marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

6. ročník medzinárodného turnaja v boccii

V športovej hale Alexandra Wellness Hotela (www.alexandrawellnesshotel.sk) v Liptovskom Jáne uskutočnil v poradí už 6. ročník medzinárodného turnaja v boccii – Boccia Tatra Cup (BTC) – a to turnaj jednotlivcov aj turnaj párov a tímov.

Boccia je paralympijský, interiérový šport, založený na princípe hádzania loptičiek k cieľu (jack-u), svojou podstatou podobný pétanque-u alebo curlingu. Hlavným organizátorom turnaja bolo ZOM Prešov - občianske združenie ľudí so zdravotným postihnutím (www.zompresov.sk).

Medzinárodný turnaj BTC v kategórii jednotlivcov je priateľským, nebodovaným, ale kvalitným a prestížnym turnajom. Turnaj jednotlivcov BTC 2021 sa odohral 18. - 20.6.2021. Zúčastnili sa na ňom hráči zo špičky svetového rebríčka, ako aj hráči z národnej úrovne. V tomto roku sa celkovo zúčastnilo 44 hráčov zo 4 krajín: Slovensko (17), Česko (17), Chorvátsko (7), Slovinsko (3). Na turnaji boli zastúpené všetky kategórie hráčov – od BC1 až po BC4.

Na turnaj boli prihlásení aj štyria hráči z Poľska, avšak tesne pred turnajom boli nútení kvôli technickým komplikáciám svoju účasť zrušiť. Podobne aj hráči z Maďarska, ktorí prejavili veľkú ochotu sa turnaja zúčastniť nakoniec od účasti ustúpili kvôli protipandemickým pravidlám, ktoré v tom čase platili v ich krajine.

Medailisti:
BC1 – 1. Bašić Dora CRO, 2. Sajdak Roman CZE, 3. Cuřinová Kateřina CZE
BC2 – 1. Mezík Róbert SVK, 2. Kreibichová Jiřina CZE, 3. Minarech Peter SVK
BC3 – 1. Klohna Boris SVK, 2. Peška Adam CZE, 3. Čermáková Marcela CZE
BC4 – 1. Andrejčík Samuel SVK, 2. Balcová Michaela SVK, 3. Komar Davor CRO

Poradie krajín: 1. Slovensko (SVK) - (3-1-1), 1. Česká republika (CZE) - (0-3-2), 3. Chorvátsko (CRO) - (1-0-1), 4. Slovinsko (SLO) - (0-0-0).

O kvalite turnaja vypovedá aj účasť hráčov, ktorí sú vo svetovom bodovaní na popredných priečkach, medzi nimi Tomáš Král SVK BC1 (4), Samuel Andrejčík SVK BC4 (6), Davor Komar (12), Adam Peška CZE BC3 (8), Róbert Mezík SVK BC2 (12).

Medzinárodný turnaj párov a tímov sa odohral v dňoch 20.-21.6.2021. Turnaj párov a tímov BTC je od roku 2018 vôbec prvým veľkým turnajom párov a tímov na medzinárodnej úrovni na Slovensku a terajší 3. ročník potvrdzuje úspešné zavedenie jeho tradície. V pároch – dvaja proti dvom – súťažia hráči kategórie BC3 (páry BC3) a BC4 (páry BC4). V tímoch – traja proti trom – súťažia hráči kategórie BC1 a BC2 (aspoň jeden hráč v tíme musí byť kategórie BC1 a takisto musí byť súčasťou tímu jedna žena). Turnaja sa zúčastnilo 43 hráčov zo 4 krajín: Slovensko (17), Česko (16), Chorvátsko (7), Slovinsko (3). Niektoré páry a tímy boli postavené aj z hráčov z viacerých krajín.

