marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Nový liturgický priestor Autor: Teodor Maroš Kosť

V Krásnom Brode posvätil arcibiskup Babjak nový liturgický priestor

V nedeľu 30. mája sa v Krásnom Brode pri zrúcaninách monastierskeho chrámu otcov baziliánov uskutočnila archieparchiálna odpustová slávnosť sviatku Zostúpenia Svätého Ducha. Hlavným slúžiteľom bol prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ, spolu s ním koncelebrovali medzilaborský protopresbyter Ján Blaško, protoihumen otcov baziliánov Vladimír Juraj Sedláček a viacerí kňazi. Tohtoročná odpustová slávnosť bola výnimočná tým, že bola spojená s posviackou nového liturgického priestoru.

V úvode slávnosti otca arcibiskupa a všetkých prítomných privítal otec Metod Bilančík. Po obradoch posvätenia nasledovala archijerejská svätá liturgia, počas ktorej vladyka Ján v homílii povzbudil veriacich, aby sa v živote usilovali nadobudnúť dary a ovocie Svätého Ducha a nechali sa ním viesť. Na základe príkladu jednej rehoľnej sestričky z Ruska povzbudil veriacich, aby vyprosovali spásu svojim blízkym a usilovali sa s nimi, už tu na zemi žiť v láske.

V závere svätej liturgie sa otec protoihumen poďakoval vladykovi za posvätenie liturgického priestoru a za jeho prítomnosť na odpustovej slávnosti a povzbudivé slová v homílii. Vladyka Ján poďakoval otcom baziliánom za výstavbu nového dôstojného liturgického priestoru a že sa starajú o pútnické miesto.

Slávnosť bola ukončená myrovaním. Aj napriek nepriaznivému počasiu sa svätá liturgia slávila v novoposvätenom liturgickom priestore za hojného počtu domácich, ale aj veriacich z blízkeho okolia.

Popoludní arcibiskup Ján v sprievode ďalších kňazov navštívil vo Výrave otca Vasiľa Daceja, titulárneho arcidekana. Otec Vasiľ je služobne najstarším kňazom v Prešovskej archieparchii. V marci tohto roku slávil 65. výročie kňazstva. Pôsobil vo farnostiach Vislanka, Slavkovce, Podhoroď, či Helcmanovce. Ako rodák z Výravy je na odpočinku v miestnom centre sociálnych služieb. V srdečnom rozhovore spoločne s vladykom spomínali na roky kňazstva a na význam jednoty cirkvi. Vladyka zaželal otcovi Vasiľovi veľa Božích milostí, pevného zdravia a udelil jemu aj prítomnému personálu archijerejské požehnanie.

Zdroj: René Fečko, Vladimír Noga

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.