apríl 26, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Medzinárodný festival paličkovanej čipky 2021

Medzinárodný festival paličkovanej čipky sa tradične uskutočňuje každý druh rok na Soľnej Bani, čo je konkrétne časť Solivaru patriaceho do Prešova.

Býva to práve koniec júna, keď k nám pricestujú čipkárky a čipkári z rôznych častí Európy aj Slovenska.

Organizátor: "Situácia nám tentokrát nepriala. Všetko sa zlepšilo uprostred leta, preto sme festival posunuli na august. Napriek podmienkam v akých sa ľudstvo ocitlo festival bude. V termíne 12.-14. augusta. Nezvyčajne, ale predsa. Akurát nerátame s takým množstvom zahraničných hostí ako predošlé roky. Navštívia nás len delegácie z Čiech, dve poľské a jedna srbská Slovenka. Lockdown je pre nás všetkých čosi čo sme zažili prvý krát. Narušilo naše cesty aj kontakty s inými ľuďmi. Našťastie nemohlo zasiahnuť do našej čipkárskej práce. Práve naopak. Klepkanie paličiek mnohým pomohlo v stresových situáciách a výsledkom je mnoho krásnych čipiek, ktoré uzreli svetlo sveta. Festival je príležitosťou pochváliť sa pred ostatnými čo sme vytvorili. Preto chcem všetkých pozvať, aby sa prišli pozrieť na kreácie čipkárskych výtvarníkov aj krásne klasické výtvory z rôznych regiónov Slovenska a našich zahraničných hostí. Tentokrát sme neumiestnili výstavy v Prešove, preto aby sa ľudia nemuseli príliš veľa presúvať."

Výstava klasickej soľnobanskej čipky, kde podstatná časť bola nanovo vytvorená Dankou Beťkovou a tematická výstava festivalu „Krajina snov“ sa nachádza priamo v budove Múzea Solivar.  Pribudla aj stále expozícia paličkovanej čipky. Okrem toho bude v čase festivalu sprístupnená výstava Krakovianskej čipky. Krásne folklórne odevy zdobené krakovianskou čipkou nám prídu nainštalovať hostia z dediny Krakovany pri Piešťanoch.

Výstava modernej čipky sa uskutoční už tradične večer 12.8. v súkromnej záhrade autorky Jany Frajkorovej. Pretože celá akcia  sa realizuje v priestoroch Múzea Solivar, bude potrebné dodržiavať podmienky platné pre tieto dni čo sa týka návštevy interiéru múzea.

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.