Vytlačiť túto stránku

Futbal aj počas prázdnin

Výzva pre malých futbalistov trénovať podľa online videí aj počas letných prázdnin

Školský rok je už skoro za nami a z viacerých dôvodov detským športovým krúžkom a turnajom príliš neprial. Kvôli obmedzeniam boli všetky, vrátane Majstrovstiev Slovenska vo futbale najmenších futbalistov McDonald's Cup, pozastavené. Školáci sa však už tešia na prázdniny. Organizátori chcú s deťmi zostať v nepretržitom kontakte, a to aj počas leta. McDonald's spolu so Slovenským futbalovým zväzom a záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR preto dokončili sériu futbalových tréningových videí. Popri individuálnych tréningoch sú na internete dostupné aj skupinové tréningy, ktorými sprevádzajú futbalista Bony a herec Oliver Oswald.

Prvú sériu online tréningov pripravil McDonald's Cup pod odborným vedením Slovenského futbalového zväzu a Grassroots koordinátorov ešte koncom februára tohto roka. Zamerané boli na individuálne cvičenia detí, vďaka ktorým mohli zlepšovať svoju kondíciu, vytrvalosť a pomáhať rozvíjať pohybové zručnosti v domácom prostredí. „Prvá séria video tréningov vznikla ako odpoveď na obmedzené stretávanie sa detí so svojimi kamarátmi a spolužiakmi. Pre deti sme preto pripravili jednoduché, zábavné a účinné aktivity, podľa ktorých mohli cvičiť aj samé doma. V druhej sérií online tréningov im prinášame efektívny návod na skupinové trénovanie a zlepšenie futbalových zručností,“ hovorí Lucia Polačeková zo spoločnosti McDonald’s. Unikátny postupový turnaj pre deti prvého stupňa základných škôl s názvom McDonald’s Cup organizuje McDonald’s už 22 rokov. „Vieme, že deti sa počas pandémie hýbali a športovali výrazne menej. Športové futbalové tréningy na doma boli záchranným kolesom, ako udržať s deťmi kontakt. Po uvoľnení covid opatrení sa rozbehli školské krúžky, telesná a športová výchova na školách, ktoré sú jedným z nástrojov, ako vrátiť deti zvyknuté na pravidelné tréningy do normálneho režimu,“ vysvetľuje Pavol Smutný zo sekcie MŠVVŠR SR pre šport a ďalej dodáva: „V týchto dňoch pripravujeme novú koncepciu školského športu, ktorej cieľom je pozrieť sa na pohybové a športové aktivity žiakov na školách komplexne a vytvoriť viac priestoru, nápadov a inšpirácie, ktoré podporia aktívny životný štýl školákov. Otvárame priestor pre zmysluplnú spoluprácu ministerstva, národných športových zväzov, ako je napríklad Slovenský futbalový zväz, a súkromného sektora, aká funguje aj v zahraničí. Príklad futbalovej súťaže pre najmenších - McDonald's Cup - je výbornou ukážkou úspešnej spolupráce.“

Pozrite si McDonald´s Cup video tréningy: https://mcdonaldscup.sk/videotreningy/

Pre deti, rodičov, učiteľov, telocvikárov, či lektorov aj do detských táborov
Všetky videá sú koncipované ako inštruktážny materiál pre pedagógov prvého stupňa základných škôl, učiteľov telesnej výchovy, či trénerov, a to aj do ďalšieho školského roka. Prinášajú im zrozumiteľný návod na prípravu hravého tréningového procesu. Videá sú tiež výbornou pomôckou pre mimoškolské zmysluplné súťažné aktivity aj po skončení klasického vyučovania. V lete ich zase môžu využiť organizátori detských a športových táborov.
„Deti sa na McDonald’s Cup pripravovali už doma prostredníctvom našich individuálnych online video tréningov. Aktuálne im prinášame ďalšiu možnosť na zdokonalenie pohybových schopností a futbalových zručností s loptou, tentoraz prostredníctvom skupinových tréningov,“ tvrdí koordinátor Grassroots futbalu SFZ Vladimír Lupták.

Spoznajte hviezdy videí
Druhou sériou tréningov učiteľov a malých futbalistov prevedie známy herec Oliver Oswald. Určite bude sledovať aj ďalšiu hráčsku kariéru futbalistu Bonyho a všetkých jeho šikovných spoluhráčov a spoluhráčok z McDonald's Cup tréningov.

Nový ročník McDonald's Cup-u od septembra
Do posledného, prerušeného ročníka turnaja McDonald's Cup sa minulý rok prihlásilo až 650 základných škôl. I keď sa situácia koncom roka zlepšila, školy nemali možnosť hrať súťaže s väčším počtom hráčov. Organizátori turnaja sa preto rozhodli pre pokračovanie a zrealizovanie aktuálneho ročníka cez druhú sériu online video tréningov. Nový, 23. ročník McDonald's Cup-u, by mal byť vyhlásený v septembri, teda začiatkom školského roka. „Veríme, že tieto skupinové video tréningy inšpirujú a motivujú chlapcov i dievčatá, aby sa opäť naladili na hranie futbalu, prilákajú ich späť na ihriská a zároveň pripravia na futbalové zápolenia v rámci nasledujúceho ročníka, počas ktorého nebude núdza o skvelé futbalové momenty a zážitky,“ dodáva Vladimír Lupták.

Organizátori veria, že aj vďaka dostupným tréningovým videám budú školáci skvele pripravení po lete nastúpiť do turnajového režimu. S prípravou na ďalší ročník turnaja by mali začať už teraz, aby sa dostali v nasledujúcom školskom roku do finále a zabojovali tak o titul Majstra Slovenska.

Všetky aktuality ročníka a tréningové videá nájdete na webovej stránke turnaja www.mcdonaldscup.sk v sekcii Video tréningy. Videá a návody nájdete aj na youtube McDonald's Cup SK a na facebookovom profile turnaja McDonald's CUP - Slovenská republika.

Zdroj: ts

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)