Vytlačiť túto stránku

Utajené Vianoce

Návštevníci Krajského múzea v Prešove si môžu zaspomínať na časy, kedy osobu štedrého biskupa Sv. Mikuláša vymenila mystická postava Deda Mráza.

Nová výstava Utajené Vianoce prináša podľa jej autorky zaujímavý pohľad na obdobie, ktoré stále vyvoláva rozporuplné emócie a mnohí si ho dobre pamätajú. Napriek nepriaznivej pandemickej situácii môžu typické socialistické Vianoce objaviť všetci. Vďaka digitalizácii ponúka múzeum prezentáciu aj v online priestore.
Po roku 1968 bola podľa etnologičky Zuzany Andrejovej oslava narodenia Ježiša Krista, ako spasiteľa ľudstva, tvrdo odsúvaná do úzadia. V dobovej tlači sa práve preto Vianoce prezentovali iba ako sviatky pokoja a radosti.
„ 60. roky 20. storočia predstavovali obdobie, kedy drvivá väčšina obyvateľstva žila dvojitým životom. Jeden svet bol ovládaný ideológiou vtedajšej politiky a na druhej strane ľudia slávili v kruhu rodiny najkrajší kresťanský sviatok, Vianoce,“ vysvetľuje Zuzana Andrejová, etnologička Krajského múzea v Prešove.


Komunistický režim sa podľa jej slov snažil vo Vianociach eliminovať všetko kresťanské. O vymazaní Ježiška z Vianoc svedčí aj prejav predsedu československej vlády Antonína Zápotockého na Vianoce v roku 1952. Oznámil v ňom, že z Ježiška sa stal Dedo Mráz.

„... Časy sa ale zmenili. Nastali mnohé prevraty. Deti pracujúcich sa už nerodia v chlievoch. Aj Ježiško vyrástol a zostarol, narástla mu brada a stáva sa z neho Dedo Mráz. Nechodí už nahý a otrhaný, je pekne oblečený v baranici a v kožuchu. Nahí a otrhaní nechodia už dnes ani naši pracujúci a ich deti. Dedo Mráz prichádza k nám od východu a na cestu mu žiaria hviezdy, nielen jediná betlehemská...,“ Antonín Zápotocký, 1952

Nová výstava prezentuje toto obdobie spoločnosti v podobe troch ideovo zariadených miestností – detskej izby, obývacej miestnosti a jedálne s prestretou štedrovečernou tabuľou. Prezentáciu podľa Samuela Brussa vhodne dopĺňajú umelecké diela od akademického maliara Vojtecha Seligu so zasneženou vidieckou krajinou z roku 1980 a rôzne ikonické predmety.
„Práve tieto predmety ako súčasť vtedajšieho života vyvolávajú aj dnes nostalgiu času druhej polovice 20. stor., ktorý máme hlboko zakorenený ako obdobie, keď sme mali všetko spoločné a často rovnaké,“ dodáva Samuel Bruss, vedúci organizačnej jednotky v Hanušovciach
nad Topľou.

Výstava je sprístupnená v Rákociho paláci od 6.decembra 2021 a potrvá do 28. februára 2022. Jej autormi sú Zuza Andrejová a Samuel Bruss z Krajského múzea v Prešove.

Zdroj: ts

Naposledy zmenené piatok, 10 december 2021 11:50

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)