Víťazmi v kategórii tímov BC1/BC2 sa stali:
1. Kurilák, Král, Kudláčová, Mezík, SVK/1 (KKKM)
2. Blažková, Cuřinová, Petrák, Žabka, CZE/1 (BCPŽ)
3. Bašić, Frković, Wagner, Turković, CRO (JDB)

Víťazmi v kategórii párov BC3 sa stali:
1. Peška, Čermáková, CZE (PČ)
2. Klohna, Škvarnová, Tižo, SVK (KŠ)

Víťazmi v kategórii párov BC4 sa stali:
1. Andrejčík, Balcová, SVK/1 (AB)
2. Marsín, Procházka, CZE/2 (MP)
3. Bajtek, Kaas, Chlouba, CZE/1 (BKCH)


Tradícia kvalitného, medzinárodného turnaja v našom regióne úspešne pokračuje. Medzinárodný turnaj v boccii na Slovensku sa dostáva do povedomia nielen v okolitých štátoch, ale aj v širšom okolí. Hoci je slovenská reprezentácia vo svetovej boccii veľmi úspešná, k hre s kvalitnými, zahraničnými hráčmi sa ostatná väčšina slovenských hráčov boccie nedostane. Podobne je to aj so zahraničnými účastníkmi z národnej úrovne. Pre mnohých športovcov boccie, je možnosť zahrať si aj s inými hráčmi, ako sú bežne zvyknutí v súťažiach na národnej úrovni, cennou a dôležitou skúsenosťou.

Medzinárodný turnaj pozostával so zápasov v základných skupinách a následných vyraďovacích, finálových zápasov. Športová hala, prepojená s hotelom je prístupná a prijateľne bezbariérová. Hralo sa na siedmich kurtoch s palubovkovým povrchom. Ubytovanie účastníkov a organizátorov bolo zabezpečené v Alexandra Wellness Hoteli v Liptovskom Jáne.

Napriek stálej prítomnosti pandemickej hrozby v našom regióne sa nám podarilo zorganizovať bezpečnú spoločenskú akciu, kde sa mohli ľudia po dlhom čase izolácie znova stretnúť a rozvíjať zdravé sociálne kontakty. Turnaja sa zúčastnili hráči slovenskej reprezentácie boccie, ktorým po dlhej turnajovej odmlke poslúži ako dobrý odrazový mostík pre nadchádzajúcu paralympiádu v Tokyu. Na konci podujatia sa jeho účastníci otestovali antigénovými testami a výsledky testovaných osôb boli v každom jednom prípade negatívne.



Rozhodcovia:

Grega Matúš (H.R.), Andrejčíková Ľudmila, Kargerová Kateřina, Sabatula Rastislav, Kocúrová Kristína, Svat Ľubomír, Urban Csaba, Kondela Ľuboš, Křivan Robert, Lenártová Mária, Nosek Vladimír, Pagáč Martin, Jozef Fejerčák

Časomerači:

Tomaško Martin, Tomašková Inga, Klohnová Tamara, Dvorčák Dominik, Lysáková Janka, Franeková Marcela, Franek Štefan, Mačová Anna, Bonk Marcel, Tatarko Ladislav, Varga Richard, Levčíková Paula, Kondela Filip

Obslužný personál:

Fabiánová Mária, Baňasová Lucia, Tury Lukáš, Halzová Sylvia

Usporiadateľ:

Riaditeľ turnaja: Boris Klohna
Technický riaditeľ turnaja: Mgr. Ondrej Bašták Ďurán
Ozvučenie: Jozef Sirotňák

Grafický dizajn:

PaedDr. Anna Mačová

Hlavný podporovateľ:

Projekt je spolufinancovaný vládami Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska prostredníctvom Vyšehradských grantov z medzinárodného spoločenstva Visegrad Fund. Poslaním fondu je rozvíjať nápady na udržanie regionálnej spolupráce v strednej Európe.

Zahraničný partneri projektu:

Sportovní club Jedličkova ústavu Praha, Česká Republika
FODISZ - Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége, Maďarsko
PROMETEUS - Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych Ruchowo ich Rodzin i Przyjaciół, Poľsko

Sponzori a partneri podujatia:

• Žilinský samosprávny kraj
• Mesto Liptovský Mikuláš
• Pictus – grafické štúdio
• Bashto Sports
• PRERAG, združenie – Prešovská rozvojová agentúra
• St Crux Pharma, s.r.o.
• ART Troliga – výroba reklamy
• ARES, s.r.o – prekonajme spolu bariéry

Zroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.