marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Opera Štátneho divadla Košice uvedie ďalší jedinečný projekt

Ďalší jedinečný divadelný projekt Už stačí / Ich habe genug uvedie Opera Štátneho divadla Košice v stredu 1. decembra o 19:00 v Historickej budove ŠDKE. Autor, režisér a zároveň sólista Peter Mazalán v ňom spojil hudbu jednej z kantát Johanna Sebastiana Bacha s textami švajčiarskeho spisovateľa a esejistu Hermana Hesseho, držiteľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 1946.

Mazalánove spojenie Bacha s Hessem ako príspevok k diskusii o rovnosti a tolerancii
„Cieľom projektu je prispieť k diskusii o rovnosti a tolerancii medzi ľuďmi. Bachova kantáta v spojení s textami Hermanna Hesseho sa v inscenácii stáva nahliadnutím do prežívania homosexuálne orientovaného človeka. Je tu Bachovo dielo zdanlivou estetizujúcou nádherou, ktorá ostáva iba formou na prekrytie pochýb, strachu alebo nedôvery? Je táto hudba nadčasovej kvality už iba vyprázdnenou modlitbou, ktorá reprezentuje len skladateľovo majstrovstvo? Dokáže divák zažiť novú kvalitu kontemplácie a hlbokým počúvaním v prítomnosti skutočného, dotknutého človeka sa otvoriť pochopeniu ľudskej odlišnosti a túžby po lepšom bytí?“ zamýšľa sa autor v charakteristike projektu.

Peter Mazalán absolvoval operný spev na VŠMU v Bratislave. Okrem hudobného vzdelania vyštudoval tiež divadelnú scénografiu na VŠMU a Fakultu architektúry STU, kde obhájil aj doktorát. Je laureátom viacerých medzinárodných speváckych súťaží, víťazom Hilde Zadek International Vocal Competition vo Viedni, Concorso per Giovani Cantanti Lirici D’Europa v talianskom Como či Medzinárodnej súťaže Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. Jeho spevácko-interpretačná umelecká prax zahŕňa účinkovanie v operných divadlách ako Bayerische Staatsoper, Stadttheater Klagenfurt, Opernhaus Kiel, Slovenské národné divadlo, Národní divadlo moravskoslezské alebo Národní divadlo Brno. Petra Mazalána je možno počuť aj ako koncertného umelca. Spolupracoval s hudobnými telesami Bayerisches Staatsorchester, Münchner Symphoniker, Chorwerk Ruhr, Slovenskou filharmóniou a Filharmoniou Brno. Účinkoval na festivaloch Schleswig-Holstein Musik Festival Rheingau Festival či Mezinárodní hudební festival Špilberk. Koncertný repertoár uvádzal v sálach v nemeckom Lübecku, Reutlingene, Essene, Frankfurte či brazílskom São Paulo. V súčasnosti pôsobí pedagogicky na Fakulte architektúry a dizajnu STU a katedre scénografie Divadelnej fakulty VŠMU. Venuje sa autorským intermediálnym projektom, prepájajúcim klasickú piesňovú a koncertnú literatúru s aktuálnymi divadelnými, performatívnymi a výtvarnými technikami.

K spolupráci na inscenácii Už stačí / Ich habe genug si Mazalán prizval aj hercov Richarda Autnera, Janu Oľhovú a Aleša Janigu, o pohybovú stránku sa postaral Juraj Korec, soundart a hudbu vytvoril Fero Király a svetelný dizajn Jozef Čabo a Boris Adamčík. V barokovom ansámbli sa predstavia Ľubica Habart (I. husle), Blanka Pavlovičová (II. husle), Peter Vrbinčík (viola), Tereza Samsonová (hoboj), Pavol Mucha (violončelo), Ján Prievozník (kontrabas), Jakub Mitrík (theorba) a Silvia Urdová (organ).


Okrem Košíc uvidia inscenáciu Už stačí / Ich habe genug aj diváci v Bratislave, 13. a 20. decembra v Moyzesovej sieni. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Inscenácia vznikla s finančnou podporou Nadácia mesta Bratislavy a Ministerstva kultúry SR.
23. novembra 2021

Zdroj: Svjatoslav Dohovič

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.