Vytlačiť túto stránku

Sprístupnia unikátny trenažér aj novú motorovú drezinu

Najstaršia prevádzkyschopná parná lokomotíva v strednej Európe vyrobená v roku 1884 Najstaršia prevádzkyschopná parná lokomotíva v strednej Európe vyrobená v roku 1884 Zdroj: Detská železnica

 

Košická detská historická železnica v Košiciach si v sobotu 9. októbra pripomenie 65 rokov od dokončenia trate Dňom železničky.

Pri tejto príležitosti návštevníkom predstavia veľké novinky. Na konečnej stanici Alpinka to bude jediný slovenský trenažér pre rušňovodičov umiestnený v reálnej kabíne a povozia sa na novej 10-miestnej motorovej drezine, ktorá obohatí ponuku detskej železnice o tzv. Rodinné vláčiky či mimoriadne jazdy.

Čermeľské údolie ožije v sobotu vlakmi, ktoré sa vo väčšom počte vykrižujú vo výhybni Vpred. Prevádzka na železničke síce pokračuje až do konca novembra, no túto sobotu cestujúci naposledy ocenia častejšie odchody. Počas Dňa železničky cestujú všetci za mimoriadne jednotné cestovné 4 €. Prvý vláčik z Čermeľa odchádza už o 9: 40, ďalšie o 10:20, 11:20, 12:00, 13:40, 14:20, 15:20 a 16.00.

Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu budú vlaky premávať bez obmedzenia, vo vlaku bude potrebný respirátor a dezinfekcia rúk. Program na Alpinke však už bude v režime OTP do 50 osôb. „Na konečnej stanici Alpinka o 12:30 verejnosti sprístupníme prvý trenažér pre rušňovodičov, ktorý je dielom našich šikovných dobrovoľníkov a mladých železničiarov. O pár minút neskôr tiež uvedieme do života novú motorovú drezinu, ktorá dokáže odviezť 10 cestujúcich,“ informuje o zaujímavej ponuke na najbližšiu sobotu Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice v Košiciach.

Skonštruovanie motorovej dreziny podporila oblastná organizácia cestovného ruchu Visit Košice s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR. Realizáciu unikátneho rušňovodičského trenažéra podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, s. r. o., prostredníctvom Karpatskej nadácie.

Na záver sezóny už tradične vedenie občianskeho združenia ocení dobrovoľníkov, ktorí sa zaslúžili o chod jedinej zachovanej detskej železnice na Slovensku. „Mladých ľudí chceme neustále podporovať a motivovať k dobrovoľníctvu. Vďaka nim sme aj v náročných podmienkach a covidových opatreniach mohli urobiť radosť štyrom desiatkam tisícov návštevníkom nielen z Košíc, ale z celého Slovenska ba i zahraničia,“ dodal Ľ. Lehotský, ktorý je hrdý na to, že v tejto sezóne pribudli noví rušňovodiči, kuriči a ďalší kvalifikovaní pracovníci z vlastných radov.

Vďaka novým posilám je železnička schopná ponúknuť už túto jeseň nový produkt vhodný pre rodiny a menšie skupiny pod názvom Rodinný vláčik. „Pri sprísňujúcich sa obmedzeniach to bude ideálny prostriedok, ako si užiť jazdu bezpečne, iba s vlastnou rodinou či bývajúcimi v jednej domácnosti. Vďaka drezine bude oveľa dostupnejšia možnosť objednať si súkromnú jazdu a prežiť nezabudnuteľné chvíle v Čermeľskom údolí. Stačí vyplniť formulár s presným dátumom a časom a môžete povoziť celú rodinu vtedy, kedy to vyhovuje vám. Rodinný vláčik je určený pre tých, ktorí nechcú sedieť doma, ale túžia vychutnať si jeseň a zimu netradične,“ približuje Ľ. Lehotský.

Návštevníci si počas celého Dňa železničky môžu vyskúšať simuláciu jazdy v reálnej kabíne rušňovodiča, povoziť sa na novej motorovej drezine, cyklo a pákovej drezine, či zažiť vyhliadku z ramena žeriava. V zábavnej aukcii strát a nálezov môžu zabojovať napríklad o bundy rôznych veľkostí, dioptrické okuliare či bábiky, ktoré našli dobrovoľníci vo vozňoch a ku ktorým sa doposiaľ nikto neprihlásil. Výťažok z aukcie bude použitý na ďalší rozvoj železničky. Novinkou bude aj reprezentatívny nástenný kalendár na roky 2022 – 2023 s historickými fotografiami zo života a minulosti detskej železnice.

Organizátori po konzultácii s hygieničkami vyzývajú návštevníkov k noseniu FFP2 respirátora, rozostupom a dezinfekcii rúk. Do vlaku je možné nastúpiť bez kontroly. Kapacita areálu na Alpinke bude limitovaná na 50 osôb v režime OTP. Pred vstupom do areálu sa návštevník preukáže platným certifikátom o očkovaní, prekonaní Covid-19 alebo testom a nechá kontaktné údaje. Viac sa o programe dozviete na www.detskazeleznica.sk Kapacita vlaku nie je obmedzená, limitovaný bude iba vstup na program na stanici Alpinka.

Zdroj: Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, o. z., 0905 496 426

Naposledy zmenené streda, 06 október 2021 07:59

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)