marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja

OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov prevzala cenu

V Grand Hoteli Bellevue Horný Smokovec sa 20. júna 2021 uskutočnilo odovzdávanie ocenení Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja, ako súčasť otvorenia letnej sezóny vo Vysokých Tatrách. Anketa sa konala za rok 2020, ale epidemická situácia doteraz nedovolila ocenenia slávnostne odovzdať. Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu v kategórii AntiCovid získala aj OOCR „Šariš“ - Bardejov za zveľaďovanie a investície do turistickej infraštruktúry v regióne. Cenu prevzal z rúk predsedu VÚC Prešovského kraja Milana Majerského jej riaditeľ Radomír Jančošek.

Pri preberaní ceny R.Jančošek povedal: ,,Je pre mňa veľkou cťou preberať túto cenu. Našu Oblastnú organizáciu „ŠARIŠ“- Bardejov to zároveň motivuje a zaväzuje k ďalším aktivitám pre rozvoj nášho regiónu. Dôležité je, že aj relatívne malá organizácia dokáže veľké veci, pozdvihnúť a zviditeľniť svoj región. Chcem poďakovať mestu Bardejov, a.s. Bardejovské Kúpele, našim členom a zároveň predsedníčke Ing. Tamare Šatankovej, za vynikajúcu spoluprácu a dôveru ktorú mi prejavili počas 9-tich rokov ako výkonnému riaditeľovi. Som veľmi rád, že svoje doterajšie skúsenosti a poznatky v oblasti cestovného ruchu, ktoré som získal doma a v zahraničí môžem aplikovať a úspešne realizovať v našom regióne Šariš Bardejov. Dovoľte mi, aby som týmto poďakoval aj riaditeľovi Krajskej oblastnej organizácie z Prešova Mgr. Martinovi Janoškovi s ktorým sme spoločne úspešne realizovali časť našich projektov. Perla Horného Šariša, mesto Bardejov UNESCO, nádherné Bardejovské Kúpele a ich liečivé účinky a minerálne vody, sú obrovským bohatstvom a pokladom ktorý máme. Našim cieľom bude aj naďalej pokračovať v propagácií tohto malebného regiónu a v budovaní spoločnej značky „ŠARIŠ“- BARDEJOV doma aj v zahraničí.“

Ani v pandémii sa nevzdali
Aj OOCR „Šariš“ - Bardejov zastihla ťažká doba pandémie a opatrenia na jej elimináciu. Mnohé subjekty cestovného ruchu skrachovali a mnohí sú na tom zle. ,,Ale ani na chvíľu sme nezapochybovali o tom, že je len otázkou času, kedy sa vrátia turisti, hostia, klienti do našich zariadení a s nimi sa vrátia tržby a zamestnanosť. I keď pomaly, ale predsa ten čas prichádza. Náš najväčší firemný člen –Bardejovské Kúpele, a.s., už hlási nadpolovičné obsadenie kapacít, leto vyzerá ešte sľubnejšie. Zapĺňajú sa aj reštaurácie a kúpaliská. Dali sme si záležať na tom, aby sme ani v najväčšom lock-downe neprerušili komunikáciu s verejnosťou, s našimi vernými zákazníkmi. Pravidelne sme ich informovali o tom, čo sa už dá a čo sa bude dať podnikať v oblasti turizmu. A oni na nás nezabudli, vracajú sa a sú vďační za každú novinku. Činnosť našej OOCR berieme ako službu verejnosti,“ konštatoval R.Jančošek.

Ocenili budovanie infraštruktúry, udržanie zamestnancov i návštevníkov
Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja organizuje KOCR od roku 2014. Hlavnou úlohou je oceniť a motivovať ľudí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu v Prešovskom kraji, pomáhajú pri jeho rozvoji a môžu byť vďaka svojim kvalitám vzorom pre ostatných. V kategórii AntiCovid ocenila KOCR Severovýchod Slovenska tri organizácie, ktoré v rámci pandemickej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19, podnikli najväčšiu snahu o udržanie si zamestnancov, ako aj návštevníkov. OOCR „Šariš“ – Bardejov ju získala za zveľaďovanie a investície do turistickej infraštruktúry v regióne. Výsledkom činnosti OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov v posledných rokoch je napríklad to, že obnovené značenie turistických chodníkov v okolí Bardejova a Bardejovských Kúpeľov dosahuje dĺžku takmer 40 km.

Okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa za posledné roky stalo atraktívnou lokalitou pre detských i dospelých cykloturistov, bežcov a peších turistov a pre rodinnú turistiku. Sieť navzájom prepojených šiestich horských cyklotrackov má cca 10 km. Tvoria ju liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka, Herkules, zjazdový Kráľovský singletrack s dĺžkou 1,3 km, ktorý bol vybudovaný v roku 2020, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Cyklochodník z Bardejova na Mníchovský potok je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy AQUAVELO (230 km).

Pamiatky na vojny, príroda, história, liečivé vody
Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. Sú tu udržiavané pomníky padlým, cintoríny, zákopy a opevnenia, v teréne rozmiestnená bojová technika a k tomu všetkému múzeá a muzeálne expozície. Deti, ale aj dospelí si tu môžu doslova ohmatať tanky, delá, lietadlá a vojenskú techniku, nazrieť do bunkrov a zvrchu sa pozrieť na bojiská, či vidieť miesta odpočinku tisícok mŕtvych. Všetko je to obklopené zachovanou prírodou s dobre značenými turistickými trasami, miestami na odpočinok a opekanie. K dispozícii sú aj pamiatky UNESCO.
K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), prevádzkuje Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku a Vyhliadkovú vežu na Dukle v katastri Vyšného Komárnika.
V Bardejovských Kúpeľoch majú hostia na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie v luxusnom štvorhviezdičkovom kongresovom hoteli. Tento hotel je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav. V Bardejovských Kúpeľoch pre milovníkov športu kúpele ponúkajú 6 tenisových kurtov, squashové ihrisko, bowling bar, petang, minigolf, požičovňu bicyklov.
V meste Bardejov môžu návštevníci obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a hrad Zborov.

Drevené kostoly
V okrese Bardejov k nim patria: Hervartov (zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolík v skanzene Svidník, ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal (zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Príkra, Dobroslava.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Zdroj: ts

Naposledy zmenené streda, 23 jún 2021 07:58
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.