marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom

Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
Cestujúci budú môcť po novom platiť v autobusoch prímestskej dopravy virtuálnou dopravnou kartou. Novinku zavedie od leta Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Košický samosprávny kraj (KSK) v rámci integrovaného dopravného systému.
„Ak chceme pritiahnuť ľudí do verejnej dopravy, musíme im ponúknuť moderné cestovanie. Jedným z prvých krokov je platba mobilným telefónom cez virtuálnu dopravnú kartu. Ide o jednoduchý a moderný spôsob úhrady cestovného. Po nástupe do autobusu postačí, aby mali cestujúci zapnutú funkciu NFC a priložili mobil k čítaciemu zariadeniu. Cena lístka sa automaticky odpočíta z kreditu na virtuálnej karte. Na túto kartu v mobile si cestujúci budú môcť nahrávať aj mesačníky a ďalšie predplatné lístky, ktorých platnosť sa pri nástupe do vozidla overí priložením k čítaciemu zariadeniu. Vybavenie cestujúcich tak bude jednoduché a rýchle, čo pomôže zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Pre používanie virtuálnej dopravnej karty je potrebný smartfón s operačným systémom Android vo verzii minimálne 5.1 a podporou technológie NFC. V budúcnosti sa počíta s rozšírením služby aj na mobilné telefóny s operačným systémom iOS. Pre využívanie virtuálnej karty v doprave nie je potrebný internetový signál. „Prednosťou virtuálnej karty bude výrazne výhodnejšia cena oproti úhrade v hotovosti alebo bankovou kartou. Ide o modernú technológiu, ktorá umožní jednoduchšie a praktickejšie cestovanie, a to hlavne mladým ľuďom, ktorých chceme motivovať, aby využívali verejnú dopravu. V súčasnosti má pri sebe mobil každý a nepretržite, takže cestujúci si už nebudú musieť dávať pozor na to, aby si nezabudli dopravnú kartu doma a navyše, uvoľní sa aj miesto v peňaženke. Kredit na virtuálnej karte bude možné dobíjať u vodiča, aj online prostredníctvom aplikácie, ktorá ponúkne prehľad o zostatku na karte a všetkých transakciách,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
Pre získanie virtuálnej dopravnej karty je potrebné mať v mobile nainštalovanú aplikáciu Google Pay a aplikáciu UBIAN, ktorá ponúka aj vyhľadávanie spojení a zastávok, informácie o aktuálnych meškaniach a umožňuje dobíjanie kreditu na dopravnej karte.
Virtuálna dopravná karta bude platiť u všetkých dopravcov zapojených do tarifného systému IDS Východ (ARRIVA Michalovce, BUS Karpaty, eurobus, SAD Humenné, SAD Poprad a SAD Prešov). Okrem mobilnej aplikácie UBIAN ju bude možné dobíjať aj prostredníctvom e-shopu na www.ubian.sk, taktiež u vodiča v autobuse a v zákazníckych centrách dopravcov.

Virtuálna karta prinesie cestujúcim identické výhody ako klasická plastová dopravná karta, ktorá samozrejme zostáva v platnosti naďalej. Bude na ňu možné nahrávať alebo prostredníctvom nej uhrádzať všetky typy cestovných lístkov za rovnakú cenu ako pri platbe klasickou dopravnou kartou. Novinka súvisí so zmenou tarify z kilometrickej na zónovú.
Najvýhodnejšie cestovné bude pri platbe dopravnou kartou (klasickou alebo virtuálnou). Cestujúcim, ktorí dopravnú kartu nemajú, odporúčajú samosprávy vybaviť si ju u svojho dopravcu. Pri platbe v hotovosti a bankomatovou kartou bude cena oproti platbe dopravnou kartou vyššia o 0,50 eur pri základnom cestovnom, v priemere o 0,27 eur pri zľavnenom a priemerne 0,10 eur pri osobitnom cestovnom.

Zdroj: PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.