marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Včelnice na Prešovskej univerzite

Foto, zdroj: PU Foto, zdroj: PU

 

Prešovská univerzita v Prešove zaradila do vzdelávacieho programu v letnom semestri nový predmet včelárstvo.

Kurz je zameraný na výučbu starostlivosti o včely, pričom praktická časť sa bude realizovať v novozriadených univerzitných včelniciach. Prešovská univerzita spolupracuje s občianskym združením Komunitná včelia záhrada už niekoľko rokov. Spoločné partnerstvo obe strany rozšírili podpísaním Memoranda o spolupráci v oblasti osvety, vzdelávania, výchovy a výskumu so zameraním na ochranu životného prostredia, predovšetkým včiel a opeľovačov. „Našim cieľom je v prvom rade prispieť k ozdraveniu ekosystému v meste Prešov, na čo chceme využiť časť nášho univerzitného pozemku, na ktorom zriadime včelnice. Druhým rozmerom je získať pre včelárstvo mladú generáciu, a preto sme spustili výučbu nového študijného program s týmto obsahom,“ vysvetlil Peter Kónya, rektor univerzity. Ako dodal, ďalším zámerom je rozšíriť ponuku študijných programov pre poslucháčov v rámci Univerzitu tretieho veku PU.

Foto: podpis memoranda Peter Kónya a Stanislav Kowalski

V súčasnosti je na predmet včelárstvo prihlásených 20 študentov z rôznych odborov, ako je environmentálny manažment, ekológia, biológia a podobne. Ako výverový predmet si ho môžu navoliť aj študenti z iných študijných odborov. Cieľom výučby je naučiť poslucháčov základom včelárstva, oboznámiť ich s hlavnými problémami, ktoré sú spojené so súčasným chovom včiel, ale predovšetkým ich viesť k pozitívnemu prístupu k životnému prostrediu. „Ja osobne v tom vidím veľký prínos hlavne z dlhodobého hľadiska. Verím, že budúci absolventi tejto univerzity budú schopní viesť svoje vlastné včelnice. Podstatná časť týchto študentov po skončení štúdia bude vyučovať na základných či stredných školách, kde budú schopní viesť samostatný včelársky krúžok,“ uviedol univerzitný včelmajster, učiteľ včelárstva Stanislav Kowalski z Komunitnej včelej záhrady. Tá plánuje presunúť svoje včelnice na univerzitný pozemok v priebehu mesiaca marec, pričom v areáli má vzniknúť aj včelársky náučný chodník.


Komunitná včelia záhrada a Katedra ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied PU aktuálne pracujú na výskume, ktorý je zameraný na zisťovanie miery kontaminácie životného prostredia ťažkými kovmi. Na tento cieľ chcú využiť usilovnosť a pracovitosť včiel. Cieľom aktivity je vybudovanie siete spolupracujúcich včelárov na Slovensku, ktorí v rámci projektu poskytnú vzorky medu, peľových obnôžok a včiel, za účelom hodnotenie vybraných rizikových prvkov. Do výskumnej aktivity sa zapojili viaceré univerzitné pracoviská a včelári z celého Slovenska.


Zdroj: PU, Anna Polačková

Súvisiace položky (podľa značky)

  • PU slávnostne otvorila 26. akademický rok PU slávnostne otvorila 26. akademický rok

    V historickej budove PKO Čierny orol sa dnes uskutočnilo slávnostné zhromaždenie, zvolané pri príležitosti otvorenia 26. akademického roka Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v jej novodobej histórii.

  • 10. výročie logickej olympiády 10. výročie logickej olympiády

    bľúbená súťaž intelektovo nadaných žiakov s názvom Logická olympiáda má za sebou desať súťažných ročníkov.

  • Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva

    Prešovská univerzita v Prešove (PU) v rámci implementácie projektu schémy Interreg zriadila Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva, ktoré je situované v priestoroch Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) PU. Za týmto účelom bola na fakulte zrekonštruovaná jedna z ául v hodnote takmer 60 tis. eur.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.