marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Marec plný knižných radostí

Foto: Týždeň slovenských knižníc 2020 Foto: Týždeň slovenských knižníc 2020 Zdroj ts

Besedy, súťaže a bohatý sprievodný program pre malých aj veľkých knihomoľov... Aj tak bude vyzerať marec v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Už je to pomaly rok, čo v spoločnosti utíchol rušný život. Divadlá, múzeá a ostatné kultúrne inštitúcie zatvorili svoje brány pred verejnosťou a zatiaľ sa nenašiel spôsob, ako situáciu zmeniť. Naopak knižnice na celom Slovensku prežívajú svoje „malé obdobie renesancie“. Práve knižné inštitúcie, vďaka výnimke, môžu svoje služby poskytovať verejnosti, ktorá to náležite využíva. Pracovitosť, trpezlivosť a láskavosť jej zamestnancov neutícha ani po roku od prepuknutia pandémie korony. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, si počas marca pripravila pre čitateľskú obec originálny a bohatý program. Knižnica ho spustí hneď v prvý marcový týždeň aktivitami spojenými s celoslovenským Týždňom slovenských knižníc.

Týždeň slovenských knižníc
V pondelok 01. marca štartuje už jeho 22. ročník, do ktorého sa aktívne zapája aj Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove. „Tohtoročný Týždeň slovenských knižníc sa koná v náročných časoch, v časoch, kedy sme sa všetci dostali do nepoznaných a neoverených situácií,“ zdôraznila Iveta Hurná, riaditeľka knižnice v Prešove. Podľa jej slov knihovníci, práve v kritických časoch ukázali svoju flexibilitu a kreativitu. Počas pandémie neraz dokázali a potvrdili svoje dôležité miesto v spoločnosti. „Uvedomujeme si, že knižnice sú jedny z mála kultúrnych organizácií, ktoré napriek epidemiologickej situácií poskytujú, aj keď obmedzene, svoje služby. Prečo práve knižnice a čím si to zaslúžili, tkvie v ich širokej vzdelávacej a kultúrnej naliehavosti, knihy jednoducho potrebujeme. Mnohí si to uvedomili až po ich zatvorení. Dlhé rady čitateľov po otvorení o tom vedia svoje.“, dodáva Iveta Hurná.

Nový štatút, nové pravidlá
Všetky podujatia pre verejnosť knižnica situovala do online priestoru. „Program a aktivity v Týždni slovenských knižníc 2021 sme zamerali na široké spektrum našich používateľov. Program jednotlivých podujatí a akcií prirodzene reaguje na špecifickosť aj potreby doby a my veríme, že potešíme našich priaznivcov,“ uviedla riaditeľka. Knižnica s krajskou pôsobnosťou si pre verejnosť pripravila okrem vyhlásenia 4. ročníka súťaže Kniha roka PSK 2020 aj zmenu jej podmienok. Michaela Demková, z projektového a marketingového oddelenia, informovala: „Obľúbenú súťaž regionálnych kníh a ich autorov vyhlásime v pondelok 1. marca počas oficiálneho otvorenia Týždňa slovenských knižníc. Keďže už poznáme jej slabé a silné miesta, rozhodli sme sa, tento rok, upraviť aj jej pravidlá. Všetky informácie, nielen o novinkách, nájdu záujemcovia na našej webovej stránke“.

Budú aj online besedy
Krajská knižnica si pripravila pre čitateľov dve besedy s autormi, ktoré budú vysielané naživo, cez sociálne siete. „Verejnosť sa môže v utorok tešiť na obľúbenú detskú autorku Gabrielu Futovú. Počas besedy prezradí niečo o aktuálnej tvorbe a porozpráva aj o míľnikoch, ktoré jej rok 2021 prináša,“ uviedla metodička. Jedným dychom dodáva: „Nemenej zaujímavá bude beseda so spoluautorom víťaznej Knihy roka PSK 2019 ...ozaj, ako bolo - Marekom Sekerákom.“ V oboch prípadoch bude besedy streamovať knižnica cez svoje sociálne siete a neskôr budú dostupné k zhliadnutiu na kanáli YouTube. „S ponukou online besied sme oslovili aj školy v Prešove. Besedu s Gabikou máme aj preto naplánovanú o 10.00 hodine tak, aby sa k nám mohli pripojiť aj učiteľky a žiaci.“

Virtuálna výstava, súťaže a knižná zbierka
V stredu knižnica sprístupní verejnosti prvú virtuálnu výstavu inštalovanú v rámci jubilea, ktoré si inštitúcia minulý rok pripomínala. „Výstava bola sprístupnená v priestoroch Prešovského samosprávneho kraja a dnes si ju môžu prezrieť všetci, ktorí prichádzajú do priestorov Bosákovej banky. Vďaka jej virtuálnej podobe dokážeme predstaviť našu stručnú históriu, prítomnosť a víziu budúcnosti aj ľuďom na Slovensku,“ upriamila pozornosť na novinku Iveta Hurná. Okrem iného vyhlásia výsledky Knižnej výzvy a prinesú zaujímavý kvíz o autorovi Júliusovi Belanovi. Týždeň slovenských knižníc uzavrie knižnica aj knižnou zbierkou pre zdravotníkov Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Mesiac knihy, však nekončí a knižnica má pre verejnosť naplánované aj ďalšie aktivity. „V marci sa môžu čitatelia tešiť na pravidelné podujatia - už tradičné a veľmi obľúbené Štvornožky ku knihám, Tvorivé dielne, Klub bylinkárov, ale aj Taliančinu s Talianom. Vždy v utorky a štvrtky sa môžu dozvedieť historické perličky v rubrikách 95 knižničných radostí a Dobové čriepky. Otestovať svoje vedomosti zo sveta kníh a literatúry si môžu prostredníctvom náučných kvízov,“ upresnila marcový program Michaela Demková. Podrobné informácie o podujatiach nájdete na internetovej stránke a sociálnych sieťach knižnice.

Zdroj: ts

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.