apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Modernizáciu realizovala skupina ESCO Slovensko

Národný ústav vo Vyšných Hágoch ušetrí ročne na energiách viac ako štvrť milióna eur.

Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) ušetrí ročne na energiách vyše štvrť milióna eur. Modernizáciu tepelného hospodárstva a opatrenia energetickej efektívnosti realizovala skupina ESCO Slovensko, a to s garanciou dosahovania naplánovaných úspor na energiách. Komplexný projekt dosahovania energetických a prevádzkových úspor v budovách národného ústavu vrátane modernizácie tepelného hospodárstva bol nevyhnutný pre nevyhovujúci technický stav. Skupina ESCO Slovensko vypracovala v rokoch 2021 – 2022 projekt energetických úspor pre národný ústav a garantovanou úsporou nákladov na prevádzku a energie.

Ročná úspora takto zrealizovaných opatrení bola vypočítaná na minimálne 260 000 eur. Celá následná realizácia projektu, s investíciou v sume 1 913 304 eur (s DPH), bola riešená s garanciou dosiahnutia úspor, teda podobne ako cez garantovanú energetickú službu. Táto garancia a prevzatie zodpovednosti dodávateľom umožňuje národnému ústavu splácať vynaložené náklady na rekonštrukciu až z dosiahnutých energetických úspor niekoľko rokov. Modernizácia musela zohľadniť historickú hodnotu budov ústavu, zachovanie ich účelu, ako aj minimálny zásah do komfortu pacientov.

Zmluva medzi ústavom a spoločnosťou e-Dome zo skupiny ESCO Slovensko bola podpísaná na 10 rokov a okrem samotnej rekonštrukcie a modernizácie zahŕňa aj energetický manažment, ktorý zabezpečí priebežné vyhodnocovanie dosahovanej úspory a monitoring prevádzky energetických zariadení. Tieto opatrenia zabezpečia čo najefektívnejšiu prevádzku, a teda aj najrýchlejšiu možnú návratnosť investícií. Zrealizovaná rekonštrukcia národného ústavu sa týkala predovšetkým modernizácie tepelného hospodárstva a zariadení práčovne. Ročná úspora energie predstavuje 2 760
339 kWh na zemnom plyne a 217 361 kWh na elektrickej energii, pričom národný ústav zníži ročnú produkciu emisií o 643 ton. Táto úspora môže znamenať napríklad úsporu CO₂ vyprodukovanú 287 automobilmi za jeden rok, ktoré by najazdili 2000 km mesačne.

„ Možnosť zrealizovať tento projekt s využitím našich energetických služieb pre zdravotnícke zariadenie je významným projektom pre našu skupinu ESCO Slovensko, lebo môže byť dobrým príkladom, ako šetriť náklady pre zdravotníctvo bez vstupných investícií, ktoré práve v tomto sektore chýbajú,“ uviedla generálna riaditeľka ESCO Slovensko Naďa Hartmann.

„Národný ústav je postavený v nadmorskej výške zhruba 1100 m, a tak v priebehu roka kúri približne 300 dní, zabezpečiť tepelný a hygienický štandard pre pacientov je veľmi dôležitá úloha. Vzhľadom na veľkosť objektu a rozsiahly areál bol prirodzený záujem po mojom nástupe do národného ústavu v roku 1999 o riešenie energetických úspor. Za celé toto obdobie sa realizovalo množstvo projektov a technických opatrení s cieľom znížiť energetickú náročnosť. Prirodzeným vyústením tejto snahy bola realizácia rekonštrukcie tepelného hospodárstva a práčovne, ktoré boli dávno po zenite svojej životnosti,“ vysvetľuje riaditeľ NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy Ing. Jozef Poráč.

„Tento projekt je dobrým príkladom, keď štát nemusí pri obnove nemocnice využívať verejné zdroje, ako sú dotácie z eurofondov alebo plánu obnovy. Rekonštrukciu technológie zafinancuje poskytovateľ garantovaných energetických služieb (GES) a vlastník budovy ju spláca z peňazí, ktoré ušetrí na účtoch za energie. Zároveň GES poskytovateľ garantuje tieto úspory na celé zmluvné obdobie. Toto je jedna z najkratších ciest k energetickej udržateľnosti a dosiahnutiu čo najvyššej miery energetickej efektívnosti oproti iným riešeniam,“ uviedol generálny riaditeľ e-Dome Juraj Šebo.

O spoločnosti:
ESCO Slovensko je spoločný podnik ČEZ ESCO a SPP. Špecializuje sa na ekonomické a ekologické energetické riešenia pre administratívne, komerčné a obytné areály, priemyselné komplexy, ako aj na riešenia pre obce a mestá. Skupinu tvorí viacero špecializovaných a úzko spolupracujúcich spoločností, vďaka čomu ESCO Slovensko ponúka svojim klientom komplexné riešenia od konzultácií a špecifikácii reálnych potrieb klienta cez návrh a realizáciu vhodných opatrení až po následnú správu a servis zariadení. Ponuka skupiny zahŕňa aj oblasť financovania realizovaných projektov, a to spôsobom, ktorý minimalizuje riziko objednávateľa formou splácania projektu z dosiahnutých energetických úspor.

https://www.escoslovensko.sk/

 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.