Vytlačiť túto stránku

Ochrana osobných údajov a súkromia

Odvrátená tvár internetu - ochrana osobných údajov a súkromia vo virtuálnom svete

Pozor! Všetko, čo uvediete na internete, sa môže dostať k širokému okruhu ďalších neznámych osôb, ktoré môžu vaše osobné údaje zneužiť, zverejnené údaje a informácie môžu byť nástrojom na vydieranie, vyhrážanie, či iného podvodného konania.
Zásady ochrany osobných údajov a súkromia:
- Chráňte si svoje osobné údaje, zvážte komu a aké údaje poskytnete.
- Len vy sami ste zodpovední za údaje a informácie, ktoré zverejníte.
- Rozmýšľajte o tom, čo chcete, aby sa o vás vedelo. Čo raz zverejníte na internete sa už nedá vziať späť. Ak chcete kamarátovi dať svoju adresu alebo telefónne číslo urobte to radšej osobne.
- Zvážte, aké fotografie a videá, na ktorých sa nachádzate zverejníte.
- Skôr ako zverejníte nejakú fotografiu alebo video myslite na to, že sa k nim môžu dostať rodičia, učitelia, priateľ/-ka, zamestnávateľ raz v budúcnosti vaše deti, proste hocikto. Predstavte si fotografiu, za ktorú by ste sa hanbili napríklad pred rodičmi. Ak vám chce niekto ublížiť môže byť práve fotografia vhodným nástrojom na zosmiešnenie, ohováranie, vydieranie, či pomstu.
- Myslite na to, že obraz o sebe vo virtuálnom svete si vytvárate sami a sami rozhodujete o tom, čo chcete, aby ostatní o vás vedeli.
- Chráňte svoju e-mailovú adresu. Zvoľte si bezpečné heslo a nezverejňujte ho.
- Myslite aj na práva druhého. Nezverejňujte informácie o iných bez ich súhlasu (fotografie a videá svojich kamarátoch). Požiadajte svojich kamarátov, aby ani oni nezverejňovali bez vášho súhlasu žiadne informácie, ktoré sa vás týkajú.

Používaním internetu sa môžete stať obeťou trestného činu, ale svojím konaním sa tiež môžete dopustiť protiprávneho konania a spáchať i trestný čin.


Zdroj: mjr. JUDr. Mgr. Daniel Džobanik, vedúci oddelenia komunikácie a prevencie

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)