apríl 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Návštevnosť v PSK sa medziročne zvýšila o 8 percent

Návštevnosť Prešovského kraja v júli 2023 zaznamenala významný nárast

Prešovský kraj hlási pozoruhodný nárast návštevnosti v mesiaci júl 2023. Podľa údajov Štatistického úradu SR sa návštevnosť v tomto kraji medziročne zvýšila o 8 percent, pričom tento nárast bol pozorovaný v oboch kategóriách návštevníkov, domácich aj zahraničných. Celkový počet návštevníkov v tomto mesiaci dosiahol číslo 117 063.

Prešovský kraj sa stal druhou najobľúbenejšou destináciou pre domácich turistov v júli 2023, hneď po Žilinskom kraji. Celkovo 73 602 Slovákov využilo ubytovacie zariadenia v kraji, pričom ich priemerný pobyt trval 3,4 noci. Zahraniční návštevníci predstavovali významný podiel na tomto náraste, pričom ich počet medziročne stúpol o impozantných 24,8 percent. Celkovo 43 461 cudzincov prenocovalo v kraji, priemerná doba ich pobytu bola 2,9 noci. Všetci návštevníci spoločne strávili v kraji až 378 498 nocí.

Je významné, že napriek nárastu návštevnosti v júli 2023 stále chýba k dosiaľ najúspešnejšiemu predpandemickému roku 2019, konkrétne o 6,5 percenta návštevníkov. (Poznámka: V júli 2019 navštívilo kraj 125 250 návštevníkov ubytovacích zariadení.)

Martin Janoško, riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, zdôraznil bohatú ponuku trávenia voľného času v Prešovskom kraji. Medzi najväčšie lákadlá pre turistov patrí turistika v oblasti Vysokých Tatier, Pienin, a Polonín, ako aj návšteva pamiatok, hradov a vyhliadok. Janoško dodal: "Každý typ turistu si v našom kraji nájde to svoje."

Najobľúbenejšou lokalitou Prešovského kraja v júli 2023 bola oblasť okresu Poprad s Vysokými Tatrami. Do tejto oblasti zavítalo 78 507 návštevníkov, z toho viac ako 40 percent tvorili cudzinci. Ďalšie oblasti s významnou návštevnosťou zahŕňajú okresy Kežmarok, Bardejov, Prešov, Vranov nad Topľou a Stará Ľubovňa.

Celkovo za prvých sedem mesiacov roku 2023 sa v zariadeniach cestovného ruchu v Prešovskom kraji ubytovalo 584 712 hostí, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako 23 percent. Zo všetkých návštevníkov ubytovacích zariadení tvorili cudzinci 22,5 percenta.

Organizácie cestovného ruchu spolu so svojimi členmi uskutočňujú marketingové kampane na podporu návštevnosti, podujatia pre turistov a infraštruktúrne aktivity, ako je rozvoj cyklotrás a informačných tabúľ v rôznych lokalitách.

Letná turistická sezóna v Prešovskom kraji bude symbolicky uzavretá 17. septembra na podujatí "Ukončenie leta na hrade Šariš," ktoré bude sprevádzať oslavy Svetového dňa cestovného ruchu a vyvrcholenie kampane pre rodiny s deťmi nazvanej "Legendarium."

 
 
Naposledy zmenené utorok, 19 september 2023 09:05
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.