apríl 23, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bývalý politik zomrel vo veku 82 rokov. 

3-násobný minister zahraničných vecí a diplomat Eduard Kukan skonal.  Podľa informácií TV JOJ ho mali nájsť na Univerzite Komenského, kde pracoval ako odborný asistent.

Pripomeňme si ho našou videoreportážou z mája 2018 na Inštitúte politológie Filozofickej Fakulty Prešovskej Univerzity, ktorý zorganizoval pre študentov prednášku europoslanca Eduarda Kukana na tému Európska únia výzvy a perspektívy. Na prednáške europoslanec priblížil aj rokovanie o odchode Veľkej Británie k 19. marcu, dotkol sa témy o posilňovaní obranyschopnosti Európskej únie a venoval sa aj téme plánovaného rozšírovania únie v rokoch 2024 až 25 o štáty Čiernu Horu a Srbsko. 

Kukan sa narodil 26. decembra 1939. Študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. V roku 1964 získal titul doktora práv na Právnickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Pracoval na rezorte zahraničných vecí Česko-Slovenska. Pôsobil ako diplomat v rôznych častiach sveta – v štátoch subsahajrskej Afriky, v Latinskej Amerike či v USA.

 

Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa stal veľvyslancom – stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri OSN. Počas svojho pôsobenia v New Yorku bol zvolený do viacerých funkcií v rámci OSN.

V marci 1994 ho prezident SR vymenoval za ministra zahraničných vecí. Túto funkciu vykonával do decembra 1994. Rovnakú funkciu vykonával vo vládach Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 až 2006. Ako šéf slovenskej diplomacie priviedol Slovensko do Euŕopskej únie i Severoatlantickej aliancie (NATO)

V máji 1999 vymenoval generálny tajomník OSN Kofi Annan Eduarda Kukana do funkcie svojho osobitného vyslanca pre Balkán. V tejto úlohe pôsobil do 30. júna 2001.

V roku 2009 bol zvolený do europarlamentu. Dohovoril sa anglicky, rusky, španielsky i swahilsky. V roku 1993 mu americká Upsala College (štát New Jersey) udelila čestný doktorát práv.

Zdroj: internet

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.