marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Mobilné tímy zaočkovali vyše 530 seniorov a imobilných

Prešovský samosprávny kraj (PSK) zvýšil kapacitu svojho veľkokapacitného očkovania. Vakcíny proti ochoreniu Covid-19 už dostalo viac ako 500 seniorov a chronicky chorých priamo v obciach, za ktorým vyslal kraj mobilné očkovacie tímy.

Prešovský samosprávny kraj v sobotu 8. mája otvoril v Bardejove v poradí už piate veľkokapacitné očkovacie centrum. Zároveň spustil aj výjazdovú očkovaciu službu pre starších a zdravotne znevýhodnených, ktorí majú sťaženú dostupnosť k vakcinácii. „Naše kapacity sme podstatne navýšili a ideme s veľkým nasadením. Urobili sme všetko preto, aby sa ľudia v kraji dostali k vakcíne a boli chránení proti koronavírusu. Bardejovské centrum je posledné, ktoré otvára PSK ako trvalé veľkokapacitné centrum. Ideme ale do obcí s mobilnými tímami a zriadime, ak to bude potrebné aj jednorazové centrá v menším mestách a okresoch, aby sme vyšli ľuďom v ústrety," uviedol predseda PSK Milan Majerský. Ako konštatoval, počty zaočkovaných ľudí za posledné dni presiahli doterajšie maximá veľkokapacitných očkovacích centier (VKOC) župy.

Počas uplynulého víkendu (8. a 9. mája) kraj vo svojich štyroch centrách zaočkoval celkovo 12 423 ľudí. Z toho 4165 ľudí dostalo vakcínu AstraZeneca. Zvyšné dávky boli aplikované od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Očkovalo sa vo VKOC Prešov (sobota – 2934, nedeľa – 2381), VKOC Humenné (sobota – 1231, nedeľa - 1632), VKOC Poprad (sobota – 1344, nedeľa – 1795) a najnovšie aj vo VKOC v Bardejove (sobota – 1106). V sobotu zaočkovala župa 6615 ľudí, v nedeľu 5808. Župa zároveň pilotne spustila v obciach výjazdovú očkovaciu službu. Určená je pre osoby vo vyššom veku (staršie ako 60 rokov) a zdravotne znevýhodnené osoby, ktoré majú sťaženú dostupnosť do očkovacích centier.

Celkovo v obciach pomocou výjazdovej očkovacej služby zaočkoval PSK 535 seniorov a chronicky chorých. Konkrétne v Spišskom Podhradí 108 ľudí, v Lemešanoch 106 ľudí, v Liptovskej Tepličke 108 ľudí, v Raslaviciach 102 a v Hanušovciach nad Topľou 111 ľudí.

Počas uplynulého týždňa sa očkovalo aj vo VKOC Stará Ľubovňa, kde dostalo za štyri dni vakcínu 1588 ľudí. Celkovo tak v uplynulom týždni od 3. do 9. mája zaočkoval Prešovský samosprávny kraj 14 546 ľudí, a to vrátane podania vakcíny výjazdovou očkovacou službou. Z celkového počtu bolo zaočkovaných 4955 ľudí vakcínou AstraZeneca.

Aktuálny počet zaočkovaných v očkovacích centrách kraja a mobilnou jednotkou je k dnešnému dňu už 69 461 ľudí.

Zdroj: Daša Jeleňová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.