marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Témy: Novinky vo verejnej autobusovej doprave; Podporených ďalších 29 žiadateľov o pomoc; Portál PSK pre čakateľov na očkovanie

Novinky vo verejnej autobusovej doprave
Na východe Slovenska príde k zmene v systéme cestovných lístkov v prímestskej autobusovej doprave, tak aby bol jednoduchší a pre cestujúcich užívateľsky výhodný. Rovnako sa zjednotia všetky zľavy v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji. Zmeny súvisia s prechodom na zónovú tarifu. K jednorazovým neprestupným lístkom pribudnú prestupné lístky. Milan Škorupa, konateľ IDS Východ: "Cestujúci napríklad v prípade cesty z Bardejova do Košíc s prestupom v Prešove si kúpi už len jeden cestovný lístok, pričom takáto jazda ho vyjde výhodnejšie, ako by si kupoval lístok na každý spoj." Na pravidelných cestujúcich čakajú aj množstevné zľavy, a to v novom produkte Časových predplatných lístkov. Radovan Hužvík, konateľ IDS Východ. "A čím je dlhšia platnosť cestovného lístka, tak tým je výhodnejšia cena cestovného na jednu jazdu." Milan Škorupa, konateľ IDS Východ: "Je to nástroj aj zrýchľovania cestovania, keďže prostredníctvom týchto lístkov skracujeme nástup cestujúcich."

Ušetria predovšetkým tí, ktorí pri platbe uprednostnia dopravnú kartu pred hotovosťou. Pripravené sú aj výhodné balíky pre rodiny a seniorov. Radovan Hužvík, konateľ IDS Východ. "A to je víkendové cestovné pre rodiny s deťmi, kedy každý člen rodiny zaplatí len jedno euro na každý spoj, ktorý využije bez ohľadu na precestovanú vzdialenosť. Nová zľava pre seniorov od dovŕšenia 63 rokov veku. Po novom pribudne aj jednodňový lístok na neobmedzené cestovanie v rámci celého východného Slovenska. Všetky zmeny v autobusovej doprave majú začať platiť od leta.


Podporených ďalších 29 žiadateľov o pomoc
Správna rada Nadácie PSK pre podporu rodiny zhodnotila na svojom zasadnutí rok 2020. Rok poznačený koronakrízou sa odrazil aj na zvýšenom počte žiadostí o podporu z nadačného fondu. Viktor Guman, správca Nadácie PSK pre podporu rodiny: "Sme podporili takmer sto rodín sumou skoro 63-tisíc eur. Čiže je to slušné číslo. Je v tom zahrnutá aj mimoriadna situácia, ktorá bola." Martin Meričko, poslanec ZPSK (Humenné): "V humenskom okrese počas povodní sa vyhovelo nejakým 29-tim, vo výškach od 900 do 200 eur v rámci toho." Jozef Kmec, poslanec ZPSK (Bardejov): "Nadácia pomáha práve tam, kde nevie pomôcť štát alebo kde nemôže pomôcť štát určitým rodinám a konkrétnym osobám pri konkrétnych napríklad živelných pohromách alebo rodinných tragédiách." Správna rada Nadácie PSK pre podporu rodiny zároveň rozdelila ďalšie financie rodinám a jednotlivcom, ktorí sa na ňu obrátili so žiadosťou o pomoc. Medzi 29 žiadateľov bolo rozdelených takmer 17-tisíc eur. Viktor Guman, správca Nadácie PSK pre podporu rodiny: "Kde sa rieši rehabilitácia zdravotne postihnuté deti, kde sa riešia základné životné potreby, kde sa rieši aj pomoc pri úprave bytom na bezbariérové." Osud niektorým ľuďom - žiadateľom o pomoc – pripravil situácie, kedy bolo potrebné poskytnúť pomoc opakovane. Viktor Guman, správca Nadácie PSK pre podporu rodiny: "Sme vyhoveli druhý, dokonca aj tretíkrát, kde to má zmysel, kde to má význam. Sú to väčšinou také rehabilitačné cvičenia alebo ťažké, veľmi siné operácie." Martin Meričko, poslanec ZPSK (Humenné): "Spätná väzba je tam v rámci toho, lebo sa prechádzajú klienti či fakt tú pomoc potrebujú, kontaktujú sa starostovia a tak ďalej. " Nadácia PSK pre podporu rodiny je pripravená v tomto roku pomôcť ďalším, ktorí bojujú s krízovými situáciami, rovnako však privíta príspevky a dary, ktoré takúto pomoc umožnia.

 
Dobré vzťahy na východ od hraníc
Zlepšenie pandemickej situácie začalo priať aj rozvoju medzinárodnej spolupráce. Predseda PSK Milan Majerský sa na pôde župného úradu stretol s novovymenovaným gubernátorom Zakarpatskej oblasti Anatolijom Poloskovom. Anatolij Poloskov, gubernátor Zakarpatskej oblasti: "Veľmi dôležitými témami pre nás sú výstavba ciest, rozvoj cestovného ruchu a výmena našich skúseností. Dotkli sme aj aktuálnej témy opatrení a ochrany zdravia, a bolo to veľmi prínosné. " Milan Majerský, predseda PSK: "Z konkrétnych a najväčších zámerov, ktorý dlhodobo presadzujeme, je hraničný priechod pre peších a cyklistov Ulič – Zábriď a na tom chceme stavať aj ďalší rozvoj a intenzívnu apeláciu na ústredné orgány štátnej správy či už na Ukrajine alebo na Slovensku, aby sme mohli tento malý prihraničný styk konečne spustiť." Rokovania sa týkali tiež projektu Poloniny Trail. Obojstranný záujem je i na pokračovaní tradičného cezhraničného podujatia na východnej hranici Deň priateľstva – Deň dobrosusedstva.


Portál PSK pre čakateľov na očkovanie
Prešovský samosprávny kraj zriadil vo vlastnej réžii registračný portál. Určený je pre obyvateľov Prešovského kraja, ktorí čakajú na pridelenie termínu očkovania či preočkovania neprimerane dlhý čas. Na portáli sa môžu registrovať ľudia, ktorým ubehlo od očkovania prvou dávkou vakcíny AstraZeneca viac ako 11 týždňov a nedostali pozvanie na preočkovanie. Systém slúži aj pre registráciu na očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNtech vo veľkokapacitných očkovacích centrách PSK. Otvorený je pre osoby od 16 rokov.

Zdroj: PSK

Naposledy zmenené piatok, 04 jún 2021 09:42

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.