Vytlačiť túto stránku

Prešov začal s kosbou verejnej zelene

Technické služby mesta Prešov začínajú 2.5.2022 s kosením verejnej zelene v Prešove.

V teréne bude 11 kosačiek a 8 krovinorezov. Kosba začína v mestskej časti 3 a nasledovať bude lokalita Staré mesto. V priebehu týždňa je naplánovaná kosba líniovej zelene a parky na Hlavnej a Masarykovej ulici. Na konci týždňa bude kosenie pokračovať v lokalite Šváby a Solivar.

V týždni od 2.5.2022 kosíme ulice Sabinovská, Kotrádova, Veselá, Údenárska, Majakovského, Björnsonova a Wolkerova v mestskej časti 3. Pokračovať budeme v lokalite Staré mesto na uliciach Budovateľská, Námestie 1. mája, Pavlovičovo námestie, Zápotockého a ďalších. V priebehu týždňa prebehne kosba na Hlavnej a Masarykovej ulici, kde budú pokosené parky a líniová zeleň. Týždeň ukončíme kosením v lokalite Šváby a Solivar. Harmonogram kosenia, ktorý nájdete na webe TSMP, je operatívny a môže sa meniť v závislosti od výšky trávy v jednotlivých mestských častiach a počasia.

Technické služby mesta Prešov sa snažia obmedziť akékoľvek problémy, ktoré môže kosenie priniesť. „Po veľkých kosačkách dočisťujú terén popri stromoch, obrubníkoch a chodníkoch pracovníci so strunovými kosačkami. V každej skupine sú aj zamestnanci s plachtou, pomocou ktorej zabezpečujú, aby odskakujúce kamienky nepoškodili okná na autách, alebo aby sa nestalo niečo chodcom na chodníku. Pri kosení popri cestách a chodníkoch pomocou fúkačov udržiavame čisté komunikácie bez trávy,“ zdôrazňuje riaditeľ spoločnosti Milan Toth.

Technické služby mesta Prešov majú vo vozovom parku k dispozícii aj kosačky s mulčovaním. Ide o prirodzený proces odpozorovaný človekom z prírody. Je to pokrývanie pôdy organickým alebo neorganickým materiálom. Podstatou je, aby sa odkosená tráva rozmetala v čo najmenšom rozmere bez zberu.

V Prešove máme taktiež plochy verejnej zelene dočasne vyňaté z plánovanej kosby za účelom adaptácie na klimatické zmeny, zvýšenie biodiverzity a skvalitnenie verejného priestoru.

Zdroj: mesto Prešov

Naposledy zmenené štvrtok, 05 máj 2022 13:08

Najnovšie od Televízia TV7