marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prešovská univerzita testuje svojich zamestnancov za pomoci vlastných zdravotníkov

Prešovská univerzita v Prešove (PU), ako jeden z najväčších zamestnávateľov v Prešovskom samosprávnom kraji, otestuje v priebehu troch dní svojich zamestnancov na prítomnosť infekčného ochorenia COVID-19. Odberové miesto zriadila v spolupráci s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou J.A. Reimana Prešov v priestoroch univerzity na Ul. 17. novembra 15. S testovaním zamestnancov začala univerzita vo štvrtok 21. januára, pokračovať bude piatok 22. januára a následne v pondelok 25. januára. Odberové miesto bude otvorené v čase od 8.00 do 17.00 hod. s výnimkou prestávky v čase od 12.00 do 13.00 hod. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo zorganizovať testovanie našich zamestnancov, čo v takomto rozsahu a časovej tiesni nebolo vôbec ľahké. Chcel by som sa poďakovať za pomoc pánovi riaditeľovi s Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A. Reimana, pani riaditeľke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove, pani dekanke Fakulty zdravotníckych odborov, pani kvestorke, a samozrejme našim kolegom zdravotníkom, ktorí testovanie vykonávajú,“ uviedol rektor univerzity Peter Kónya, ktorý sa na zriadenom odberovom mieste dal otestovať vo štvrtok ráno. Zároveň dodal, že ak bude možnosť zaočkovať univerzitných zamestnancov, univerzita to veľmi rada zrealizuje vo svojich priestoroch s využitím vlastných pracovníkov.

Testovanie zabezpečujú univerzitní zdravotníci

Prešovská univerzita sa na testovanie antigénovými testami rozhodla využiť vlastné kapacity v podobe univerzitných zamestnancov, zdravotníkov z Fakulty zdravotníckych odborov. Vzorky odoberajú a vyhodnocujú dva testovacie tímy. Jeden pracuje v dopoludňajších hodinách, ten druhý popoludní. Celkovo je k dispozícii desať zdravotníkov a štyria náhradníci. „Potešujúce je, že záujem bol podstatne vyšší, než reálne potrebujeme. Celý tím, testujúca ako aj administratíva zložka, pozostáva z pedagógov z Fakulty zdravotníckych odborov, konkrétne z katedry ošetrovateľstva, fyzioterapie, dentálnej hygieny a pôrodnej asistencie,“ ozrejmila Štefánia Andraščíková, dekanka Fakulty zdravotníckych odborov PU. Zároveň dodala, že nejde o žiadnych nováčikov, ale o zdravotníkov, ktorí majú bohaté skúsenosti s testovaním z prvej vlny pandémie.

Online registrácia, žiadne čakanie v radoch

S cieľom eliminovať stretávania zamestnancov na jednom mieste, ako aj dlhé čakanie v radoch, zabezpečila univerzita objednanie sa na konkrétny čas testovania, ktorý prebieha elektronicky. Jasné pravidlá a presný časový harmonogram poskytnú zamestnancom patričné pohodlie a v konečnom dôsledku sa minimalizuje aj možné šírenie nákazy.

Na Prešovskej univerzite pracuje bezmála 1050 zamestnancov. Možnosť prísť sa otestovať na pracovisko využilo v prvý deň 218 zamestnancov pričom ani jeden z nich nemal pozitívny výsledok na COVID 19.

Zdroj: PU

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.