apríl 18, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Blahoslavený biskup Pavol Peter Gojdič dostane významné štátne ocenenie

Blahoslavený gréckokatolícky biskup-mučeník Pavol Peter Gojdič bude ocenený in memoriam štátnou cenou Jozefa Miloslava Hurbana. Túto správu dnes na tlačovej besede oznámil predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Ako uviedol: „V jeho osobe je satisfakcia cirkvám, ktoré zažili v 40. a 50. rokoch neuveriteľnú perzekúciu, je to aj osobný hold osobe, ktorá v takýchto časoch prejavila neuveriteľnú osobnú statočnosť a nezlomili ho ani neľudské podmienky.“ Ocenenie in memoriam preberie zajtra, 1. septembra, na Bratislavskom hrade z rúk Borisa Kollára Mons. Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup metropolita.

Blahoslavený gréckokatolícky biskup-mučeník Pavol Peter Gojdič je vzorom v pravde, v nezlomnosti, obetavosti a vytrvalosti vo viere a v jednote s Katolíckou cirkvou. Gojdič ako vysoký katolícky hierarcha sa počas 2. svetovej vojny verejne postavil proti deportáciám Židov zo Slovenského štátu. Prorocky upozorňoval na nebezpečenstvo, že ódium z uskutočňovania nariadení tzv. židovského kódexu padne v konečnom dôsledku na katolícky klérus resp. Katolícku cirkev. Neostal iba pri verejných protestoch, ale aj osobne v rámci svojich možností pomáhal a tým mnohých zachránil. Vo svedectvách zachránených môžeme čítať, že to bol človek odvážny, neohrozený, ktorý rešpektoval dôstojnosť každého človeka. Za tento svoj neoblomný postoj a záchranu množstva židovských životov získal 27. januára 2008 ako vôbec prvý biskup Katolíckej cirkvi prestížne židovské ocenenie Spravodlivý medzi národmi čo pripomína aj vygravírované jeho meno na Múre cti spravodlivých v Yad Vashem v Jeruzaleme.

Po skončení 2. svetovej vojny a nástupe komunizmu v bývalom Československu sa gréckokatolícka cirkev stala tŕňom v oku pre štátnych komunistických pohlavárov. Ako formu unifikácie so Sovietskym zväzom si vybrali gréckokatolícku cirkev, ktorá sa mala odpútať od jednoty s Vatikánom, biskup mal podpísať prestup na pravoslávie a spolu s ním by prestúpil aj klérus a všetci veriaci. Tak by bol dokonaný proces transformácie gréckokatolíkov na pravoslávnu vieru. Lenže nezlomnosť a vernosť Katolíckej cirkvi zo strany vladyku Gojdiča, vladyku Hopka a mnohých kňazov zrútila túto predstavu ako domček z karát.

Počas tzv. Akcie P – Pravoslavizácia, bol biskup Gojdič uväznený a štátnou komunistickou mocou nespravodlivo odsúdený na doživotie, stratu všetkých občianskych práv a pokutu 200 000 korún. Bol uväznený vo viacerých väzniciach v Československu ako napr. Praha-Ruzyň, Valdice, Ilava, Leopoldov. V leopoldovskej väznici aj naposledy dobilo jeho srdce. Vplyvom neskutočného fyzického aj psychického týrania zomrel biskup Gojdič 17. júla 1960, v deň jeho 72. narodenín.
Svätý pápež Ján Pavol II. 4. novembra 2001 vyhlásil na Námestí sv. Petra v Ríme biskupa Pavla Petra Gojdiča za blahoslaveného.
V tomto roku si celá Gréckokatolícke cirkev pripomenula 60. výročie od jeho mučeníckej smrti.

Zdroj: Michal Pavlišinovič

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.