ktorý nie je vo vlastníctve obyvateľov bytového domu, musíte mať na to vždy súhlas vlastníka pozemku. Ak ide o spoločný majetok vlastníkov bytov a nebytových priestorov je potrebné hlasovanie. Množstvo miest a obcí ponúka práve dotácie na takéto projekty poprípade organizujú súťaže o najkrajšie predzáhradky. Cieľom je motivovať občanov k aktívnemu zveľaďovaniu životného prostredia.

Výsadba predzáhradky môže byť zábavná, skrášli ulicu a v lete ochladí okolie bytových domov. Vďaka vyššej zeleni spraví mesto odolnejším voči klimatickým zmenám a je dobrá aj pre vtáky a hmyz. V našich mestách ide o trend so stúpajúcou tendenciou a my dúfame že sme vás aj týmto článkom inšpirovali a presvedčili o tom, že zušľachťovať vaše mesto nemá zmysel len v mestských parkoch, ale aj na omnoho menších plochách. Priložte teda aj vy ruku k dielu a urobte svoje okolie krajším.

Zdroj: Združenie pre lepšiu správu

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.