Vytlačiť túto stránku

Cez objektív Jozefa Kolarčíka

Krajské múzeum v Prešove predstaví rómsky svet východného Slovenska

Nový knižný prírastok Krajského múzea v Prešove dokumentuje život Rómov na východnom Slovensku v prvej polovici 20. storočia. Podľa etnologičky Zuzany Andrejovej obsahuje vzácne fotografie Jozefa Kolarčíka – Fintického. Publikáciu Rómsky svet cez objektív Jozefa Kolarčíka-Fintického podporil z verejných zdrojov aj Fond na podporu umenia.

Zbierkový fond Krajského múzea v Prešove sa pýši vzácnou zbierkou fotografického materiálu Jozefa Kolarčíka-Fintického (*1899 – †1961). Podľa Andrejovej to bol najaktívnejší zberateľ rómskeho folklóru na východnom Slovensku. "Záujem o toto etnikum bolo jeho celoživotným zberateľským úsilím a v jeho pozostalosti tvorí samostatnú časť," vysvetľuje Mgr. Zuzana Andrejová, PhD., etnologička Krajského múzea v Prešove. Podľa jej slov sa z jeho pozostalosti dostali do múzea veľmi vzácne negatívy, ktoré dokumentujú život Rómov v prvej polovici 20. storočia. "Tieto fotografie sa stali základným pilierom projektu a samotnej publikácie. Dokumentujú totiž minulosť a sú priamym svedectvom danej doby," dodáva Andrejová. Takto sa podľa nej dochovalo vizuálne svedectvo o spôsobe života, tradičných remeslách a bohatej kultúre rómskeho etnika.

Prezentácia knihy sa uskutoční 22. februára 2022 o 13.00 h v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou, organizačnej jednotke Krajského múzea v Prešove.

Zdroj: ts

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)