Vytlačiť túto stránku

Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po tretíkrát

Deň soli 2019 Deň soli 2019 Zdroj: https://muzeumsolivar.sk

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne s Múzeom Solivar má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.

Podujatie „Deň soli“ sa uskutoční v areáli Solivaru 4. septembra 2021. Deň soli 2018 bol prvým ročníkom kultúrneho podujatia, počas ktorého si organizátori pripomenuli historickú udalosť návštevy cisára Františka II. Habsburského, ktorý v roku 1800 uviedol do prevádzky Varňu František a zahájil tak výrobu soli varením zo soľanky. Návštevnosť podujatia bola vyše 1500 návštevníkov. V roku 2019 sa konal druhý ročník a podujatie navštívilo cez 2000 návštevníkov z celého východného Slovenska a nechýbali ani návštevníci od Bratislavy či Žiliny. V roku 2020 bolo kvôli pandemickej situácii podujatie presunuté na rok 2021.

Tretí ročník podujatia bude opäť bohatý na pestrý program pre rodiny s deťmi i jednotlivcov rôzneho veku. Pripravené budú ukážky varenia soli, tvorivé dielne pre deti, ochutnávka dobových jedál, stánky s remeslami či prezentácia novej pamätnej mince - Soľnobanského toliara, ktorú si zberatelia budú môcť počas podujatia aj zakúpiť. Táto pamätná minca bola vydaná pri príležitosti 450. výročia od začatia hĺbenia šachty Leopold, ktorá sa nachádza v budove Gápľa. Unikátna minca má priemer 40 mm a bola vyrobená v dvoch limitovaných edíciách (rýdze striebro a zliatina ZAMAC). Predná strana toliara zobrazuje budovu Gápľa, v ktorej sa nachádza šachta Leopold. Zadná strana toliara zobrazuje dvojhlavého orla s kráľovskou korunou, ktorý v jednej ruke drží meč a v druhej kráľovské žezlo. Takýto motív sa používal na grajciaroch v rokoch 1792 – 1835.


Nepochybne najlákavejšou časťou programu bude Živé múzeum, ktoré opäť pripravuje Lukáš Maťufka so svojim divadlom Portál. V objekte Četerní vďaka nim ožije príbeh z dávnej histórie soľného závodu.
Atrakciou budú aj mnohé expozície sklárskeho remesla z poľského mesta Krosno či ukážky remeselníkov a baníkov z partnerskej soľnej bane vo Wieliczke.
Novinkou múzea je aj nový dotykový infokiosk, v ktorom si môžu návštevníci virtuálne prezrieť všetky verejnosti sprístupnené a nesprístupnené objekty a v ktorom tiež nájdu ďalšie praktické informácie o múzeu.
Sklad soli slúžil po stáročia na uskladnenie, manipuláciu či distribúciu soli. Od októbra 2014 do septembra 2015 prechádzal objekt rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je reprezentatívny multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor určený pre výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity.

Naposledy zmenené nedeľa, 29 august 2021 17:21

Najnovšie od Televízia TV7