apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dôležité informácie o Sviatku všetkých svätých a Pamiatke zosnulých

Upozorňujeme na niekoľko dôležitých opatrení, ktoré by mali byť dodržiavané počas nadchádzajúceho Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.

S týmito opatreniami chceme zaistiť bezpečnosť a pohodlie návštevníkov cintorínov v tomto období, kedy sa očakáva zvýšený pohyb ľudí a vozidiel v okolí hrobových miest.

Opatrnosť a ohľaduplnosť na cintorínoch

Mesto Prešov a Mestská polícia v Prešove žiadajú všetkých občanov, aby počas týchto sviatkov boli obozretní, tolerantní a pozorní. Súčasne apelujeme na vodičov, aby rešpektovali cestné pravidlá a dbali na bezpečnosť v okolí cintorínov, kde sa bude pohybovať viac chodcov. Vzhľadom k skorému stmievanie je vhodné nosiť reflexné prvky.

Je nevyhnutné, aby návštevníci dbali na svoje osobné veci a neponechávali ich bez dozoru v okolí hrobových miest či na sedadlách zaparkovaných áut. Na zvýšené hliadky mestskej polície sa môžete tešiť v blízkosti cintorínov.

Parkovanie blízko cintorínov

Vodičov Mesto Prešov žiada, aby na parkovanie svojich automobilov využívali parkoviská, ktoré sú dostupné v blízkosti cintorínov. Týmto spôsobom sa minimalizuje zápcha a zabezpečí plynulý pohyb.

Verejná doprava

Pre návštevníkov bez motorových vozidiel je pripravená aj Dopravný podnik mesta Prešov, a. s., ktorý posilní v danom období linku MHD č. 29: Sídlisko III - Okružná - Nemocnica - Dilongova (mestský cintorín) - Hlavná - Sídlisko III. Linka bude prevádzkovaná vysoko kapacitnými kĺbovými autobusmi.

Udržateľné zdobenie hrobov

Dôležitou témou v tomto období je aj výzdoba hrobov. Namiesto plastových kvetov a ozdôb odporúčame prinesiť na hroby kvety v kvetináči, ktoré sú krajšie a môžu vydržať až do prvých mrazov. Ďalej môžete siahnuť po výzdobe z prírodných materiálov, ako sú šišky, sušené kvety alebo ihličie.

Ak už máte sklenené kahance alebo svietniky, využívajte ich čo najdlhšie. Rovnako môžete zvážiť použitie sviečok zo sójového alebo včelieho vosku. Všetky prírodné materiály, ako živé kvety bez plastových obalov, stužiek a drôtikov, burina, lístie a konáriky, by mali byť vytriedené do triedeného zberu zeleného odpadu na prešovských cintorínoch. K dispozícii sú nádoby na tento druh odpadu, tzv. BIO odpad, rovnako ako nádoby na triedený odpad, ako sú plasty, sklo a kovy.

Zaspomíname si udržateľne

Skúsme si tento rok zaspomínať na našich blízkych bez zaťažovania životného prostredia. Vaša ohľaduplnosť a zodpovednosť k životnému prostrediu môže urobiť rozdiel.

Ďakujeme vám za dodržiavanie týchto opatrení a za zváženie udržateľných spôsobov zdobenia hrobov. Dúfame, že týmto spôsobom spravíme naše cintoríny čistejšími a bezpečnejšími pre všetkých návštevníkov.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.