marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Podujatia majú podporiť čítanie

Krajské knižnice chystajú program pre verejnosť na rok 2023

Rôznorodý výber podujatí pripravuje na aktuálny rok 2023 osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja. Na svoje si prídu deti, školáci i dospelí čitatelia.

Autorské besedy, literárne festivaly, tábory pre deti, prednášky či konferencie – to všetko pripravujú na tento rok pre verejnosť knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Medzi najočakávanejšie podujatia patria literárne festivaly v Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove – „Mesiac autorského čítania“ a „Prešov číta rád“.

Čitatelia sa môžu tešiť aj na nový projekt knižnice, a to Ukrajinské zrkadlenie. Pôjde o trojdňový literárny festival súčasnej ukrajinskej literatúry. Podtatranská knižnica v Poprade chystá medzinárodnú konferenciu „150 rokov Uhorského karpatského spolku“.

Prezentáciu diel rómskych autorov a stretnutia so spisovateľmi plánuje na podujatí „RomLIT“ Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. V poradí 4. ročník kultúrno-spoločenského podujatia pre rusínsku národnostnú menšinu „Môj jazyk, moje korene“ bude v Okresnej knižnici D. Gutgesela v Bardejove.

Histórii sa chcú venovať aj v Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni, kde pripravujú podujatie „Dušan Jurkovič a jeho cintoríny z 1. svetovej vojny v slovensko-poľskom  pohraničí“. Knižnica J. Henkela v Levoči sa tento rok zameria aj na „55 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska“ a takisto ponúkne v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva prehliadku Henkelovej stredovekej knižnice v Bazilike sv. Jakuba.

Podduklianska knižnica vo Svidníku bude hostiť cestovateľku Dorotu Nvotovú a autora fantasy románov Juraja Červeňáka. Besedy s autormi pripravuje aj Vihorlatská knižnica v Humennom. Zároveň sa zapája do Noci literatúry a Dni európskeho kultúrneho dedičstva.

O aktuálnej ponuke podujatí informujú knižnice na svojich webových stránkach a sociálnych sieťach.

Zdroj: PSK, Oddelenie komunikácie a propagácie

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.