Vytlačiť túto stránku

Autobus typu Karosa končí

Pravidelná prevádzka autobusov typu Karosa na prešovských cestách sa končí

Dopravný podnik mesta Prešov vypraví, v piatok 17. júna 2022, na linky MHD, pravdepodobne naposledy, autobus Karosa B 961E s číslom 383. Toto vozidlo je posledným zástupcom vysokopodlažných autobusov v prešovskej MHD.

Po dodávke nových autobusov na prelome rokov 2021 a 2022 sa z prešovských ulíc v tichosti vytratili klasické "schodíkové" autobusy typu Karosa. Ešte takto pred rokom mal DPMP, a.s. k dispozícii 7 kĺbových autobusov typu Karosa B 961, resp. B 961E (inovovaný typ). Čas je však neúprosný a podpísal sa aj pod technický stav týchto vozidiel, ktoré boli postupne počas uplynulých mesiacov vyraďované z premávky a evidencie. Nové autobusy priniesli cestujúcim novú úroveň komfortu vo forme bezbariérovosti, klimatizácie, moderného informačného systému a priniesli zvýšenie kultúry prepravy v mnohých ďalších aspektoch.

V súčasnom období máme v evidencii posledný autobus typu Karosa B 961E s evidenčným číslom 383. Tento autobus je zároveň posledným zástupcom klasickej stavby vozidiel - bez nízkopodlažného vstupu a tiež je posledným zástupcom tradičnej českej značky Karosa. Všetky ďalšie autobusy už vznikali v kooperácii s francúzskou spoločnosťou Iveco, resp. Irisbus (Renault). Autobus s číslom 383, ktorý bol vyrobený v roku 2006, bol v Prešove zaradený do prevádzky až v roku 2013. Pôvodne slúžil v SAD Zvolen pre potreby miestnej MHD a do Prešova bol odkúpený kvôli zabezpečeniu náhradnej autobusovej dopravy na Sekčove, kde v tom čase prebiehala náročná rekonštrukcia cesty na ulici Armádneho generála Svobodu.

V piatok 17. júna 2022 plánujeme symbolicky vypraviť tento autobus na linky MHD a upriamiť pozornosť fanúšikov a cestujúcich na fakt, že táto etapa cestovania bude čoskoro minulosťou. Na autobuse je v blízkej dobe naplánovaná technická kontrola, ktorej výsledok rozhodne o ďalšom osude autobusu. Momentálne slúži autobus Karosa B 961E s číslom 383 ako dispozičný a do premávky zasahuje len vo výnimočných prípadoch, napríklad v čase porúch vyššieho počtu novších vozidiel. V období letných prázdnin, kedy sú nároky na výpravu vozidiel nižšie, sa s vypravením tohto autobusu na linky MHD nepočíta.

Zoznam spojov, ktoré 17.6.2022 vykoná Karosa B 961E s ev. č. 383 


Text a materiály: DPMP, a.s.

Naposledy zmenené štvrtok, 16 jún 2022 16:27

Najnovšie od Televízia TV7