Vytlačiť túto stránku

Hlasujte za Lomidrevo

V medzinárodnej súťaži poštových známok môžete hlasovať aj za slovenskú známku Lomidrevo

Slovenská pošta sa zapojila do medzinárodnej súťaže o najkrajšiu poštovú známku roku 2022 na tému „Príbehy a mýty“ („Stories & Myths“). Súťaž organizuje PostEurop – asociácia, ktorá od roku 1993 združuje európskych poštových operátorov.

Zberatelia, fanúšikovia filatelie, ale aj „len“ obdivovatelia pekných známok môžu prostredníctvom internetu hlasovať, ktorá známka sa im páči najviac. Zároveň sa dozvedia, prečo konkrétny rozprávkový motív reprezentuje danú európsku krajinu. Hlasovať môžete na webovej stránke www.posteurop.org/europa2022 do 9. septembra 2022. Víťazné známky budú vyhlásené na valnom zhromaždení PostEurop, ktoré sa uskutoční v októbri 2022 v Dubline v Írsku.

Slovensko bojuje o víťazstvo s poštovou známkou „EUROPA 2022: Príbehy a mýty – Lomidrevo“ s nominálnou hodnotou 1,50 €. Vedecké výskumy poukazujú na typickú vlastnosť folklóru, ktorou je medzinárodné šírenie motívov. Aj Lomidrevo predstavuje slovenskú verziu príbehov o putujúcich hrdinoch obdarených bohmi alebo inými nadprirodzenými bytosťami nadľudskou fyzickou silou, čím pripomína známe staroveké príbehy o Herkulovi alebo Samsonovi. Postava Lomidreva, zachytená v slovenskom jazykovom prostredí Jánom Franciscim, Pavlom Dobšinským a ďalšími zberateľmi 19. storočia, sa objavuje v typickej rozprávkovej ríši princezien a drakov so šťastným koncom – chudobný, šikovný a čestný Lomidrevo s priateľmi sa stanú kráľmi. Lomidrevo reprezentuje slovenský kontext stereotypu horala/pastiera putujúceho slovenskými dedinami a v ruke zvierajúceho valašku a budzogáň.

PostEurop zastupuje 55 poštových operátorov v 53 krajinách a územiach po celej Európe a ročne spracuje 60 miliárd zásielok. Toto odvetvie zamestnáva 2 milióny ľudí, spravuje 258 miliónov odberných miest a tvorí 1 % HDP.

Zdroj: Slovenská pošta

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)