Vytlačiť túto stránku

Dehonestujúci prístup majiteľa HC Grotto Prešov

Dehonestujúci prístup majiteľa HC Grotto Prešov Autor foto: Viktor Zamborský

Pred zápasom 17. kola Tipos extraligy mali novinári slovný incident s majiteľom klubu Róbertom Ľuptákom.

Televízia TV7 na základe spolupatričnosti s novinármi Týždenníka MY Regionálne noviny - Noviny východu a Prešovské noviny sa rozhodla podporiť kolegov a zverejňuje prostredníctvo svojej stránky ich mail zaslaný hokejovému klubu. 

Do klubu Redakcia Týždenníka MY Regionálne noviny - Noviny východu a Prešovské noviny poslala oficiálny mail, ktorý uvádzame v plnom znení:

Vážený hokejový klub HC Grotto Prešov,

po poslednom incidente, ktorý sa odohral pred hokejovým zápasom Tipos Extraligy medzi tímom HC Grotto Prešov a HC Košice, som sa rozhodla ako šéfredaktorka týždenníka, ktorý pravidelne uverejňuje články o Vašom klube HC Grotto Prešov, zaslať Vám tento mail.
V prvom rade by som rada uviedla na pravú mieru niekoľko skutočností. Po príchode na prešovský hokejový štadión, kde sme sa aj s kolegami z redakcie MY Noviny východu a MY Prešovské noviny riadne akreditovali v termíne, sme boli pánom majiteľom prešovského hokejového klubu Róbertom Ľuptákom zastavení. Následne sa začal pýtať na to, z akého média sme prišli, a prečo sme vôbec tam.

Z tohto pohľadu to považujem vyslovene za dehonestovanie našej novinárskej práce, keďže články o prešovskom hokejovom klube uverejňujeme v pravidelných intervaloch v printových verziách našich týždenníkov a taktiež na našom webe. Pre nahliadnutie Vám v prílohe mailu zasielam aj pdf súbory doposiaľ vydaných novín. Vyslovene dávame prešovskému hokeju od začiatku, trúfam si povedať, dostatočný priestor, ak by si pán majiteľ aspoň raz vzal do ruky výtlačok našich novín, tak by videl, že sa o klube HC Grotto Prešov píše na titulnej strane.
Rovnako sú v novinách uverejňované aj avíza na tieto články taktiež na titulke aj s fotografiou. Práve z tohto pohľadu mi prišiel prístup pána majiteľa totálne neprofesionálny a zároveň, ako som už spomenula vyššie, dehonestujúci. Vyslovene to vyzeralo tak, ako keby sme chodili na zápasy bez pridanej hodnoty. Nehovoriac o tom, že od začiatku extraligovej sezóny, do ktorej nastúpil aj klub HC Grotto Prešov, nemáme ako novinári v priestoroch zimného štadióna vytvorené podmienky na našu prácu, ako je to na iných športových podujatiach.
Nemáme k dispozícii miesta na sedenie, bolo nám povedané, že si máme sadnúť, kde príde, nemáme stolíky na položenie notebookov, nehovoriac o tom, že nemáme ani zásuvky, ak by sme si chceli notebooky napojiť do nabíjačky. Napriek tomu sme sa ale rozhodli spočiatku akceptovať tieto nepríjemné podmienky a ako redaktori píšeme takpovediac na papier na kolene, aby sme priniesli našim čitateľom pohľad na každý zápas.

Napriek tomu ale vidím, že naša snaha evidentne ocenená nebola, keďže sa pán majiteľ vyjadril aj v prítomnosti dvoch mojich kolegov, že je zaujímavé, že od nás žiadne články nečítal (pozri info v maile vyššie).
Práve na základe tohto správania a týchto vyššie spomenutých skutočností sme sa rozhodli, že sa týždenník MY Noviny východu a týždenník MY Prešovské noviny úplne dištancuje od klubu HC Grotto Prešov a našim čitateľom už, žiaľ, nebudeme prinášať reporty ani žiadne informácie z diania v prešovskom hokeji, pretože sme toho názoru, že si to pán majiteľ za svoje správanie nezaslúži.

Posledný článok v našich printoch aj na webe bude uverejnený z piatkového zápasu proti HC Košice, kde sme boli podľa slov pána Ľuptáka pustení na výnimku , a tým sa naša spolupráca končí.
Podľa slov pána majiteľa sme sa dozvedeli, že si klub HC Grotto Prešov vyberá médiá, ktoré majú vstup na štadión na konkrétny zápas.
Chcela by som Vás upovedomiť aj o tom, že našim čitateľom prinesieme informáciu o tom, prečo nebudú dostávať pravidelné informácie o prešovskom hokeji aj prostredníctvom printovej a webovej podoby s tým, že bude uverejnené aj celé znenie mailu, ktorý Vám zasielam.
Na základe incidentu, ktorý som opísala, sme sa teda rozhodli dať v našich týždenníkoch priestor iným športovým klubom, ktoré si to zaslúžia. Táto situácia mňa aj mojich kolegov veľmi mrzí, počas našej praxe sme sa s takýmto prístupom doposiaľ nestretli, a to sa pravidelne zúčastňujeme nielen kvalifikačných futbalových zápasoch, ale aj zápasov III. futbalovej ligy, kde sú pre nás vytvorené oveľa lepšie podmienky ako v extraligovom Prešove.

Na zápase HC Grotto Prešov vs. HC Košice, ktorý sa konal v piatok 19.11. o 18:30, sme sa zúčastnili, ako som už spomenula, traja redaktori z dvoch redakcií.
V rámci všetkých športových stretnutí je vždy možnosť, že sa akreditujú dvaja redaktori za konkrétnu redakciu. V našom prípade bol aj tento limit v poriadku. Keďže máme málo píšucich redaktorov, pán Pavel Galajda je novým a budúcim externým redaktorom, ktorého zaúčame v prípade, ak bude potrebné, aby zastúpil mňa alebo pána Daniela Dadeja – pravidelného pisateľa.
Naša práca nespočíva však iba v písaní, ale z hokejových stretnutí robíme pravidelne aj videozáznamy a, samozrejme, fotografie, ak nie je k dispozícii fotograf.

Redakcia Týždenníka MY Regionálne noviny - Noviny východu a Prešovské noviny

Zdroj: https://vychod.sme.sk/c/22787873/rozhodnutie-redakcie-o-neuverejnovani-clankov-hokejoveho-klubu-hc-grotto-presov.html

 

Najnovšie od Televízia TV7