marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

McDonald's Cup pozná ďalšie finálové družstvo z Prešovského kraja

Krásne víťazstvo malých hráčov z obce Víťaz. Po prvý krát idú na Majstrovstvá Slovenska v 23. ročníku McDonald's Cupu.

Krajské kolá 23. ročníka mini futbalového turnaja McDonald's Cup sú v plnom prúde. Tento rok opäť zavítali na štadión MFK v Sabinove, kde sa odohrali futbalové zápasy, ktoré rozhodli o v poradí už šiestom postupujúcom družstve do finále. Zvíťazil Víťaz. Základná škola z obce Víťaz, malej dedinky z prešovského okresu. Šikovní chlapci a dievčatá sa vôbec prvý krát prebojovali z okresných kôl a tešia sa z krajského víťazstva. Postupujú do Senca, kde si zmerajú sily s najlepšími družstvami ďalších krajov. Veľké finále McDonald's Cupu 2021/2022 je na programe v júni na štadióne v Senci.
Prešovské krajské kolo McDonald's Cupu sa hralo v Sabinove na trávniku ŠPK Dúbravka. Zo 136 prihlásených základných škôl v regióne do 23. ročníka, do krajského kola postúpilo dvanásť víťazov okresných kôl:
ZŠ Komenského 113, Lipany
CSŠ, Švermova 10,Snina
ZŠ Mlynská 697/7, Stropkov
ZŠ s MŠ Jakubany 151, Jakubany
ZŠ Lúčna, Vranov nad Topľou
ZŠ Gašpara Haina 37, Levoča
ZŠ Víťaz 236, Víťaz
ZŠ s MŠ Nižná brána 8, Kežmarok
ZŠ s MŠ Jarná ulica 3168/13, Poprad
ZŠ Hrnčiarska 13, Humenné
ZŠ B.Krpelca Tarasa Ševčenka 3, Bardejov
Spojená škola - ZŠ - Budovateľská 164/4,Giraltovce

Vďaka výbornej organizácii tímu Ladislava Dvorščáka z Krajského športového centra Prešov a spolupráci s prešovskou reštauráciou McDonald's si malí športovci a tréneri užili pekný športový deň. Zápasy hrali družstvá na troch ihriskách, vylosované do skupín A, B, C. Po základných skupinách sa už na jednotlivých ihriskách hralo o umiestnenia. Finálovú skupinu si rozdelili školáci z Giraltoviec, Víťaza a Vranova nad Topľou. Celodenné zápolenia a snaha priniesli ovocie. Malí víťazi zo Základnej školy vo Víťazi neskrývali radosť a dojatie.
Ceny víťazom aj všetkým zúčastneným družstvám odovzdávala za hlavných partnerov turnaja Anna Majorová z McDonald's Košice/Prešov, spolu s prednostom Mestského úradu Sabinov Martinom Judičákom.

Toto sú tí najlepší
Poradie víťazov Prešovského krajského kola:
1. miesto: ZŠ, Víťaz 236, Víťaz
2. miesto: Spojená škola – ZŠ, Budovateľská 164/4,Giraltovce
3. miesto: ZŠ, Lúčna, Vranov nad Topľou
4. miesto: ZŠ s MŠ, Jakubany 151, Jakubany
5. miesto: ZŠ, Mlynská 697/7, Stropkov
6. miesto: ZŠ s MŠ, Jarná ulica 3168/13, Poprad
7. miesto: ZŠ, Hrnčiarska 13, Humenné
8. miesto: ZŠ, Komenského 113, Lipany
9. miesto: ZŠ s MŠ, Nižná brána 8, Kežmarok
10. miesto: Cirkevná SŠ, Švermova 10, Snina
11. miesto: ZŠ Bartolomeja Krpelca, T. Ševčenka 3, Bardejov
12. miesto: ZŠ, Gašpara Haina 37, Levoča

Najlepšia hráčka: Liliana Kuchtová, ZŠ s MŠ, Jarná ulica 3168/13, Poprad
Najlepší hráč: Maxim Stašík, ZŠ. Víťaz 236, Víťaz
Najlepší brankár: Matej Franc, ZŠ. Víťaz 236, Víťaz
Najlepší strelec: Michal Andiľ, ZŠ, Hrnčiarska 13, Humenné

Víťazný tím sa na stupni víťazov krajského kola umiestnil prvýkrát. „V minulosti sme stále skončili v okresnom kole. Myslím si, že na finále už budú všetci tak nadšení, že nebude potrebné hráčov ani motivovať. Ideme si to užiť, máme svoju kvalitu. Sme malá dedina, takže je to veľký úspech,“ zhodnotil víťazstvo svojho družstva tréner Peter Stašík a ďalej povedal: „Základnú skupinu sme mali najťažšiu, v tej našej boli najkvalitnejšie družstvá. Vo finále sa nám podarili relatívne dve ľahké víťazstvá.“ S družstvom sa zápasov zúčastnila aj učiteľka Elena Jurčišinová a takto zhodnotila úspech malých hráčov: „Deti chceli dokázať, že aj malé obecné školy majú šancu vyhrať. Tajomstvo je možno aj v trénerovi, ktorý ich nabudil. Veľmi sa im venuje, je to s časti aj jeho odmena,“ opísala pedagogička. Tréner Stašík je pyšný, že všetky deti v tíme sú veľmi talentované. Škola nemala problém nájsť šikovných hráčov a hráčky do družstva, ktoré by v turnaji a krajskom finále reprezentovali. No už dlhšiu dobu pozoruje nezáujem detí o pohyb a nie je to len dôsledok pandémie. „Sú pri počítačoch, lebo tam je úspech rýchly. Keď nevyhrajú, mobil alebo počítač vypnú a tým to končí,“ vysvetlil. Deti sa však napriek tomu stále snaží viesť k športu. „U nás vo Víťazi je v nedeľu dedinský futbal kultúrou,“ dodal tréner. A teraz je dôvod na oslavu ešte väčší, malí víťazi kraja sa môžu baliť na Majstrovstvá Slovenska.

