marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Štyria svätenci prijali diakonát

Štyria svätenci prijali diakonát Autor foto: Pavol Pastornický

Štyria svätenci prijali diakonát z rúk arcibiskupa Babjaka

V nedeľu 6. júna v gréckokatolíckej Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove slávil vladyka Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup metropolita archijerejskú svätú liturgiu, pri ktorej svätým tajomstvom rukopoloženia ustanovil štyroch nových diakonov Prešovskej archieparchie. Túto ničím nezaslúženú Božiu milosť diakonskej vysviacky prijali Martin Grošík, Jakub Jasik, Dávid Rybovič a Dávid Zimovčák.

Vladyka Ján v homílii prirovnal evanjeliové povolanie prvých učeníkov k tomu volaniu, ktoré začuli aj svätenci pred niekoľkými rokmi. Povedať áno na Božie volanie, je však podľa vladyku len prvý dôležitý krok. Tie ďalšie kroky majú prinášať kňazovi neustálu túžbu rásť v láske, v dôvere v Krista a tak pomáhajú pokračovať v prvotnom odhodlaní kráčať v službe za našim Spasiteľom. Svätencom ďalej pripomenul, že nepriateľ, zlý duch, im bude stavať prekážky do cesty, no tie s Božou pomocou a vo vytrvalej modlitbe budú zvládať prekonávať. „Bratia, čoskoro diakoni, prekážky sú na to, aby sa zdolávali a tiež na to, aby sme v nich zosilneli a porástli. Lebo Pán Boh, ktorý nám dal slobodnú vôľu, hoci aj dopustí mnohé ťažkosti či prekážky, chce nám cez ne jednak ukázať ľudskú slabosť a krehkosť, no zároveň vždy dodá aj potrebnú silu, aby sme tieto ťažkosti zvládli,“ povedal v homílii arcibiskup.

Diakonské svätenie nasledovalo po skončení anafory pred prositeľnou ekténiou. Po predstavení kandidátov svätiteľovi a po ich vzájomnom pozdrave, svätenci trikrát obchádzali prestol a bozkávali jeho štyri rohy, aby tak vyjadrili svoje zasnúbenie s miestom, kde odteraz už budú aktívne slúžiť v tesnej blízkosti pri slávení svätých tajomstiev.



Nasledovala podstatná časť diakonskej vysviacky – rukopoloženie, počas ktorého arcibiskup Ján sa modlil jednotlivo nad hlavami svätencov modlitbu: „Božia milosť, ktorá chorých vždy uzdravuje a to, čo im chýba, dopĺňa, ustanovuje bohabojného poddiakona na diakona. Prosme, aby naň zostúpila milosť presvätého Ducha a všetci volajme: Pane, zmiluj sa.“

Po prosbách za kandidátov, aby vykonávali svoju službu plný Svätého Ducha, viery, lásky, sily a svätosti, bol obrad svätenia zavŕšený odovzdaním evanjeliára a kadidla, predmetov, ktoré budú diakoni najviac používať. Následne sa svätenci zapojili do slávenia svätej liturgie už ako diakoni.

Na konci slávnosti diakon Dávid Rybovič poďakoval vladykovi Jánovi, že ich svojím rukopoložením uznal za hodných prijať prvý stupeň kňazstva a poprosil prítomných o modlitby, ktoré budú svätenci potrebovať vo svojej budúcej kňazskej službe.

Kňazské vysviacky sa uskutočnia už najbližšiu nedeľu 13. júna o 10.00 hod. v mariánskej bazilike minor v Ľutine.

Zdroj: Michal Pavlišinovič

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.