apríl 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Čo môžu pre zvýšenie bezpečnosti urobiť kompetentné orgány?

Proti zvýšenému počtu požiarov v domácnostiach sa dá bojovať aj legislatívnou cestou

Od výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove ubehli vyše dva roky, no napriek tomu neboli do dnešného dňa prijaté žiadne legislatívne opatrenia na zabránenie podobným prípadom a zvýšenie veľmi nedostatočnej požiarnej bezpečnosti najmä v bytových domoch. Otázkou však je ako nešťastné udalosti požiarov znížiť čo najviac a čo môžu pre zvýšenie bezpečnosti urobiť kompetentné orgány?

Ako môže zmena legislatívy pomôcť k zníženiu požiarov v bytových domoch?
Odpoveď je možno zdanlivo jednoduchá. Za mohutným rozšírením požiarov v bytových domoch môže predovšetkým strata času medzi dobou kedy požiar vypukne a kedy požiar obyvatelia v bytovom dome zaregistrujú. Za tento čas sa požiar môže rozšíriť do rozmerov, kedy hrozí reálne nebezpečenstvo jeho obyvateľom, ktorí ho nestihli zaregistrovať a nestihnú z horiacej bytovky včas uniknúť. Týmto scenárom s častokrát tragickým koncom sa dá predísť inštaláciou požiarnych hlásičov a hlásičov úniku výbušných plynov, ktoré drvivá väčšina bytových domov aj v súčasnosti postráda. Hlásič požiaru dokáže dostatočne včas upozorniť každého obyvateľa nachádzajúceho sa v bytovom dome na nebezpečenstvo a poskytne mu priestor bezpečne sa evakuovať. Na požiare v bytových domoch doplácajú svojimi životmi napríklad imobilní alebo spiaci ľudia, pretože požiar a najmä nebezpečný dym sa šíri rýchlo a potichu.

"V Združení pre lepšiu správu bytových domov máme za to, že je viac ako žiadúce, aby bola do legislatívy zavedená povinnosť inštalácie požiarnych hlásičov a hlásičov úniku výbušných plynov v bytových domoch. Veríme, že ich povinnou inštaláciou je možné predísť mnohým stratám na životoch a majetku a požiar bude možné podchytiť včas." Mgr. Nina Sovič výkonná riaditeľka ZLSBD.

K riziku požiaru v bytovom dome treba pristupovať zodpovedne
Obyvatelia a hlavne správcovia alebo predsedovia spoločenstiev vlastníkov by sa mali držať niekoľkých pravidiel.
1. Mať dobre poistený bytový dom a dbať na to, aby nebol podpoistený.
2. Prevencia a pravidelné kontroly v bytovom dome s technikom požiarnej ochrany, zabezpečenie vypratania spoločných priestorov od predmetov brániacich bezpečnému úniku a predmetov, ktoré môžu požiar rozšíriť.
3. Ak už v bytovom dome horí, obyvatelia by mali vedieť, že dvere do bytu, v ktorom požiar vznikol musia ostať zatvorené, čím sa zabráni šíreniu dymu do únikovej cesty. Ak je úniková cesta, napríklad schodisko plné dymu, obyvatelia by sa nemali snažiť za každú cenu dostať von. V takomto prípade sa odporúča zavrieť sa v byte otvor pod vchodovými dverami utesniť mokrým uterákom, aby sa zabránilo k prieniku dymu do bytu a okamžite volať hasičov.
4. Každý obyvateľ by mal vedieť, kde sú hlavné uzávery elektriny a plynu, aby ich bol ktokoľvek z obyvateľov domu schopný v prípade potreby vypnúť.
5. Obyvatelia bytového domu by mali mať aspoň základné znalosti o tom, ako uhasiť začínajúci požiar. Je však nutné poznamenať, že nie je reálne hasiť už rozšírený požiar vlastnými silami.

Aj z dôvodu nízkej informovanosti a znalosti obyvateľov bytových domov považujeme v ZLSBD za dôležité šíriť osvetu o téme požiarnej bezpečnosti a ako sa obyvatelia majú správať v prípade požiaru. Za týmto účelom by bolo vhodné vykonávať aj pravidelné požiarne cvičenia s obyvateľmi bytových domov, čo je však zrejme iba hudba budúcnosti.

V prípade podrobnejších informácií o danej problematike nás neváhajte kontaktovať buď na tel. čísle 0911 230 012 alebo e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Zdroj: Združenie pre lepšiu správu bytových domov

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.