marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Digitálne vylúčené skupiny obyvateľov

Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Prvý týždeň asistovaného sčítania na Slovensku

Medzi krajmi sú v počte asistovane sčítaných výrazne rozdiely. Asistované sčítanie začalo najlepšie práve v tých krajoch, kde sa predpokladalo jeho využitie pre digitálne vylúčené skupiny obyvateľov, najmä marginalizované rómske komunity a časť seniorov. Ide o Prešovský a Košický kraj. Zatiaľ oproti predpokladanom menej asistovane sčítaných evidujú Nitriansky a Banskobystrický kraj. Aj v krajoch, kde sa obyvatelia sčítali viac online ( Žilinský, Trenčiansky, Trnavský a Bratislavský kraj) nabieha asistované sčítanie pomalšie. Asistované sčítanie na Slovensku potrvá do 13.6.2021, teda šesť týždňov. Prvý týždeň asistovaného sčítania môžeme nazvať štartovacím.

Kde sa môže obyvateľ sčítať a koľko asistentov pomôže
K 10.5.2021 je na území Slovenskej republiky zriadených 3162 kontaktných miest. Obyvatelia Slovenska majú k dispozícii pomoc od 3772 stacionárnych asistentov a k obyvateľovi domov je pripravených prísť 5013 mobilných asistentov. Zoznam a adresy kontaktných miest nájdu obyvatelia okrem svojho mesta a obce aj na stránke www.scitanie.sk. Číslo call centra pre nahlasovanie mobilnej asistencie je 02/ 20924919.

Prvý týždeň asistovaného sčítania v SR
Po prvom týždni asistovaného sčítania sa počet sčítaných v Slovenskej republike zvýšil na 4 883 357 obyvateľov. Asistovane sa za prvý týždeň sčítalo 39 350 ľudí. PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie: „Prvý týždeň vnímame ako úvod do asistovaného sčítania. Treba si však uvedomiť, že asistované sčítanie trvá 6 týždňov a je na každej obci a meste, aby v maximálnej miere informovali obyvateľov o možnosti asistovane sa sčítať.„

Výzva obyvateľom
Štatistický úrad Slovenskej republiky vyzýva obyvateľov, aby pomohli svojej obci alebo mestu pri realizácii asistovaného sčítania. Môžu do 13.6.2021 navštíviť kontaktné miesto v svojej obci alebo si objednať k sebe domov mobilného asistenta na čísle call centra 02/ 20924919. Telefónne číslo určené na objednanie si mobilného asistenta zverejní aj každá obec.

Doplňujúce informácie

Pre koho je určené asistované sčítanie
Pre každého, kto sa nemohol sčítať samosčítaním z dôvodu, že nemal prístup na internet, počítač, tablet alebo sa nevedel elektronicky sčítať počas obdobia on line samosčítania.

Ako sa bude realizovať asistované sčítanie
Samospráva na území miest a obcí zriadila kontaktné miesto alebo miesta. Tu je k dispozícii technika a stacionárny asistent. Obyvateľ si môže vyžiadať pomoc od stacionárneho asistenta alebo mu stacionárny asistent poskytne počítač, aby sa sčítal sám. Ak sa nemôže dostaviť na kontaktné miesto v čase prevádzkových hodín, môže si k sebe domov objednať mobilného asistenta a to zavolaním na obec alebo na číslo call centra 02/ 20924919. Mobilný asistent spätne kontaktuje telefonicky obyvateľa a dohodne sa na presnom čase, kedy zrealizuje sčítanie u obyvateľa doma. Tak na kontaktnom mieste, ako aj v samotnej domácnosti platia hygienicko-epidemiologické opatrenia (rúška, odstupy, použitie ochranných prostriedkov).

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.