Vytlačiť túto stránku

Deti už môžu písať Ježiškovi

 

Deti z celého Slovenska i sveta môžu aj v tomto roku písať Ježiškovi na adresu „Ježiško 999 99“, Slovenská pošta mu všetky odkazy doručí.

Dôležité je uviesť na pohľadnici či liste spiatočnú adresu. Pohľadnicu môžu poslať aj cez špeciálnu internetovú aplikáciu – mojapohladnica.sk. Spolu s odpoveďou im Ježiško pošle aj milý rozprávkový darček. Obľúbený projekt Vianočnej pošty dnes slávnostne otvorili generálny riaditeľ Slovenskej pošty Martin Ľupták, štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť a výkonná riaditeľka Poštovej banky Melinda Burdanová. „Slovenská pošta prináša už 23-tí ročník unikátneho projektu Vianočnej pošty, kedy môžu deti písať svoje tajné želania Ježiškovi. V tomto roku sme Ježiškovi do Rajeckej Lesnej doručili už takmer 1100 listov, z čoho 660 bolo zo Slovenska a zo zahraničných krajín dominovali Nemecko, Čína, Rusko, Taiwan, Hongkong i Francúzsko. Veľmi ma teší, že tento projekt, ktorý predznamenáva príchod najkrajších sviatkov v roku, si získava stále väčšiu obľubu,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Martin Ľupták.

Prvý list adresovaný Ježiškovi prišiel 21. júla 2021 od Emky zo Zvolena a prvý list zo zahraničia, konkrétne z Nemecka, prišiel 20. augusta 2021. Obsahom detských listov sú v prevažne zoznamy vytúžených darčekov, ktoré by si chceli nájsť pod vianočným stromčekom. Najčastejšie sú to hračky, školské aj športové potreby, knihy, tablety, spoločenské hry, ale aj živé zvieratká. „Som rád, že Slovenská pošta organizuje už 23. ročník Vianočnej pošty a okrem detskej radosti pestuje v deťoch aj zvyk posielať listy a písať perom. Je to písanie, ktoré je poctivé a má dušu, ktorá chýba e-mailom, chatom a sms-kám. Súťaž tiež podporuje detskú kreativitu a fantáziu. Verím, že Slovenskej pošte bude rok čo rok detských listov pribúdať,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť, ktorý sa stal patrónom tohtoročnej poštovej vianočnej známky.

„Pre deti je obdobie Vianoc jedno z najkrajších v roku a tento projekt celú predvianočnú atmosféru ešte viac umocňuje. V takomto náročnom období je nesmierne dôležité, aby deti dostávali pozitívne impulzy. Preto by sme si my dospeláci mali nájsť čas a spolu s nimi si z písania listu urobiť krásny zvyk a naplno si užiť tieto jedinečné okamihy. Je to zároveň príležitosť, kedy môžeme našim deťom pripomenúť, čo má v našich životoch skutočnú hodnotu. Veľmi nás teší, že aj vďaka našej pomoci sa všetky detské želania, sny a túžby pretavené do listov dostanú priamo k Ježiškovi,“ dodala Melinda Burdanová, výkonná riaditeľka Poštovej banky, ktorá je partnerom projektu Vianočná pošta.
Napísať Ježiškovi je veľmi jednoduché – svoje priania, odkazy, obrázky môžu deti posielať na akejkoľvek pohľadnici, prípadne môžu napísať list a poslať ho v obálke na adresu „Ježiško 999 99“ najneskôr do 17. decembra 2021. Pohľadnica sa dá poslať aj z mobilu či počítača cez aplikáciu Moja pohľadnica. Stačí si na www.mojapohladnica.sk zvoliť pohľadnicu zo šablóny Pošta Ježiškovi, napísať správu Ježiškovi a zadať objednávku. Slovenská pošta pohľadnicu vytlačí a doručí. Dôležité je uviesť aj spiatočnú adresu, aby Ježiško vedel, komu má odpísať. Ježiško odpovedá nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či v Braillovom písme. Vďaka generálnemu partnerovi Vianočnej pošty, Poštovej banke, pribalí aj milý rozprávkový darček. So správnou poštovou známkou je možné list či pohľadnicu poslať z ktorejkoľvek pošty alebo ich vhodiť do ľubovoľnej poštovej schránky.

Spoločne s listami môžu deti posielať Ježiškovi kresby, tie však musia byť na samostatnom hárku papiera. Odborná porota zo všetkých kresieb vyberie tú najkrajšiu, ktorá sa stane námetom budúcoročnej vianočnej známky. Podrobné informácie o Vianočnej pošte pre Ježiška a o súťaži sú dostupné na internetovej stránke www.vianocnaposta.sk.

Pozdravy, kresby, ale aj tie najtajnejšie želania môžu deti z celého sveta posielať Ježiškovi od roku 1999. Umožňuje to projekt Vianočná pošta, ktorého hlavným cieľom je šíriť radosť, dobré posolstvá, no predovšetkým podporiť tradície klasickej listovej korešpondencie. Na adresu „Ježiško 999 99“ prišlo od vzniku projektu viac ako 2 milióny pozdravov. Minulý rok putovalo na Ježiškovu adresu do Rajeckej Lesnej celkom 93 208 listov zo 42 štátov sveta. Najviac, vyše 91-tisíc listov dostal Ježiško zo Slovenska, z toho 164 bolo od nevidiacich. Top 10 zahraničných krajín, odkiaľ prišlo najviac detských listov sú: Česká republika, Rusko, Hongkong, Japonsko, Nemecko, Veľká Británia, Rakúsko, Ukrajina, Čína a USA. Vianočná pošta prišla aj od detí z exotických krajín, ako Mexiko, Malajzia, Singapur a Japonsko.

Vydanie poštovej známky „Vianočná pošta 2021“

Súčasťou otvorenia aktuálneho ročníka Vianočnej pošty je aj predstavenie špeciálnej vianočnej poštovej známky „Vianočná pošta 2021“, so špecifickým symbolom T2 50g, ktoré zodpovedá cene 65 centov. Námetom tohtoročnej príležitostnej poštovej známky z emisného radu „Vianočná pošta“ je kresba od Kristíny Gubienovej z Komárna. Dve zimne oblečené postavy pozorujú kométu, ktorá symbolizuje príchod Vianoc. Autorkou motívu FDC je Radka Ptáková z Turian. Jej farebný, veselý snehuliak s vianočnými ozdobami nás vyzýva k dobrej nálade a tešeniu sa na najkrajšie sviatky roka. Predlohou vianočnej pečiatky FDC je anjelik, tiež symbol Vianoc a čistej detskej úprimnosti. Autorkou kresby je Nelka Šoučíková z Banskej Štiavnice. Všetky kresby vybrala Realizačná komisia známkovej tvorby z obrázkov, ktoré boli poslané spolu s vianočnými listami v roku 2020. Grafickú úpravu výtvarných návrhov zhotovil grafický dizajnér Boris Meluš.

Zdroj: ts

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)