marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Putovná výstava začala cestu v Prešove

Najkrajšie zábery Prešovského kraja vystavujú v Krajskej galérii v Prešove

Najkrajšie fotografie z Prešovského kraja za rok 2022 vystavujú v Krajskej galérii v Prešove. Ide o ocenené snímky desiateho ročníka fotografickej súťaže Choď a foť, ktoré sú vytlačené na veľkých formátoch. Výstava v priestoroch Krajskej galérie v Prešove potrvá od 16. decembra 2022 do 29. januára 2023.

Jubilejný desiaty ročník fotografickej súťaže Choď a foť priniesol množstvo kvalitných záberov z celého Prešovského kraja. Do súťaže sa v roku 2022 zapojilo 127 autorov, ktorí spolu zaslali 548 fotografií v šiestich kategóriách. Organizátorom súťaže je Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. O víťazoch rozhodla odborná porota na čele so známym fotografom Jánom Štovkom (MQEP).
Spolu 54 záberov tvorí putovnú výstavu, ktorá krásy a zaujímavosti Prešovského kraja predstavuje širokej verejnosti. „Aj na týchto záberoch Prešovský kraj dokazuje, akou je nevyčerpateľnou studnicou krásy a emócií, ktoré ponúka. Je to zdroj námetov pre každú umeleckú dušu, ktorá drieme v človeku, no zároveň je výzvou pre každého turistu, športovca či nadšenca prírody,“ uviedol k výstave predseda poroty a zároveň kurátor výstavy Jano Štovka.
Výstava začala svoju púť v zrekonštruovaných priestoroch Krajskej galérie v Prešove. Verejnosti je prístupná od 16. decembra do 29. januára 2023. Otvoreniu predchádzala vernisáž 8. decembra, ktorá bola spojená s odovzdávaním cien víťazom fotosúťaže a s oslavou 10 rokov KOCR Severovýchod Slovenska. Z Krajskej galérie sa putovná výstava presunie do ďalších galérií, kúpeľov, zábavno-obchodných centier a na mnohé ďalšie miesta na Slovensku a v zahraničí. Zábery sú vytlačené vo veľkých formátoch A2 a A3, čo umocňuje silu záberov a pôžitok z ich prehliadky.
„Putovná výstava je ukážkou rozmanitosti kraja a zároveň pozvánkou na výlety. Tešiť sa môžete na zábery prírody, nechýbajú snímky hradov, tradičnej architektúry a folklórne motívy,“ predstavil fotografie Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

10. ročník fotosúťaže
Fotosúťaž Choď a foť je každoročne otvorená profesionálnym a amatérskym fotografom v šiestich kategóriách: Príroda, Človek a kraj, Architektúra, Black & white, Kultúra, tradície a história, Šport a voľnočasové aktivity. Do súťaže sa v roku 2022 zapojilo 127 autorov, ktorí spolu zaslali 548 fotografií.
Porota ocenila prvé tri miesta pre každú zo šiestich kategórií. Zároveň porota udelila aj osobitné ocenenie GRAND PRIX, ktoré získal Michal Ďurdina za snímku Gerlach. Fotografia tiež získala prvé miesto v kategórii Príroda. "Fotografia vznikla na Rysoch, rád odtiaľ fotím, keďže sú situované približne v strede Tatier. Človek môže byť často na vrchole, ale len málokedy vzniknú geniálne podmienky na fotografiu, čo bolo aj v tomto prípade," prezradil o vzniku víťazného záberu Michal Ďurdina, ktorý sa fotografovaniu venuje už sedem rokov.
Okrem víťazov vybrala porota s organizátormi 33 snímok, ktoré získali čestné uznanie (Honorable mention).

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.