marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V krásnom romantickom prostredí talianskej riviéry sa odohráva nepravdepodobné, ale o to silnejšie priateľstvo medzi chlapcom a morskými príšerkami prezlečenými za človeka.

Pôvodný celovečerný animovaný film od štúdií Disney a Pixar s názvom “Luca” je zábavný a dojemný príbeh o priateľstve, vystúpení z našej komfortnej zóny a o dvoch dospievajúcich morských príšerkách, ktoré zažívajú leto, ktoré zmení ich život. “Tento film je o priateľstvách, ktoré nás menia,” hovorí režisér Enrico Casarosa. “Je to ľúbostný list letám našej mladosti – tým rokom, ktoré nás formujú v tom, kým sme,” dodáva producentka Andrea Warren, “Je to magický príbeh o dospievaní a o spomienke na ľudí, ktorí nás formovali po ceste životom v detstve.”


Hotel Luca sa nachádza v krásnom prímorskom meste na talianskej riviére a je príbehom o jednom chlapcovi, ktorý zažíva nezabudnuteľné leto plné zmrzliny, cestovín a nekonečných jázd skútrom. Luca zažíva tieto letné dobrodružstvá spolu so svojím novonadobudnutým najlepším priateľom Albertom, ale všetka zábava je ohrozená hlboko ukrytým tajomstvom: obaja sú totiž morské príšerky z iného sveta, ktorý sa nachádza tesne pod hladinou mora.
Animovaný film vytvorili tvorcovia filmov V hlave, Toy Story či Coco.

Fascinovaní ľudským životom
„Luca je plachý, zdvorilý introvert, ktorý dodržiava pravidlá, ale má tajnú túžbu vidieť svet a dozvedieť sa o ňom čo najviac,“ hovorí scenárista Jesse Andrews. „No celý život ho učia, že morské príšery nesmú vychádzať nad hladinu, kde sa však očividne dejú práve tie zaujímavé veci.“
Keď sa zoznámi s Albertom, zážitky sa ešte len začínajú. Albert už totiž o ľudskom svete čo-to vie a Luca je jeho poznatkami fascinovaný. “Alberto ho doslovne vytiahne z vody a zisťujeme, že keď morské príšery uschnú, menia sa na ľudí,” hovorí Casarosa a dodáva, že inšpirácia išla od chobotníc, ktoré sa dokážu maskovať, meniť svoj tvar a vzhľad. Alberto s Lucom tak môžu chodiť medzi ľudí a spoznávať ich a ich svet, musia si dať pozor iba na jednu vec - nesmú sa namočiť. Ak zmoknú alebo ich niekto čo i len ofŕka, menia sa totiž opäť na morské príšerky.

Nádhernú taliansku atmosféru prináša taliansky režisér
Kto iný by najlepšie sprostredkoval jedinečnú a estetickú taliansku atmosféru, ak nie Talian? „Mal som to šťastie, že som vyrastal v Janove, prístavnom meste na talianskej riviére,“ vraví Casarosa, „Pobrežie tam má svojský charakter, je veľmi strmé, pretože priamo z mora vystupujú hory. Mestá tam zamrzli v čase a sú veľmi malebné. Vždy som si predstavoval, že sú to príšerky vyliezajúce z mora.“ Detstvo strávené v Janove však nestačilo, tvorcovia pred tvorbou filmu podnikli dve prieskumné cesty na talianskom pobreží. „Prešli sme si veľa rôznych mestečiek,“ hovorí režisér, „Človek musí naozaj naživo okúsiť tie štruktúry, svetlo, vodu, starobylosť, chute. Spoznávanie miestnej kuchyne bola veľká vec.“
Na svoje si tak pri sledovaní prídu nielen malí, ale aj dospelí, pre ktorých bude film príjemnou spomienkou na dovolenky v talianskych prímorských destináciách či jednoducho pripomienkou toho, pre čo Taliansko azda všetci milujeme. Dušu hladiaci príbeh a spomienky na detstvo a mladé roky sú ďalšími príjemnými bonusmi k tomu.

Film do slovenských kín prináša distribučná spoločnosť CinemArt SK už 17. júna 2021.

Naposledy zmenené streda, 16 jún 2021 11:17
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.