Vytlačiť túto stránku

50 online účastníkov

V utorok 11. mája na sviatok blaženého hieromučeníka Vasiľa Hopka zorganizovala Katedra systematickej teológie Gréckokatolíckej teologickej fakulty PU v Prešove v spolupráci s Domom liturgie a spirituality online vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou s názvom Stavroforný protojerej prof. ThDr. Vojtech Boháč, PhD. ako liturgista. Zúčastnilo sa jej okolo 50 online účastníkov z domova i zo zahraničia.

Úvodný blok sa začal molebenom k blaženému hieromučeníkovi Vasiľovi Hopkovi, ktorý viedol dekan GTF PU v Prešove Peter Šturák. Práve z rúk biskupa Vasiľa Hopka prijal prof. Boháč (1950 – 2021) v júni 1974 v prešovskej katedrále sv. Jána Krstiteľa kňazské svätenie. A bol to práve bl. hieromučeník Vasiľ Hopko, ktorý často opakoval biblický výraz „vsja po činu“, ktorý rád používal aj prof. Boháč. Po skončení molebenu sa dekan GTF PU v Prešove prihovoril účastníkom konferencie svojím úvodným slovom. Po ňom Marek Petro predniesol spomienku vedúceho Katedry systematickej teológie na prof. Boháča. Prvý blok tejto konferencie uzavrel syn zosnulého profesora Boháča, Vojtech Boháč ml., synkel Košickej eparchie, ktorý vyjadril svoju vďaku a blízkosť so všetkými účastníkmi tohto odborného podujatia.

Druhý blok vedeckej konferencie patril predovšetkým veľmi vzácnym zahraničným hosťom. Ako prvý hovoril István Ivanscó, emeritný profesor Gréckokatolíckeho teologického inštitútu sv. Atanáza z Nyíregyházy v Maďarsku a dlhoročný priateľ prof. Boháča, na tému Prítomnosť a význam prosby „Pane, zmiluj sa“ v posvätných obradoch gréckokatolíckej cirkvi. Po ňom nasledovala prednáška riaditeľa Liturgického inštitútu na Pápežskej univerzite sv. Jána Pavla II. v Krakove v Poľsku Przemysława Nowakowského CM, v ktorej sa tento profesor podrobnejšie venoval téme pneumatologického charakteru liturgie sviatostí v byzantskom obrade. Zároveň vyzdvihol prínos prof. Boháča na medzinárodných liturgických sympóziách Ad fontes liturgicos. Potom nasledoval príspevok Vasiľa Rudejka z UKU z Ľvova na Ukrajine s názvom Liturgické prepustenie; prehľad rozvoja súčasnej praxe. Cenné bolo počuť aj to, že otec Rudejko svoje prvé hlbšie vedomosti z liturgicky čerpal práve zo skrípt prof. Boháča. Druhý blok tohto odborného podujatia uzatváral svojím príspevkom s názvom Prof. ThDr. Vojtech Boháč, PhD. o liturgii i milosrdenstve Marek Rembierz zo Sliezskej univerzity v Katoviciach v Poľsku. Ochota zahraničných hostí, s akou prijali pozvanie na konferenciu, ako aj ich vrúcne slová svedčia o tom, že prof. Vojtech Boháč svojím životom a dielom vplýval aj na kolegov z okolitých krajín.

Napokon tretí blok vedeckej konferencie patril domácim prednášajúcim. Ako prvý vystúpil Pavol Dancák z Katedry filozofie a religionistiky z GTF PU v Prešove s príspevkom Fenomenologický opis tenzie medzi mimézis a metamorfózis v liturgickej praxi, ktorý vznikol z diskusie s prof. Boháčom počas pracovnej cesty do Rumunska. V spomienkach na zosnulého prof. Boháča pokračoval aj Martin Tkáč, ktorý predniesol príspevok s názvom Nakoľko len vládzeš, konaj vsja po činu. Michal Glevaňák vo svojom príspevku Prof. ThDr. Vojtech Boháč, PhD. – zakladateľ novej tradície – „Sv. Jakub medzi nami“ zdôraznil úzky a dôverný vzťah prof. Boháča aj k sláveniu liturgie sv. Jakuba. Tretí blok tohto odborného podujatia uzavrel Marcel Mojzeš s príspevkom s názvom Profesor Boháč nás neprestáva učiť.

Záver konferencie patril spoločnej diskusii a vzácnym a hlbokým spomienkam na zosnulého profesora, v ktorej okrem iného z úst viacerých zúčastnených zaznela skutočnosť, že vzťah prof. Boháča k liturgii bol prejavom realizácie daru kňazstva, ktorý dostal a zároveň prejavom jeho lásky k Bohu a k Cirkvi. Panychídou za zosnulého profesora Boháča sa toto spoločné odborné podujatie ukončilo. Avšak spomienky, modlitba a vďačnosť za tohto vzácneho človeka, kňaza a liturgistu v srdciach tak všetkých zúčastnených ako aj tých, ktorých oslovil akýmkoľvek spôsobom, trvajú naďalej. Večná mu pamiatka!

Zdroj: Daniel Sabol, Marcel Mojzeš

Najnovšie od Televízia TV7

Súvisiace položky (podľa značky)