apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Malé vláčiky opäť ožijú na dopravnej priemyslovke

Jún patrí deťom, preto sa aj dopravná priemyslovka na Hlavnej ulici 113 v Košiciach rozhodla potešiť najmä tých najmenších a už tradične sprístupňuje  verejnosti svoje unikátne modelové koľajisko.

Táto jedinečná atrakcia, populárna najmä u rodičov s malými deťmi, je prístupná od pondelka 19. júna až do piatka 23. júna. Malé elektrické vláčiky budú jazdiť celý týždeň v čase od 16.00 do 19.00 hodiny. Všetci návštevníci majú vstupné zadarmo.

Školské modelové koľajisko, ktorého história siaha až do roku 1975, udržujú v prevádzke a neustále ho vylepšujú dospelí nadšenci a žiaci z košických základných a stredných škôl. Členmi Železnično-modelárskeho klubu sú aj niektorí mladí železničiari z Košickej detskej historickej železnice.

„Vzájomne spolupracujeme už niekoľko rokov, pretože nás spája rovnaký cieľ. Spoločne sa snažíme rozvíjať záujem detí o železnicu. Niektorých to očarilo natoľko, že okrem služieb v Čermeli sa venujú aj modelovým vláčikom, čo im tiež napomáha v spoznávaní železničnej terminológie ale aj zdokonaľovaní svojej manuálnej zručnosti“ uviedol Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice.

Modelové koľajisko SPŠ dopravnej je vybudované v mierke H0, čo znamená,  že všetko je na ňom oproti reálnej skutočnosti zmenšené 87-krát.

„Malá krajina s jazdiacimi vláčiky mala pôvodne slúžiť iba pre žiakov školy, ako učebná pomôcka vo výukovom procese. Od roku 1994 ju pravidelne sprístupňujeme aj verejnosti. Rozsiahla klubová zbierka obsahuje takmer 560 modelov, preto dokážeme na koľajisku denne obsluhovať minimálne 20 vlakových súprav, ktoré budeme v priebehu týždňa obmieňať,“ vysvetlil Martin Balkovský, vedúci železnično-modelárskeho klubu.

Verejnosť sa tak oboznámi s rozmanitosťou železničnej dopravy, a to nielen s osobnými či nákladnými súpravami, ale aj s rôznymi typmi rušňov – od parných z rannej éry železníc až po tie súčasné a najmodernejšie.

Na svoje si určite prídu najmä deti, ktoré sa nebudú musieť len prizerať, ale aktívne sa budú môcť zapojiť do riadenia síce iba modelovej, ale predsa len železničnej prevádzky. A zároveň sa tiež oboznámia s niektorými zaujímavými a vtipnými prezývkami lokomotív. Dozvedia sa, že gorila alebo čmeliak nepatria len do ríše zvierat, ale nájdu ich aj v železničiarskom slovníku. A podobne aj banán či pomaranč nemusia znamenať iba druh ovocia.

Martin Balkovský

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.