Vytlačiť túto stránku

Deň otcov

ilustračné foto ilustračné foto Autor: Radomír Kreheľ

V Slovenskej republike je 1,4 milióna otcov, pričom ich je najviac v Prešovskom kraji

Pri sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 sa prostredníctvom otázky „Koľko živých detí sa Vám narodilo?“ prvýkrát v histórii sčítaní zisťoval počet živonarodených detí nielen u žien, ale aj u mužov.

V Slovenskej republike je 1,4 milióna otcov. Podľa výsledkov sčítania žilo k 1. januáru 2021 v Slovenskej republike takmer 2,7 milióna obyvateľov mužského pohlavia, z toho bolo 1,4 milióna otcov, t. j. narodilo sa im aspoň 1 živonarodené dieťa.

Najviac otcov je v Prešovskom kraji
Z regionálneho hľadiska má v rámci Slovenska najvyšší podiel otcov Prešovský kraj (14,5 % všetkých otcov SR) a Košický kraj (14 %), čo je ale prirodzené, pretože tieto kraje sú krajmi s najvyššími početnosťami obyvateľstva a tiež jeho mužskej časti. Podiely okolo 13 % majú kraje Nitriansky, Žilinský a Bratislavský, 12 % otcov je v Banskobystrickom kraji a po 11 % v Trenčianskom a Trnavskom kraji.

Muži na Slovensku chcú byť otcami
Aspekt veku ukazuje, že muži vo veku nad 65 rokov sú takmer všetci otcami. Viac ako 90% mužov nad 65 rokov má v Slovenskej republike deti. Aj muži nad 43 rokov holdujú otcovstvu. Vyše tri štvrtiny mužov nad 43 rokov má potomstvo. Vo veku nad 33 rokov je to viac ako polovica mužov.

Dve deti sú ideál
Z hľadiska početnosti detí, prevláda skupina otcov s 2 živonarodenými deťmi, tvoria 47 % všetkých otcov, štvrtina otcov je otcom jedného dieťaťa.

Všetkým otcom – všetko naj
Pri príležitosti Dňa otcov Štatistický úrad SR chce touto formou popriať všetkým otcom krásny sviatok. Nech Vás Vaše milované deti ľúbia a robia Vám iba radosť.

Najnovšie od Televízia TV7