apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

7. ročník programu "Zdravé oči už v škôlke" s cieľom ochraňovať zrak detských školákov

Spoločnosť BILLA, vedúci slovenský maloobchodný reťazec, ohlasuje spustenie siedmeho ročníka svojho inovatívneho preventívneho programu "Zdravé oči už v škôlke."
Tento projekt, ocenený za svoj úspech pri ochrane zdravia detských školákov, dosiahol dôležitý míľnik. Viac ako 106 000 detí zapojených do programu v priebehu šiestich rokov podstúpilo skríningové vyšetrenie, pričom až 15 % zistilo očné odchýlky a bolo odporúčených na návštevu oftalmológa.

Tento program, ktorý získal prestížne ocenenie VIA BONA SLOVAKIA 2022, je výsledkom spolupráce spoločnosti BILLA a Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Siedmy ročník prichádza s novinkou v podobe spolupráce s detskou hudobnou skupinou PACI PAC. Materské školy z celého Slovenska môžu začať registráciu už v týchto dňoch.

Zanedbať prevenciu môže byť zásadné

Tupozrakosť, škúlenie, astigmatizmus či ďalekozrakosť – to sú len niektoré z porúch, ktoré môžu postihnúť detský zrak. Tieto odchýlky však možno identifikovať včas a bezbolestne pomocou odborných skríningových meraní v programe "Zdravé oči už v škôlke." Počas uplynulých šiestich rokov bolo skontrolovaných viac ako 106 000 detí v materských školách po celom Slovensku, pričom až 15 % z nich boli odporúčení na komplexnejšie vyšetrenie očného lekárom.

MUDr. Beáta Bušányová, primárka Kliniky detskej oftalmológie LF UK a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave, povedala: "Program 'Zdravé oči už v škôlke' je unikátnou a užitočnou iniciatívou, ktorá dokáže identifikovať zrakové odchýlky u detí. Včasným záchytom niektorých vývojových očných ochorení a refrakčných chýb dokážeme predísť trvalému zníženiu zrakových funkcií. Prevencia má u detí veľký význam, preto by jej rodičia mali venovať pozornosť."

Úspechy 6. ročníka programu v číslach:

  • Od októbra 2022 do júna 2023 bol v programe zrak zmeraný 20 449 deťom v 497 materských školách po celom Slovensku. Odborníci navštívili 290 miest a obcí.
  • Až 2964 deťom bola odporúčená návšteva oftalmológa kvôli potrebnému komplexnému vyšetreniu zraku, čo predstavuje 14 % z celkového počtu zmeraných detí.
  • Najviac meraní sa uskutočnilo v marci 2023, keď bol zrak preverený u 4211 detí v 95 materských školách.
  • Po spustení registrácie materských škôl do programu sa najrýchlejšie naplnili kapacity v Trenčianskom kraji, a to v priebehu piatich dní od štartu 6. ročníka. V ostatných krajoch, okrem Banskobystrického, bola online registrácia z dôvodu naplnenia kapacít ukončená do 21 dní od jej spustenia.
  • Až v 19 materských školách bol nulový podiel odporúčaní na ďalšiu návštevu očného lekára.
  • V jednej z materských škôl bolo až 60 % z celkového počtu odmeraných detí odporúčená návšteva očného lekára.

O DETSKÝ ZRAK SA STARAJÚ UŽ AJ PACI PAC

Jedinečný koncept celého programu je postavený na včasnej a správnej diagnostike. Vyškolení odborníci bezbolestne a v známom prostredí materskej školy kontrolujú skríningovým meraním detský zrak. Každý škôlkar, ktorý sa zapojí do programu, dostane potvrdenie o meraní pre rodičov s nameranými zrakovými parametrami, a prípadným odporúčaním na ďalšie vyšetrenia u očného lekára.

Jana Gregorovičová, podpredsedníčka predstavenstva o. z. BILLA ľuďom, povedala: "Aj tento rok máme s programom veľké plány. Opäť je naším cieľom zmer

zmerať zrak 20 000 predškolákom. Naše aktivity však rozširujeme aj o spoluprácu s obľúbenou detskou spevácko-tanečnou skupinou PACI PAC, ktorá exkluzívne pre Zdravé oči už v škôlke vytvorila hravú, no zároveň poučnú pieseň s videoklipom. Deti tak zažijú množstvo zábavy a rodičia dostanú praktické odporúčania."

Medzi deťmi veľmi obľúbená dvojica PACI PAC vytvorila unikátnu pieseň, aby deti roztancovala a nenáročnou formou ich upozornila na to, ako si svoje oči chrániť vhodnou stravou či tréningom. Text piesne a videoklip sú zámerne plné inšpiratívnych aktivít, ako je napríklad šúľanie plastelíny, navliekanie šnúrok, gúľanie očami, kreslenie, strihanie nožnicami, skákanie gumy, ktoré rodičia môžu so svojimi deťmi doma precvičovať prostredníctvom hier. Výnimočným prekvapením bude tento rok aj koncert PACI PAC v jednej z materských škôl zaradených do programu.

Začína sa 7. ročník, materské školy sa môžu registrovať

Príležitosť zapojiť sa bezplatne do aktuálneho ročníka preventívneho programu "Zdravé oči už v škôlke" majú materské školy naprieč celým Slovenskom. "Ak majú rodičia alebo pani učiteľky záujem pozvať odborníkov aj do svojho mesta, do svojej škôlky, odporúčam urobiť tak čo najskôr, pretože záujem je naozaj obrovský. Registráciu spúšťame už v piatok 20. októbra," zdôraznila Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

BILLA PATRÍ MEDZI NAJZODPOVEDNEJŠIE FIRMY MINULÉHO ROKA NA SLOVENSKU

Za dlhodobý a strategický prístup k prevencii porúch zraku, ktorý má merateľný vplyv na život detí, získala spoločnosť BILLA ocenenie VIA BONA SLOVAKIA za rok 2022 v kategórii Dobrý partner komunity. "Pomoc komunitám pre nás nie je trendová záležitosť. Napokon, BILLA je po 30 rokoch fungovania na Slovensku tiež jedna veľká komunita – zákazníkov, zamestnancov a dodávateľov. Byť označený za Dobrého partnera komunity je záväzok do budúcnosti, no zároveň je to pre nás potvrdenie, že sme na dobrej ceste a naša podpora a pomoc pre rôzne skupiny ľudí má veľký význam," dopĺňa J. Gregorovičová. Okrem prevencie a starostlivosti o detský zrak BILLA pokračuje aj vo svojich aktivitách zameraných na zlepšovanie podmienok diagnostiky malých pacientov. Vďaka dlhodobej spolupráci s Klinikou detskej oftalmológie LF UK a Národného ústavu detských chorôb spoločnosť pomohla skvalitniť vyšetrenia zakúpením viacerých špecializovaných prístrojov či revitalizáciou priestorov detskej čakárne.

Materské školy sa do 7. ročníka programu "Zdravé oči už v škôlke" môžu registrovať od piatka 20. 10. 2023 na adrese: https://zdraveocivskolke.sk/materske-skoly/

Naposledy zmenené sobota, 21 október 2023 09:54
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.