apríl 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Cezhraničná trasa pre lezenie spojila susediace regióny Slovenska a Poľska

Skalné lezenie je aktivita, ktorá získava čoraz väčšiu popularitu. V 80. rokoch 20. storočia sa skalné lezenie ešte vnímalo ako extrémna disciplína. V súčasnosti sa stáva zaujímavou pohybovou aktivitou vykonávanou v prírode na čerstvom vzduchu. Prevažná väčšina lezeckých aktivít prebieha na dobre istených skalných cestách, ktoré poskytujú vysokú bezpečnosť tohto krásneho športu. Samozrejme, spolu s kvalitným vybavením a školeniami v oblasti bezpečnosti a pri dodržaní etických zásad pri pohybe v skalnom prírodnom teréne.

Slovenské občianske združenie SKALNÁ HRANA a poľská stredisková obec Korczyna začali od roku 2020 spoločne pracovať na projekte „Cezhraničná trasa lezeckého cestovného ruchu“.  Ako už kontext napovedá, jednalo sa o cezhraničnú spoluprácu financovanú ako mikroprojekt z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja Program Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014 -2020.  Aktivizácia a integrácia v rámci komunity lezcov a priateľov prírody tak obohatila turistickú ponuku poľsko-slovenského pohraničia o novo vytýčenú spojnicu medzi lokalitami pre lezenie na slovenskej a poľskej strane. Pre prepojenie jednotlivých sektorov bola využitá existujúca Transkarpatská archeologicko-kultúrna cesta.

Všetkým účastníkom - partnerom projektu - Občianskemu združeniu SKALNÁ HRANA a strediskovej obci Korczyna sa podarilo úspešne naplniť všetky projektové ciele.

Na slovenskej strane boli umiestnené informačné tabule zamerané na skalné lezenie. Popisujú lokality, jej špecifiká a vybrané lezecké sektory s grafickým popisom ciest a ich obtiažnosti. Tabule boli osadené v lokalite Slanských vrchov - v lezeckých oblastiach Zámutovské skaly a Bodoň - a tiež v rekreačnom areáli Outdoorpark v Prešove a meste Hanušovce nad Topľou.

Na poľskej strane, v lokalite Strzyżowsko-Dynowského pohoria, oblasť Czarnorzeki, boli informačnými tabuľami označené a odistené nové lezecké cesty na území troch skalných skupín: Sokoli  Grzbiet, Strzelnica a Przełom Marcinka. Lezecká oblasť Czarnorzeki predstavuje  najväčšiu skupinu skál v Podkarpatskom vojvodstve.

Na slovenskej strane bola v rámci projektu postavená v rekreačnom areáli Outdoorpark v Prešove moderná zastrešená vonkajšia lezecká stena pre bouldering. Je určená pre širokú verejnosť a môžu ju využiť záujemcovia od začiatočníkov až po stredne pokročilých lezcov.

V rámci projektu vznikol aj lezecký sprievodca, podrobne opisujúci lezecké sektory Zámutovské skaly, Bodoň a Czarnorzeké skaly. Lezecký sprievodca je pre záujemcov v tlačenej podobe  k dispozícií bezplatne v rekreačnom areáli Outdoorpark v Prešove či mestskom informačnom centre v Prešove.

Okrem tlačenej verzie je na intertnete voľne k dispozícií aj jeho elektronická verzia

Realizáciu projektu (aj keď bola ovplyvnená situáciou COVID19 ) sa podarilo úspešne ukončiť v júni 2021 organizovaním dvoch lezeckých mítingov - jedným na poľskej strane a druhým na Slovensku. Na Slovensku v lokalitách Slánské vrchy (Zámutovské skaly) a Outdoorpark Prešov a v Poľsku v lokalite Gmina Korczyna (Czarnorzecke skaly). Účasť verejnosti, začiatočníkov, ale aj skúsených lezcov umožnila pod dohľadom inštruktorov spoznať lokality, vyskúšať si lezenie na skalách aj na lezeckej stene, pozrieť si zaujímavú prednášku, spoznať okolie lezeckých lokalít, čí navzájom sa spoznať a možno položiť základy pre ďalšiu spoluprácu.

 

 

 

Naposledy zmenené pondelok, 21 jún 2021 16:59
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.