McDonald's Cup je školský postupový turnaj pre žiakov a žiačky 1. stupňa základných škôl. Do 23. ročníka sa prihlásilo 809 škôl z celého Slovenska. Školy postupujú cez školské, kvalifikačné až do okresných regionálnych kôl. Víťazi okresov sa stretnú v ôsmich krajských kolách. Vyvrcholením aktuálneho ročníka McDonald's Cupu je finále – Majstrovstvá Slovenska v minifutbale. „Osem najlepších školských družstiev sa proti sebe postaví na trávniku Národného tréningového centra SFZ v Senci vo štvrtok a piatok 9. – 10. júna 2022, kde sa rozhodne o absolútnom víťazovi turnaja,“ hovorí Grassroots koordinátor SFZ Vladimír Lupták.
McDonald's Cup každoročne vyhlasuje MŠVVaŠ SR a spoluorganizujú ho Slovenský futbalový zväz a generálny partner spoločnosť McDonald's. Obľúbená športová značka PUMA s ďalšími športovými partnermi INTERSPORT Slovensko a DEMI šport, i v spolupráci s generálnym partnerom, potešili malými darčekmi hráčov už od okresných kôl.
Lucia Poláčeková z McDonald's Slovensko hovorí: „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo v tomto školskom roku opäť spustiť v tradičnej podobe najväčší futbalový turnaj pre 1. stupeň základných škôl - McDonald's Cup. Žiaci a žiačky sa určite tešili na moment, keď s chuťou vybehnú na futbalové trávniky a zmerajú si svoje sily v zápasoch. Verte, aj my, organizátori, sme sa nevedeli dočkať malých futbalistov a futbalistiek, ktorí sa v tomto ročníku zapojili do McDonald's Cupu. Spoluorganizátori, partneri, učitelia, tréneri, ale aj rodičia sú opäť súčasťou našich turnajov, ktoré v týchto týždňoch budú naberať na intenzite.“

Motivačná výhra pre víťaznú školu
Krásne ceny čakajú aj na víťazov krajských kôl: na zlatých, strieborných a bronzových víťazov poháre, medaile a diplomy, kompletné sady futbalových dresov PUMA, ako aj ďalšie ceny pre všetky družstvá od partnerov McDonald's Cupu. Noví malí majstri Slovenska získajú hlavnú cenu, ktorou je v tomto roku finančný dar v hodnote 5 000 eur pre rozvoj pohybových aktivít a športu na víťaznej škole a vecné ceny pre každého hráča.
Žezlo patróna po Marekovi Hamšíkovi prebral druhým rokom Róbert Boženík, jeden z najmladších hráčov slovenskej A reprezentácie. Novou posilou McDonald's Cup tímu a zároveň motiváciou pre malé futbalistky je brankárka ženskej A reprezentácie Slovenska Mária Korenčiová: „Budem šťastná, ak aj s mojou pomocou budú na Slovensku vyrastať nové dievčenské a ženské futbalové talenty s ambíciou presadiť sa aj v reprezentačných výberoch, ale hlavne s láskou k futbalu a športu.“
V mančafte musia byť aj futbalistky
Ako už býva zvykom, aj v 23. ročníku turnaja McDonald's Cup platí, že vo futbalovom tíme musia byť aj dievčatá. Malé futbalistky nesmú byť zapísané len na súpiske, či sedieť na lavičke, ale musia sa aktívne podieľať na priebehu hry. Cieľom je zvýšenie povedomia a záujmu o dievčenský a ženský futbal. „Veríme, že turnaj dokáže nájsť a podporiť nové talenty a v dievčatách, samozrejme aj u chlapcov, vzbudí celoživotnú radosť a lásku k futbalu, športu a pohybu,“ dodáva Lucia Poláčeková, McDonald's.
Podporiť záujem chlapcov a dievčat o kolektívne športovanie a futbal na základných školách sa rozhodli organizátori a partneri McDonald's Cupu aj pomocou futbalových krúžkov s názvom „Po škole s McDonald's Cupom.“ Pilotný projekt prebieha od polovice marca 2022 na 30 základných školách. Krúžok futbalu prináša deťom ďalšiu možnosť pravidelnej pohybovej aktivity priamo na športoviskách základných škôl. Realizuje sa jedenkrát týždenne pre žiakov prvého stupňa vo veku od 8 do 11 rokov a vždy po vyučovaní.

Viac sa o turnaji a futbalových krúžkoch dozviete na www.mcdonaldscup.sk, aj na FCB www.facebook.com/mcdcupsk, či na stránkach Slovenského futbalového zväzu www.futbalsfz.sk/mladez-a-rozvoj/grassroots/McDonalds-cup/ a FB @grassrootsSFZ.

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.